Almanya Basbakani Scholz Açiklamasi 'Iki Devletli Çözüm Hedef Olmali'

Almanya Basbakani Olaf Scholz, “Mevcut çatismalar Ortadogu’da acil uzun vadeli bakis açilari ihtiyacini gösteriyor. Iki devletli çözüm hedef olmali” dedi.

Almanya Basbakani Olaf Scholz, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Scholz, Cumhurbaskani Erdogan ile ikili görüsmenin önemini vurgulayarak, “Ikimizi de dünyadaki yasanan krizler ilgilendiriyor. Rusya’nin Ukrayna’ya saldirisi sonrasi tüm dünya çapinda olumsuz sonuçlari oldu. Rusya’nin bu saldirganligi durdurmasi konusunda hemfikiriz” dedi.

Scholz, Türkiye’nin Ukrayna’daki tahilin dünyanin diger kesimine dagitimi konusunda önemli bir rol oynadigina deginerek, "Cumhurbaskanina bu konudaki ugraslarindan dolayi açikça tesekkür etmek istiyorum” seklinde konustu.

Israil-Filistin çatismasina deginen Scholz, Hamas’i kesin bir dille kinadiklarini belirterek, "Birazdan daha baska gerilimleri nasil önleyebilecegimizi konusacagiz" dedi.



“Gazze’deki sivil insanlarin durumu sikinti verici”

“Her hayat esit degere sahiptir. Gazze’deki sivil insanlarin durumu sikinti verici” ifadelerini kullanan Scholz, “Mevcut çatismalar Ortadogu’da acil uzun vadeli bakis açilari ihtiyacini gösteriyor. Iki devletli çözüm hedef olmali” seklinde konustu.

Scholz, “Ister siyasi amaçli, ister dini, ister sagdan ister soldan gelsin, antisemitizme ülkemizde yer yoktur. Ayni zamanda Almanya’daki 5 milyon Müslümani yerlerinden etmek isteyenlere de karsi çikiyoruz” dedi.

Scholz, "Sayin Cumhurbaskani, çatismaya iliskin çok farkli görüslere sahip oldugumuz bir sir degil. Tam da bu yüzden konusmalarimiz önemli, özellikle zor anlarda kendi aramizda en iyi sohbete ihtiyacimiz var” dedi.

Scholz ayrica iki ülke arasindaki iyi iliskilere deginerek, “Almanya ve Türkiye vatandaslari birbirlerine birçok yönden bagli” sekline konustu.

Kaynak: İHA