KKTC'nin Bagimsizliginin 40'Inci Yili Kutlandi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Bagimsizlik Günü Ankara’da kutlandi.

KKTC’nin 1983’te bagimsizligini ilan ettigi gün olan ve her yil ‘KKTC Cumhuriyet Bayrami’ olarak kutlanan 15 Kasim için, Ankara’da bir otelde düzenlenen törene Milli Savunma Bakani Yasar Güler’in yani sira Ticaret Bakani Ömer Bolat, Ankara Valisi Vasip Sahin, Savunma Sanayii Baskanligina Haluk Görgün, Büyük Birlik Partisi Mustafa Destici, KKTC Ankara Büyükelçi Ismet Korukoglu, esi Suna Korukoglu, diplomatik misyon sefleri ve davetliler katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi ile baslayan programda, Hacettepe Üniversitesi Halk Danslari ekibinin Kibris-Türk halk danslari gösterisiyle devam etti.

Milli Savunma Bakani Yasar Güler yaptigi konusmada, "Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin kurulusunun 40’inci yil dönümünün hakli gurur ve mutlulugunu yasadigimiz bu özel ve anlamli günde, sizlerle bir arada bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu vesileyle Cumhuriyet Bayrami’mizi en içten duygularimla kutluyor; Sayin Cumhurbaskanimizin selamlarini iletiyorum. Ayrica, sizlerin sahsinda Kibrisli kardeslerimize de saygilarimi sunuyor, selamlarimi gönderiyorum. Sözlerimin basinda vatani, bayragi ve istikbali ugrunda sehit olan Mücahit, Mücahide ve Mehmetçiklerimiz ile ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor, hayatta olan kahraman gazilerimize saygi ve sükranlarimi sunuyorum" ifadelerini kullandi.

Kibris sorununun Rumlarin Kibris Türklerini, 1960’da kurulan Ortaklik Devletinden dislama, adada birlikte yasama mutabakatini terk ederek Türkleri sindirme ve haklarini gasp etme girisimlerinin bir sonucu olarak ortaya çiktigini ifade eden Güler, "Maruz kaldiklari bu zorlu süreçte, Kibris Türkü adadaki mevcudiyetini ve kazanilmis haklarini muhafaza etmek için destansi bir mücadele vermistir. Türkiye, bu hakli mücadelesinde, daima Kibrisli kardeslerinin yaninda yer almistir" diye konustu.

Kaynak: İHA