Azerbaycan'da 'Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti'nin Hükümdari Sergisi' Açildi

Akkoyunlu Hükümdari Uzun Hasan’in dogumunun 600. yili dolayisiyla Azerbaycan’in baskenti Bakü’deki Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nde "Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti’nin Hükümdari Sergisi" açildi.

Azerbaycan’in baskenti Bakü’de Yunus Emre Enstitüsü’nün (YEE) girisim ve destekleriyle Akkoyunlu Hükümdari Uzun Hasan’in dogumunun 600. yili münasebetiyle Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nde "Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti’nin Hükümdari Sergisi" açildi.

Sergide, Istanbul Harbiye Müzesi’nden, Cumhurbaskanligi Devlet Arsivleri Baskanligindan ve Topkapi Sarayi Müzesi’nden getirilen Uzun Hasan’a ait tarihi esyalar, döneme ait yazisma, belgeler ve Uzun Hasan’in oglunun yaptirdigi 15. yüzyila ait ve dönemle ilgili minyatürler yer aldi.

Serginin açilisina Yunus Emre Enstitüsü Baskani Prof. Dr. Seref Ates, Cumhurbaskanligi Devlet Arsivleri Baskani Prof. Dr. Ugur Ünal, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selçuk Karakiliç, Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nin Direktörü Anar Alekberov, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bagci ve çok sayida davetli katildi.

Türk ve Azerbaycan tarihinde önemli bir yer tutan Akkoyunlu Hükümdari Uzun Hasan’in sergisinin açilmasinin "iki devlet tek millet" anlayisini yeniden canlandirmak açisindan da çok kiymetli oldugunu belirten Ates, “Bu ortak noktamiz, Yunus Emre Enstitüsü’nün Haydar Aliyev Merkeziyle birlikte bir yildir ortak çalismasiyla gerçeklestirildi.

Türkiye’deki kurumlar basta Savunma Bakanligimiz, Kültür Bakanligimiz, Devlet Arsivlerimiz ile Azerbaycan’daki muhataplariyla bir araya getirilerek eserler seçildi ve bu eserlerin bir baska bir ülkeye tasinmasi, iki liderin bir taraftan Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in Azerbaycan’a ve Azerbaycan kardeslerimize verdigi önemin bir göstergesi. Diger taraftan da tabii ki Sayin Cumhurbaskani Aliyev’in de hakeza son yillarda özellikle Türkiye ile olan münasebetleri sadece askeri, siyasi, ekonomik alanda degil, kültür, egitim ve sosyal alanlarda da gelistirme gayretleri çok önemlidir. Bu anlamda da iki devletin en yüksek makamlarinca onaylanan Sura Beyannamesi çok kiymetlidir. Yunus Emre Enstitüsü’nün burada bundan sonra da yapacagi icraat, ilerde iki ülkenin halklarini daha çok bir araya getirmek için bu tür faaliyetleri daha ziyade desteklemek gerekir. Ben inaniyorum ki bu sergiyi 3 ay boyunca hem Azerbaycan’daki gençler, üniversiteliler, akademisyenler ve entelektüeller tarafindan gezilecek ve böylelikle iki ülke arasindaki iliskiler daha somut bir sekilde devam edecek” dedi.



“Osmanli arsivi Türk dünyasinin, gerek Islam dünyasinin tarihinin dogru yazila bilinmesi ve anlasilabilmesi için en muazzam bir kaynak niteligindedir”

Osmanli arsivlerini Türk ve Islam dünyasi için kiymetli oldugunu vurgulayan Ünal ise, "Istanbul’da sayisi 100 milyonu askin olan belge ve 500 bine yakin defter kaydiyla Osmanli arsivi Türk dünyasinin, gerek Islam dünyasinin tarihinin dogru yazila bilinmesi ve anlasilabilmesi için en muazzam bir kaynak niteligindedir. Iste bugün burada, bu milyonlarca belge arasindan hükümdar Uzun Hasan’a ait bazi kayit örneklerini de sunma firsati bulduk. Bundan dolayi da son derece bahtiyar oldugumu ifade etmek istiyorum” dedi.

Azerbaycan Milli Arsiv Baskanligi ve Azerbaycan müzelerine ait eserlerin de yer aldigi sergi 17 Ocak’a kadar kapilarini ziyaretçilere açik tutacak.
Kaynak: İHA