UNICEF Açiklamasi 'Afetler 6 Yilda 43,1 Milyon Çocugu Yerinden Etti'

Birlesmis Milletler Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF), hava kosullarina bagli afetler nedeniyle 6 yilda 43,1 milyon çocugun ülke içinde yerinden edildigini açikladi.

UNICEF, 2016 ile 2021 yillari arasinda afetlerden etkilenen çocuklarla ilgili “Degisen Iklimde Yerinden Edilen Çocuklar” adli bir rapor yayinladi. Raporda, sel, firtina, kuraklik ve orman yanginlari gibi hava kosullarindan kaynaklanan felaketler nedeniyle 6 yilda 44 ülkede, 43,1 milyon çocugun ülke içinde yerinden edildigi belirtildi. Bu verilere göre günde ortalama 20 bin çocuk yerinden edilirken, sel ve firtinalar nedeniyle 40,9 milyon, kuraklik sonucu 1,3 milyon, orman yanginlari nedeniyle de 810 bin çocuk yerinden edildi.

Raporda çocuk nüfus oranina göre firtinalardan en çok Dominika ve Vanuatu gibi küçük ada ülkelerindeki çocuklarin etkilendigi belirtilirken, sel felaketleri ise en çok Somali ve Güney Sudan’daki çocuklari etkiledi.

“Nehir taskinlari nedeniyle 96 milyon çocuk risk altinda”

UNICEF raporunda, çatismalarin yasandigi ve yoksullukla mücadele eden ülkelerdeki çocuklarin yerinden edilme riskinin diger ülkelere kiyasla daha yüksek oldugu vurgulandi. Afetlerin yasandigi Haiti’nin ayni zamanda siddet ve yoksullukla mücadele ettigi kaydedilen raporda, asiri hava kosullarindan orantisiz bir sekilde etkilenen Mozambik gibi yoksul ülkelerin, gelecekte yerinden edilme riskiyle karsi karsiya olan savunmasiz çocuk sayisinin en fazla oldugu ülkeler arasinda yer aldigi ifade edildi.

Rapor, mevcut iklim verilerine göre nehir taskinlarinin önümüzdeki 30 yil içinde yaklasik 96 milyon çocugu, siklonlarin 10,3 milyon ve firtinalarin ise 7,2 milyon çocugu yerinden edebilecegini ortaya koydu. Degisen iklimin bir sonucu olarak hava olaylarinin daha sik ve siddetli olmasinin beklendigi gerekçesiyle gerçek rakamlarin bunlardan daha yüksek olacagi tahmin ediliyor.
Kaynak: İHA