Isparta'da 1 Milyon 250 Bin Ton Elma Rekoltesi Bekleniyor

Türkiye’de toplam elma üretiminin dört birine sahip ve tadi ve aromasi ile cografi isaret alan Isparta elmasinin hasat mevsimi basladi. Hasat döneminde 1 milyon 250 bin ton rekolte bekleniyor.

Isparta'da 1 Milyon 250 Bin Ton Elma Rekoltesi Bekleniyor
Gül, hububat ve lavanta sezonlarinin sona ermesinin ardindan Isparta’da üreticiler bu kez elma hasadina basladi.

Isparta’da sezonun baslamasiyla birlikte, merkeze bagli Senirce köyünde de hummali bir hasat dönemi yasaniyor. Ülkedeki her 4 elmadan birinin sahibi olan Isparta’da hasat süresince yaklasik 1 milyon 250 bin ton ürün elde edilmesi bekleniyor. Isparta’da Egirdir ve Gelendost’un basi çektigi elma üretimi ayrica, merkeze bagli köyler, Senirkent ve Gönen ilçelerinde yogunlukla yapiliyor. Sabahin ilk isiklarinda isçilerin bahçelere giderek toplamaya basladigi elmalar, kasalarda bir araya getirildikten sonra traktörler yardimiyla bahçelere en yakin alanda yer alanda bulunan soguk hava depolarina sevk edilerek muhafaza altina aliniyor.

“Bu yil 1 milyon 250 bin ton civarinda bir rekolte beklentimiz var”

Isparta’nin her tarafinda elma sezonunun basladigini dile getiren Isparta Ziraat Odasi Baskani Mustahattin Can Selçuk, “Egirdir, Gelendost, Atabey ve Gönen ilçelerimizde elma üretimimiz basladi.

Burada yetistirilen elmalar genelde Starking, Golden, Granny Smith gibi farkli farkli çesitler var ama elmalarin yüzde 95’i bu sekilde” dedi.

Üretilen elmalarin yurt içinde ihracatinin gerçeklestigini vurgulayan Can Selçuk, “Bizim ürettigimiz elmalar metropol ilerimize Ankara, Istanbul, Izmir gibi illerimize gidiyor. Bu yil 1 milyon 250 bin ton civarinda bir rekolte beklentimiz var” seklinde konustu.

Yaklasik olarak elma hasadi sezonunun iki ay sürdügünü belirten Selçuk, “Bizim ürettigimiz elmalar pazarlarda, manavlarda, marketlerde alici buluyor. Yurt disi ihracatinda ise Çin, Hindistan, Dubai, Avrupa ve Arap ülkelerinde de bizim elmamiz alici buluyor ve ülke ekonomisine katki sagliyoruz ve ülkemizin reklamini yapmis oluyoruz” dedi.

Elma bahçelerinde yillardir tarim isçisi olarak çalistigini belirten Ümmü Gökdogan, “Sabahin erken saatlerinde sekiz gibi geliyoruz. 5-6 senedir bu isi yapiyorum. Geldigimiz zaman elma toplayip seçiyoruz. Elma toplama zamanimiz iki ay sürüyor. Yaptigimiz is zor degil kolay bir is” seklinde konustu.

Kaynak: İHA