Azerbaycan Basbakan Yardimcisi Mustafayev Açiklamasi 'Iran Topraklari Üzerinden Nahçivan'a Ulasim Baglantisi Saglanacak'

Azerbaycan Basbakan Yardimcisi Sahin Mustafayev, gazetecilere yaptigi açiklamada, "Horadiz-Agbend yolunun devaminda insa edilecek köprü üzerinden Iran topraklarina, oradan ise yeni insa edilecek köprüyle Nahçivan’a ulasim baglantisi saglanacak. Bu konuda ise Iran ile anlasmaya varildi" dedi.

Azerbaycan Basbakan Yardimcisi Sahin Mustafayev, Iran Ulasim ve Sehircilik Bakani Mehrdad Bezrpas ile birlikte Zengilan ilindeki Agbend kasabasinda Iran ve Azerbaycan arasinda insa edilecek köprünün temel atma törenine katildi.

Törenin ardindan gazetecilere açiklamalarda bulunan Mustafayev, Azerbaycan-Iran iliskilerinin çok yönlü oldugunu vurgulayarak, "Bugün Azerbaycan ile Iran arasinda ulastirma iliskilerinin gelistirilmesi konularina daha fazla zaman ayiracagiz. Bu yilin ilk 8 ayinda 2 ülke arasindaki tasimacilik yüzde 41 artti. Buna ek olarak, transit tasimacilik hacmi ise yüzde 47 artti. Ayrica Kuzey-Güney uluslararasi ulasim koridorundaki trafik hacminde yüzde 57’lik bir artis oldu" dedi.

Ulasim sektörünün daha büyük bir potansiyele sahip oldugunun altini çizen Mustafayev, Azerbaycan’in 2. Karabag Savasi’ndaki zaferinden sonra bölgede yeni bir gerçekligin ortaya çiktigini ve bunun da ulasim ve lojistik sektörüne yeni firsatlarin kapilarini açildigini ifade etti.



"Iran üzerinden Nahçivan’a ulasim baglantisi saglanacak"

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev’in isgalden kurtarilmis topraklarda restorasyon çalismalarinin gerçeklestirilmesine ve bölgelerin potansiyelinin etkin bir sekilde kullanilmasina önem verdigini belirten Mustafayev, "Su anda bu bölgelerde yeni ulasim altyapisi da dahil olmak üzere büyük ölçekli projeler uygulanmaktadir. Horadiz’den Agbend’e giden bir karayolu insa ediliyor ve ayni zamanda demiryolu altyapisi da restore ediliyor. Bu çalismalarin bir sonucu olarak bölgenin transit olanaklari artmaktadir. Ayni zamanda Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’ne erisimi iyilestirmek ve yüklerin tasinmasini kolaylastirmak için adimlar atilmaktadir. Horadiz-Agbend yolunun devaminda insa edilecek köprü üzerinden Iran topraklarina, oradan ise yeni insa edilecek köprüyle Nahçivan’a ulasim baglantisi saglanacak. Bu konuda ise Iran ile anlasmaya varildi" diye konustu.

Bu baglantiyla ilgili Iran ile karsilikli anlasmaya varildigini belirten Mustafayev, "Köprü projesi artik hazirlandi. Buna ek olarak, Araz nehrinin kiyisinda iyilestirilmesi için çalismalar yapildi ve nehir eski yatagina geri getirildi.

Ayni zamanda gümrük geçis noktasinin da olusturulmasi öngörülüyor. Bu yol ayni zamanda transit mallarin tasinmasina da hizmet edecektir. Bu yol, Azerbaycan, Iran ve bölge için de önemli olacaktir. Bu yol Dogu Zengezur Ekonomik Bölgesi gelisimi için çok önemlidir ve bu projeler sonucunda Dogu Zengezur Ekonomik Bölgesi lojistik merkeze çevrilecektir" ifadelerini kullandi.

Proje kapsaminda karayolunun yani sira demiryolu köprüsünün de insasinin planlandigini söyleyen Mustafayev, söz konusu çalismalarinin bir yil içinde tamamlanmasi konusunda Iran tarafiyla anlasmaya varildigini kaydetti.

Kaynak: İHA