1 Metreküp Hidrojenle 378 Kilometre Giden Araç Yaptilar

Eskisehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) ögrencileri tarafindan kurulan ‘Hidroana’ ekibi, 1 metreküp hidrojenler 378 kilometre giden araçlariyla elde ettikleri basarilari gelistirmek istediklerini söyleyerek, kendilerini tanitti.

1 Metreküp Hidrojenle 378 Kilometre Giden Araç Yaptilar
Üniversitelerde 2023-2024 Egitim Ögretim Dönemi’nin baslamasiyla Eskisehir Teknik Üniversitesi, sehre ve kampüse yeni gelen ögrenciler için ‘Türkiye Yüzyili Gençlik Yüzyili’ isimli etkinlik düzenledi.

Etkinlik çerçevesinde üniversite bünyesinde faaliyet gösteren birçok kulüp ve proje ekibi yürüttükleri çalismalar ile alakali olarak kurduklari stantlara ugrayan ögrencilere bilgi verdi. Ürettikleri hidrojen enerjisi ile çalisan araçlariyla bu yil yaristigi Teknofest’te ikinci olan, daha önce de Avrupa üçüncülügü ve dördüncülügü elde eden ‘Hidroana’ ekibi de açtigi stant ile ögrencilerin dikkatini çekti. Hidrojen enerjisi ile çalisan otomobil üreten Hidroana ekibinin pilotu Esra Ertem, ürettikleri aracin sadece 1 metreküp hidrojen ile 378 kilometre yol kat ettigini söylerken, kendilerinden önceki dönemlerden ögrendikleri bilgileri yeni insanlara ögretmek için yeni proje arkadaslari aradiklarini ve hali hazirda devam eden projelerinde daha iyi sonuçlar alabilmek için çalistiklarini ifade etti.



“Daima ileriyi hedefliyoruz”

Hidrojen enerjisini kullanarak ürettikleri araçlarla çesitli dereceler aldiklarini söyleyen Hidroana pilotu Esra Ertem, elde ettikleri basarilarin üzerine koyarak yarismaya devam etmek istediklerini söyledi.

Hidrojen enerjisiyle kendilerinin ürettigi aracin pilotlugunu yapmaktan gurur duydugunu dike getiren Ertem, “Hidrona olarak iki kategoride yarisiyoruz. Bir tanesi prototip kategorisi, bir tanesi de ‘Urban’ konsepti, gördügünüz gibi Teknofest’e katildigimiz Dorion aracimiz burada. Dorion aracimiz bu yil TÜBITAK Teknofest yarislarinda Türkiye ikinciligini elde etti. Diger kategoride, yani prototip kategorisinde yarisan aracimiz ise Shell’le Avrupa yarisina gitti. Geçen yil Avrupa üçüncüsü, bu yil Avrupa dördüncüsü olduk. Her zaman daha ileriye gitmek için çalismalarimizi arttirarak devam ediyoruz. Geçen yil Avrupa üçüncülügünü bir metreküp hidrojenle üç 378 kilometre yol katederek ettik. Geçen yil skorumuz 378 iken, bu yil 440 ile Avrupa dördüncüsü olduk. Daima ileriyi hedefliyoruz” dedi.



“Basarilarimizla gurur duyarak sesimizi duyurmak istiyoruz”

Hidroana pilotu Esra Ertem, bu projenin uzun yillar sürdügünü ve her yil bayragi tasiyacak yeni zihinlere ihtiyaç duyuldugunu söyledi.

Senlik ortaminda açilan stantla basarilarini duyurmak ve ögrencilerin dikkatlerini çekmek istediklerini ifade eden Ertem, “Bu yil bu oryantasyon senliklerinde yeni üyeler almak istiyoruz çünkü takimimizda usta çirak iliskisi var. Biz ögrendiklerimizi üst dönemlerden ögrendik ve ayni sekilde bayragi daha ileri tasimak için yeni gelen arkadaslarimiza bildiklerimizi aktarmak istiyoruz. Bu nedenle burada hem takimimizi tanitiyoruz hem de basarilarimizla gurur duyarak, burada sesimizi duyurmak istiyoruz. Ayrica yeni üye arkadaslarimizi da bekliyoruz. Yarislar verimlilik üzerine oluyor ve biz hidrojen enerjisini baz aliyoruz. Prototip aracimizda yüzde 100 hidrojen enerjisini kullaniyoruz. Burada yakit hücresi sistemi var. O yakit hücresi sistemiyle enerji elde ediyoruz. TÜBITAK’ta da hibrit bir aracimiz var. Hem elektrik enerjisi hem de hidrojen enerjisiyle çalisiyor ve temel baz aldigimiz sey verimlilik oldugu için en verimli sistemi en optimum kosulda kullanmaya çalisiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA