Kemah Kalesi'nde Dehlize Düsen Eski Bursa Il Saglik Müdürünün Tedavisi Erzincan'da Sürüyor

Eski Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Hüsnü Serdar, Erzincan’da bulunan tarihi Kemah Kalesi’nde dehlize düserek yaralandi. Düsmenin etkisiyle ayagi kirilan Serdar’in tedavisi Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde sürüyor.

Kemah Kalesi'nde Dehlize Düsen Eski Bursa Il Saglik Müdürünün Tedavisi Erzincan'da Sürüyor
Doga gezisi için Erzincan’a gelen, eski Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Hüsnü Serdar, arkadasi ile birlikte Kemah ilçesindeki 2 bin 200 yillik tarihi Kemah Kalesi’ne çikti. Kaleyi gezdikten sonra, dönüs yoluna geçtigi esnada yaklasik 2 metre yükseklikten dehlize düsen Dr. Serdar, kayaya çarptigi sol ayaginin bilek kismindan yaralandi. Arkadasinin 112’yi arayarak ihbarda bulunmasinin üzerine, bölgeye saglik ve polis ekipleri sevk edildi. Karanlik dehlizde cep telefonlarinin isigi ile ilk müdahaleyi yapan saglik ekipleri Dr. Serdar’in ayak bileginde kirik oldugunu tespit etti. Kiril bölgeye uygulanan ilk müdahalenin ardindan sedyeye alinan Dr. Serdar, bölgeye sevk edilen saglik ve polis ekipleri ile çevredeki vatandaslarin yardimiyla yaklasik 1,5 kilometre tasinarak, ambulansa ulastirildi. Ilk müdahale ve kurtarilma anlari ise saniye saniye cep telefonu kamerasina yansidi. Erzincan Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne sevk edilen Dr. Serdar, acil servisteki müdahalesinin ardindan ameliyata yapilarak tedavi altina alindi. Geçirdigi ameliyat sonrasi bir ameliyat daha geçirecegini söyleyen Dr. Serdar’in genel durumunun iyi oldugunu ifade etti.

‘Ilk müdahaleyi kendi kendime uyguladim”

Düstügü anda ayak bileginde parçali ve kanamali kirik oldugunu anladigini söyleyen Dr. Hüseyin Hüsnü Serdar, ilk müdahaleyi hemen kendi kendine uyguladigini belirterek, “Talihsiz bir kaza geçirdik. Kemah Kalesi’ni ziyaret etmistik. Kemah Kalesi’nin 2 bin 200 yillik tarihi oldugunu biliyorduk. Erzincan’in en eski kalesi. Geçmise taniklik eden izleri sürelim dedik. Gizli merdivenlerden, geçitlerden içeriye girdik. Kale alaninda dolastiktan sonra. Inis sirasinda bir anda bir karanlik olustu ve bosluga bastim. 2 metre yükseklikten bir yere düstüm. Düstügüm anda da ayagim kirildi. Ayagimin parçali kirik oldugunu fark ettim. Turnike uygulayarak, kanamayi durdurarak kendimi güvenli bir alana çektim. Yanimda dagci arkadasim vardi. O 112’yi ve ilgili yerleri arayinca yardim istendi ve kalenin içerisinde oldukça zor bir kurtarma operasyonu yapildi. Kemah Kaymakamligi, ilçe emniyet, ilçe hastane ve 112 ekibi gerçekten çok degerli bir çalisma yaptilar ve bizi gün yüzüne çikararak çok zorlu sartlarda ambulansa yetistirdiler. Çok zorlu bir alan 1-1,5 kilometre civarinda, hatta orada bir köprü vardi köprüden de kaydirarak geçirdiler” dedi.

“Kemah Kalesi’nde kanini döken son kisi ben olayim”

Kemah Kalesi’nin, Kültürel Miras Listesi’ne girecek degerde bir eser oldugunun ancak turizm açisindan eksikliklerin oldugunu, bu eksikliklerden kaynakli olarak düsüp yaralandiginin altini çizen Dr. Serdar basit önlemler alinarak bundan sonra ki yasanabilecek kazalarin önüne geçmenin mümkün oldugunu söyledi.

Dr. Serdar, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, “Gayemiz orada essiz bir doga ve tarihi kültürel mirasin gün yüzüne çikmasi için kendi kalemimizle ne kadar katki yapabiliriz onu düsünüyorduk. Sadece Kemah’a degil, Türkiye’nin de Kültürel Miras Listesine eklenebilecek bir eserin ortaya çikmasina biz katki olur diye düsünüyorduk. Birkaç yil önce bir çalisma yapilmis ama ben buradan eksik kalan çalismalari hatirlatmak istiyorum. Bu röportaji kabul etmemin sebebi, bundan sonra oralarda kaza olmamasi, yaralanma olmamasi. Yine daha gezi güvenligi saglanarak ziyaretlerin elverisli hale getirilmesini saglamak maksadiyla bir aradayiz. Kalede en ufak bir yönlendirme levhasi yok. Isik yok. Tehlikeli alanlarla ilgili bariyerler yok ve tas düsme ihtimaline karsi baret kullanilmasinin önemine dair en ufak bir bilgilendirme yok. Dolayisiyla, mekânin kime ait oldugunu bilmiyorum ama bu eksikliklerin giderilmesi lazim. Çünkü 30 sene önce burada Kemah Saglik Ocaginda çalisan bir arkadasimiz daha benim düstügüm yerden düserek yaralanmis. Dolayisiyla o kalede kanini döken en son ben olayim” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA