Türk-Is Açiklamasi 'Açlik Siniri Ekim Ayinda 13 Bin 684 Liraya Çikti'

Türkiye Isçi Sendikalari Konfederasyonu (Türk-Is) ekim ayi verilerine göre kisilik bir ailenin aylik gida harcamalarini kapsayan açlik sinirini 13 bin 684 lira, yoksulluk sinirini ise 44 bin 573 lira olarak açiklandi.

Türk-Is ekim ayi açlik ve yoksulluk siniri arastirmasinin sonuçlarini açikladi.

Buna göre ekim ayinda 4 kisilik bir ailenin açlik siniri 44 bin 573 liraya yükseldi. Açlik siniri ise 13 bin 684 lirayla net asgari ücretin 2 bin 282 lira üzerine çikti. Ekim ayinda bekar bir çalisanin ‘yasama maliyeti’ ise 17 bin 803 lira olarak açiklandi.

Aylik gida enflasyonunu da açiklayan Türk-Is, Ankara’da yasayan dört kisilik bir ailenin ‘gida için’ yapmasi gereken asgari harcama tutarin, bir önceki aya göre yüzde 2,62 oraninda gerçeklesti. 10 aylik degisim orani ise yüzde 68,30 olarak tespit edildi. Ayrica son on 12 itibariyle degisim orani ise yüzde 84,29 oldu.

Yogurt fiyatlari ekim ayinda yüzde 11 artti

Türk-Is tarafindan yayimlanan arastirma sonuçlarinda süt ve peynir fiyatlari geçen ayki seviyesini korurken, yogurt fiyatlari ekim ayinda yüzde 11 artti.

Dana kiyma 289 lira ve dana kusbasi 355 liradan satis gördü

Türk-Is’in yaptigi hesaplamalara göre et, tavuk, balik, yumurta, kuru baklagiller, yagli tohum ürünlerinin bulundugu grupta mayis, haziran, temmuz ve agustos aylarinda yagisin iyi olmasi saman fiyatlarinin düsmesi ile et fiyatlarinda pek artis gözlemlenmedigi belirtilen açiklamada eylül ve ekim aylarinda et fiyatlarinin yükselise geçti. Et ve Süt Kurumu’nun (ESK), Ankara Gida ve Ihtiyaç Maddeleri Perakendeciler Dernegi bünyesinde faaliyet gösteren marketlerin bir kismina, nisan sonu itibariyle ithal edilmis olan karkas etleri düsük fiyattan vermesi sayesinde dana kiyma 190 lira, kusbasi 210 lira satilmaya baslandi. Bu ürünlerin sirasiyla ekim ayi itibariyle dana kiyma 289 lira ve dana kusbasi 355 lira satildigi ifade edildi.

Makarna fiyatina yüzde 12 zam

Ankara’da 200 gramlik ekmek fiyati 7 liradan satildigi da belirtilirken, geçen ay oldugu gibi 4 kisilik ailenin aylik sadece ekmek masrafi 735 oldugu açiklandi. Bu grupta yüzdesel olarak en yüksek artis makarna fiyatlarinda görüldü.

Ekim ayi içinde Makarna fiyatlari yüzde 12 artmis olup pirinç, bulgur, un ve irmik fiyatlari ise geçen aya göre sinirli seviyede artti.

Zeytinyagi ve Tereyagi fiyatlari ekim ayinda yüzde 5 artti

Türk-Is verilerinde yag fiyatlarindaki degisime de yer verildi.

Buna göre geçen aya göre yag fiyatlarinda sinirli seviyede bir artis yasandi. Zeytinyagi ve Tereyagi fiyatlari ekim ayinda yüzde 5 artti. Ayçiçek yaginda ise yüzde 4’lük bir artis gözlemlendi. Ankara’da zeytinyagi fiyatlari ortalama 289 lira iken Ayçiçek yagi fiyatlari ise ortalama 50 lira olarak raflarda yerini aldi.
Kaynak: İHA