Hindistan'in Kanada'dan Yaklasik 40 Diplomatini Geri Çekmesini Istedigi Iddiasi

Hindistan, ayrilikçi Sih örgütü Halistan Kurtulus Gücü (KLF) lideri Hardeep Singh Nijjar’in cinayetinin ardindan iki ülke arasinda baslayan diplomatik kriz kapsaminda Kanada’dan yaklasik 40 diplomatini geri çekmesini istedigi iddia edildi.

Hindistan’daki ayrilikçi Sih örgütü Halistan Kurtulus Gücü (KLF) lideri Hardeep Singh Nijjar’in Kanada’da öldürülmesinin ardindan iki ülke arasinda baslayan diplomatik kriz derinlesiyor. Financial Times’in konuya asina kaynaklara dayandirdigi haberde, Hindistan’in Kanada’dan 10 Ekim’e kadar yaklasik 40 diplomatini Hindistan’dan geri çekmesini istedigini belirterek, Hindistan’in bu tarihten sonra ülkede kalan Kanadali diplomatlarin diplomatik dokunulmazliklarini kaldiracagini ifade etti.

Kanada veya Hindistan tarafindan söz konusu talebe iliskin henüz resmi açiklama gelmezken, Hindistan, daha önce her ülkenin digerine gönderdigi diplomatlarin sayisi ve derecesinde "esitlik" istedigini belirtmisti. Hindistan’in Ottawa’daki diplomat sayisina kiyasla Kanada’nin Yeni Delhi’de daha fazla diplomati bulunuyor.

Kanada Senatosu Dis iliskiler ve Uluslararasi Ticaret Komitesi Baskani Peter Boehm yaptigi açiklamada, "Daha fazla Kanadali diplomatin istenmeyen adam ilan edilmesi duruma yardimci olmaz ve bu anlasmazligi daha da zorlastirir" dedi.



Hindistan, Kanada vatandaslarina vize islemlerini askiya aldi

Kanada’daki Hindistan vize basvurularini alan yetkili kurulus BLS International 21 Eylül’den itibaren Kanada vatandaslarina vize vermeyi durdurmustu.

Ne olmustu?

Kanada Basbakani Justin Trudeau geçtigimiz eylül ayinda Avam Kamarasi’nda yaptigi konusmada, ayrilikçi Sih örgütü KLF’nin lideri Nijjar’in öldürülmesinin arkasinda Hindistan devletinin olabilecegini ifade etmisti. Trudeau, Kanada istihbaratinin "güvenilir" kanitlar elde ederek Hindistan hükümeti ve Nijjar’in ölümü arasinda baglanti tespit ettigini vurgulayarak, "Bir Kanada vatandasinin Kanada topraklarinda öldürülmesi olayina herhangi bir yabanci hükümetin karismasi kabul edilemez bir egemenlik ihlalidir" ifadelerini kullanmisti.

Ottawa yönetimi daha sonra Hindistanli diplomat Pavan Kumar Rai’yi sinir disi etmis, Kanada Basbakani Trudeau’nun iddialarini reddeden Hindistan yönetimi de üst düzey Kanadali bir diplomatin sinir disi edilmesine karar vermisti.

Nijjar, Hindistan’da terörist listesine eklenmisti

Hindistan’daki KLF lideri ve ayni zamanda Kanada vatandasi olan 45 yasindaki Nijjar, 18 Haziran’da Kanada’nin British Colombia eyaletinde maskeli kisiler tarafindan aracinda öldürülmüstü. Örgüt, 1987 yilindan bu yana Hindistan’da askeri ve diplomatik misyonlara gerçeklestirdigi saldirilarla bilinirken, örgütün lideri Nijjar ise Hindistan tarafindan terörist listesine eklenmisti.
Kaynak: İHA