(ÖZEL) ESTÜ'lü Dünya Ikinci Takimin Hedefi Yeni Basarilar

Eskisehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) ögrencilerinin gelistirdigi günes enerjisi ile çalisan araçlar ülke ve dünya genelinde derece elde ederken, proje takimi yeni basarilar için çalisiyor.

(ÖZEL) ESTÜ'lü Dünya Ikinci Takimin Hedefi Yeni Basarilar
Ileri Teknolojiler Uygulama ve Arastirma Merkezi (ITAM) tarafindan düzenlenen ESTekFest-2023, Eskisehir Teknik Üniversitesi 2 Eylül Kampüsü’nde basladi.

Etkinlikte bir çok proje takimi gelistirdikleri ürünleri sergiliyor. Elektrik elektronik mühendisligi üçüncü sinif ögrencisi Mehmet Hizirer’in takim kaptanligi yaptigi ESTÜ Solar Team günes enerjisiyle çalisan araçlari tasarliyor. ESTÜ’de ögrenim gören ögrencilerin tasarladigi iki araçtan biri Güney Afrika katildigi yarista dünya ikinciligini elde etti. Diger araç ise iki senedir Teknofest’te de katilirken ilk katildiklarinda 6’ncilik, bu yil ise 2’ncilik elde etti. Ekip araçlarini gelistirerek bu basarilarini bir üst seviyeye tasimak için yogun bir sekilde çalisiyor.

“Ilk ve tek Türk takimi”

ESTÜ Solar Team’in kaptani Mehmet Hizirer basarilari ve araçlari hakkinda söyle konustu;

“Burada günes enerji aracimizdan bahsedelim ilk basta. Günes enerji aracimiz Güney Afrika yarislarinda dünya ikincilligi elde etti ve Avustralya’da gerçeklesen 3 bin kilometrelik World Solar Challenge Darwin’den Adelaide de gittiginiz aslinda bir yaris. Burada da bitirebilen ilk ve tek Türk takimi suanda. Teknofest aracimizdan bahsedersek de biz aslinda günes enerjili araç takimi olarak kurulmustuk. Son iki senedir de elektrikli araç yarislarina katiliyoruz. Ilk katildigimiz sene 6’ncilik, bu sene de 2’ncilik elde ettik. Bu sekilde basarilarimiz devam edecek.”

“Daha yüksek hizlara ulasabiliyoruz”

Projeleri hakkinda da bilgi veren Mehmet Hizirer, “Aslinda bu araç tamamiyla günes enerjisi ile gidebilecek sekilde tasarlandi. Zaten burada da 3 bin kilometrelik bir parkuru tamamladiginda bunu da göstermis oldu. Bu günes enerjili aracimiz, 120 kilometre hiza çikabiliyor. 200 kilogram gibi de bir agirligi var. Teknofest aracimiz da, 90 kilometre hiza ulasabiliyor ve 250 kilogram civarinda da bir agirligi var. Bu menziller aslinda aracin agirligina göre degisebiliyor. Elektrikli aracimizda agirligi arttirdigimiz ve bataryayi koydugumuzda daha uzun menzillere hatta daha yüksek hizlara ulasabiliyoruz. Su anda görmüs oldugunuz günes enerjili aracimizin adi Sanatolya 2. Bunun üstünde hem aerodinamik hem elektrik-elektronik ekipmanlarinda bir yenilemeye giderek Avrupa’daki yarislara katilmayi planliyoruz. Bu Avrupa’daki yarislardan sonra da tekrardan takimimizin ana hedefi olan World Solar Challenge‘de yarismayi planliyoruz. Bu süreçte de elektrikli araçlar ile teknofest yarislarinda da ilerlemeyi düsünüyoruz. Aslinda burada günes enerjili aracimizda da önceden yapmis oldugumuz bir yatirimla bedavaya ilerleyebilirsiniz. Bu sekilde de bir avantaji var” diye konustu.

Kaynak: İHA