Gümrük Muhafaza Ekiplerinden 27 Milyon TL'lik Elektronik Sigara Ve Ilaç Operasyonlari

Ticaret Bakanligi Gümrük Muhafaza ekipleri, Ekim ayinda ülke çapinda yürütülen operasyonlar ile, kanser ve seker hastaligi tedavisinde kullanildigi tespit edilen yaklasik 5 milyon Türk Lirasi degerinde 177 kutu ilaç ve 12 adet enjektör ile, yaklasik 22 milyon Türk Lirasi degerinde 552 bin 956 adet elektronik sigara cihazi, elektronik sigara aksami ve sarf malzemesi ele geçirdi.

Gümrük Muhafaza Ekiplerinden 27 Milyon TL'lik Elektronik Sigara Ve Ilaç Operasyonlari
Sabiha Gökçen Havalimani’nda yürütülen operasyonda, kaçakçilikla mücadelede çerçevesinde Almanya’dan Sabiha Gökçen Havalimani’na gelen bir yolcu mercek altina alindi. Sahsin valizleri ekiplerce süpheli tespit edilerek x-ray taramasindan geçirildi. Tarama esnasinda süpheli yogunluklar tespit edilmesi üzerine, valizler detayli kontrol edilmek üzere açildiginda kedi mamalari içerisinde çesitli tibbi ilaç ve enjektör oldugu ortaya çikti.

Operasyonda kanser ve seker hastaligi tedavisinde kullanildigi tespit edilen yaklasik 5 milyon Türk Lirasi degerinde 177 kutu ilaç ve 12 adet enjektör ele geçirildi. Olayla ilgili Istanbul Anadolu Cumhuriyet Bassavciliginca sorusturma baslatildi.

Baska bir operasyonda ise Türkiye’ye giris yapmak amaciyla Kapikule Gümrük Kapisi’na gelen bir tir riskli görülerek x-ray taramasina sevk edildi. Taramada süpheli yogunluk tespit edilmesi üzerine tir, arama hangarina alindi. Hangarda gerçeklestirilen detayli aramada tirin iç kisminda, dorsenin duvari ile ayni görünüme sahip ve sonradan yapilmis oldugu belirlenen metal bir duvar olusturuldugu tespit edildi.

Yapilan aramada söz konusu metal bölme içerisinde gizlenmis halde sporcular tarafindan vücut gelistirme amaçli kullanildigi belirlenen ilaçlar bulundu ve Türkiye’de ithalati ve satisi yasak olan elektronik sigaralar tespit edildi.

Operasyon neticesinde 32 bin 655 adet vücut gelistirmede kullanilan cinste ilaç ve 25 bin 530 adet elektronik sigara ele geçirildi. El konulan ilaç ve elektronik sigaralarin piyasa degerinin yaklasik 16 milyon Türk Lirasi oldugu anlasildi. Olaya dair Edirne Cumhuriyet Bassavciligi nezdinde sorusturma baslatildi.

Ayrica Ekim ayi boyunca yasa disi elektronik sigara ticaretine yönelik gümrük kapilari ile havalimanlari ve deniz limanlarinda Gümrük Muhafaza ekiplerince ardi ardina gerçeklestirilen operasyonlarda toplam 552 bin 956 adet elektronik sigara cihazi, elektronik sigara aksami ve sarf malzemesi ele geçirildi. Yaklasik 22 milyon Türk Lirasi degerinde elektronik sigara ile elektronik sigara aksam ve parçasina el konuldu.
Kaynak: İHA