Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Eylül Ayi Ihracatimiz 22 Milyar 670 Milyon Dolar'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, "Eylül ayi ihracatimiz 22 milyar 670 milyon dolarla yeni bir rekor kirdi. Bu Cumhuriyet tarihimizin en yüksek eylül ayi ihracat rakami" dedi.

Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Eylül Ayi Ihracatimiz 22 Milyar 670 Milyon Dolar'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Izmir Ticaret Odasi (IZTO) ekim ayi olagan meclis toplantisina katildi.

Toplantida ihracatin son dönemdeki yükselisini vurgulayan Uraloglu, geçtigimiz hafta Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 12’nci Kalkinma Plani hedeflerini ortaya koydugunu, yillik ortalama yüzde 5 istikrarli ve dengeli bir büyüme hedeflendigini aktardi. Bakan Uraloglu, “Eylül ayi ihracatimiz 22 milyar 670 milyon dolarla yeni bir rekor kirdi. Bu Cumhuriyet tarihimizin en yüksek eylül ayi ihracat rakami. Ocak-eylül döneminde 187 milyar 464 milyon dolar seviyesinde gerçeklesti. Son 12 ayda ise ihracatimiz 253 milyar 534 milyon dolara yükseldi. Hizmet ihracatimizda ilk 9 ay itibariyla yüzde 14’lük bir artis görüyoruz. 12’nci Kalkinma Plani hedefleriyle yillik ortalama yüzde 5 oraninda istikrarli ve dengeli bir büyüme hedefliyoruz” dedi.



“Orta koridorda yer aliyoruz”

Türkiye’nin stratejik olarak önemli bir konumda oldugunu dile getiren Bakan Uraloglu, “Biz günleri degil yillari, 2053’leri konusuyoruz. Dogu-bati arasindaki önemli koridorlardan bir tanesi olan orta koridorda yer aliyoruz. Bakü, Tiflis ve Kars hattiyla Marmaray ile biz Pekin’den Londra’ya kadar olan agi kesintisiz hale getirdik. Bir yük trenini kesintisiz bütün Avrupa’nin her kösesine gönderiyoruz. Artik gelisen zamanda sadece dogu-bati koridorlari degil kuzey-güney koridorlari da ciddi sekilde dünyanin gündemine gelmis durumda. Bu anlamda Iran’in, Rusya’nin yakin cografyamizda birçok çalismasinin oldugunu biz biliyoruz. Hem kuzey- güneyi insa etmek hem de dogu-batiyi desteklemek için özellikle Basra Körfezi’nden, havalimanindan baslayip Ovaköy Sinir Kapisi’na kadar gelen bin 200 kilometrelik demir yolu ve otoyol projesinden bahsetmek istiyorum. Burasini kalkinma yolu olarak adlandiriyoruz ve buradan bütün denizden gelen yüklerin havalimani üzerindeki havalimaninin birinci fazi 2025 yilinda isletmeye açilacak. Denizden gelen bütün yüklerin artik karayoluyla, demiryoluyla, Avrupa’nin her noktasina yine onunla birlikte Akdeniz’den, Ege’den, Karadeniz’den diger ülkelere geçisini biz saglamis olacagiz. Bu da bizim için kiymetli. Projesi bitti. Dört ülke olarak Türkiye, Irak, Birlesik Arap Emirlikleri ve Katar birinci derecede bu konuda hizlica çalismalari yürütüyoruz” diye konustu.



“Hedeflerimizden vazgeçmedik”

Zengezur Koridoru hakkinda da açiklamalarda bulunan Bakan Uraloglu, “Azerbaycan tarafinda çalismalar hizla devam ediyor. Nahçivan tarafinda da çalismalar var. Bizde de Dilucu, Igdir, Kars arasindaki çalismayi bu senenin sonu, bilemediniz önümüzdeki senenin basinda baslatmayi düsünüyoruz. Ermenistan tarafindan geçmeyle ilgili ya oradan olacak ya da Iran tarafindan olacak. Bu alternatifleri takip ediyoruz. Burada hayata geçti mi oradaki bizim kapasitemiz artmis olacak ve alternatif güzergahlari tesis etmis olacagiz. Biz gerçekten gerek Uzakdogu’dan gerek Ortadogu’da gerekse Orta Asya’da ve Avrupa’da bütün bunlarin takipçisiyiz. 2 gün önce gene ben bu amaçla Brüksel’deydim. Belli temaslarda bulunduk. Avrupa Birligi’ne girmeye çalisiyoruz. Hedeflerimizden vazgeçmedik. Ama gelinen süreçte artik Avrupa Birligi için de Türkiye’nin ne kadar önemli oldugunu orada bir kez daha temin ettigimi sizlerle paylasmak istiyorum” dedi.



“Vizyoner projeler üretmeye devam ediyoruz”

Toplantida konusan IZTO Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener, Izmir’de hayata geçirilen projelerden memnuniyet duyduklarini dile getirerek, “Izmir Ekonomi Üniversitemizin yakaladigi basarilar, en büyük gurur kaynaklarimizdan biri. Üniversitemiz son üç yildir yakaladigi önemli basari grafigiyle vakif üniversiteleri arasinda 4. siraya yükseldi. Bu dolulugun sadece nicelik degil nitelik olarak da deger tasimasi bizi mutlu ediyor. Üniversitemiz, ülkemizin en basarili ögrencileri tarafindan tercih ediliyor. Bu basariyi sürdürülebilir kilmak ve gelecege tasimak amaciyla üniversitemiz için yeni ve vizyoner projeler üretmeye devam ediyoruz. Izmir Ekonomi Üniversitemize ve kentimize küresel ölçekte çevreci, son teknolojiye sahip yesil ve akilli bir kampüs kazandirmak hedefine yönelik çalismalarimiz tüm hiziyla devam ediyoruz. Çesme Otoyolu’ndan Izmir Ekonomi Üniversitesi Güzelbahçe Kampüsümüze çift yönlü otoyol baglantisi yapilmasi konusunda desteklerinizi diliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA