Sehit Tegmen Caner Gönyeli 2023 Tatbikati'nin Deniz Safhasi Nefes Kesti

Türkiye ile KKTC tarafindan KKTC’de icra edilen Sehit Tegmen Caner Gönyeli-2023 Arama Kurtarma Davet Tatbikati deniz safhasiyla sona erdi.

Sehit Tegmen Caner Gönyeli 2023 Tatbikati'nin Deniz Safhasi Nefes Kesti
Sehit Tegmen Caner Gönyeli 2023 Tatbikati’nin ikinci safhasi, Gazimagusa açiklarinda, uluslararasi sularda icra edildi. Sehit Tegmen Caner Gönyeli 2023 Arama Kurtarma Davet Tatbikati’ni Içisleri Bakan Yardimcisi Mehmet Saglam, KKTC Cumhuriyet Meclisi Baskani Zorlu Töre, Sahil Güvenlik Komutani Tümamiral Ahmet Kendir ve Türkiye’nin Lefkosa Büyükelçisi Metin Feyzioglu ‘TCSG Yasam’ korvetinden takip etti.

Tatbikatin deniz safhasinda, senaryo geregince önce deniz de bulunan kazazedeler Sahil Güvenlik Komutanligi’na ait helikopterle ile kurtarildi. Diger bir sahnede ise deniz üzerinde tespit edilen kazazedeler TCSG Dost’a ait hizli arama kurtarma botlari vasitasiyla kurtarildi. Gemilerden gelen tehlike sinyali sonrasinda arama kurtarma merkezleri harekete geçerken bölgeye gönderilen Sahil Güvenlik Komutanligina ait CN 235 tipi arama kurtarma uçagiyla kazazedelerin yerleri tespit edildi. Helikopterlerdeki arama kurtarma personeli denizdeki bazi kazazedeleri, “quick strop” yöntemi ve yüzer sedye kullanarak kurtarirken, yaralilar saglik kontrolü için helikopterle TCSG Dost korvetine sevk edildi.

Denizde kalan diger kazazedeler için uçaktan içinde lastik botun da bulundugu arama kurtarma kitleri atildi. Kazazedeler daha sonra TCSG Dost’a ait hizli kurtarma botlari tarafindan kurtarildi. Bin fit yükseklikten denize kurtarma botu birakan Hava Kuvvetleri Komutanligina bagli arama kurtarma uçagi daha sonra 5 bin fite çikti. Buradan arama kurtarma personeli parasüt atlayisi yaparak yaralilari kurtarmak için denize indi. Daha sonra kazazedeler sahil güvenlik botu tarafindan kurtarma platformu ve gemi manevrasiyla denizden çikarildi.

“KKTC olarak güvenlik birimlerimiz, polis teskilatimiz ve kahraman ordumuz her zaman hazirdir”

Tatbikatin ardindan basin açiklamasi gerçeklestiren KKTC Cumhuriyet Meclisi Baskani ve Cumhurbaskani Vekili Zorlu Töre, “Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde 19’uncusu icra edilen Sehit Tegmen Caner Gönyeli hem karada hem denizde tatbikatini 2 gündür izliyoruz. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti hem denizleri hem de kara sahasi büyük bir güvenlik altindadir. Bunu Güvenlik Kuvvetleri Komutanligimiza ve Kibris Türk Baris Kuvvetleri komutanligimiza borçluyuz. Gerektigi zaman da iste anavatan Türkiye’den de birliklerimiz gelip bu tatbikatlarda da gördügünüz takviyeler yapmaktadirlar. Bu bir arama kurtarma tatbikati ama her zaman savasta da barista da daima Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti olarak güvenlik birimlerimiz, polis teskilatimiz ve kahraman ordumuz her zaman hazirdir, kendilerine daima basari diliyoruz” ifadelerini kullandi.

“Kabiliyetlerini gelistirmek bir tercih degil, bir zorunluluktur”

Içisleri Bakan Yardimcisi Mehmet Saglam ise, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasindaki arama kurtarma teskilatlari tarafindan gerçeklestirilen bu tatbikatin var olan is birligimizi bir adim daha ileriye tasidigini kaydederek, “Hepinizin malumu oldugu üzere bulundugumuz cografya itibariyle denizlerde görev yapan kurumlarimizin ve personellerimizin imkan ve kabiliyetlerini gelistirmek bir tercih degil, bir zorunluluktur. Böylesine kritik bir bölgede hem güvenlik, baris ve istikrari saglamak hem de Dogu Akdeniz’de uluslararasi hukuktan kaynaklanan hak ve menfaatlerimizi koruma sorumlulugu omuzlarimizdadir. Küresel bir sorun haline gelen düzensiz göç meselesi nedeniyle bu ihtiyaç bugün daha da elzem hale gelmistir. Basariyla sürdürdügümüz göç politikasinin amaci, insani trajedilerin yasanmasini engellemek ve çaresiz insanlarin Ege ile Akdeniz’in azgin sularini yitip gitmesini önlemektir” diye konustu.



“Arama kurtarma faaliyetlerinin esas ve öncelikli amaci hayat kurtarmaktir”

Sahil Güvenlik Komutani Tümamiral Ahmet Kendir ise tatbikatin önemine deginerek, “Bu tatbikat ile, arama kurtarma sorumluluk sahamiz dâhilinde, her türlü deniz ve hava sartinda 24 saat süre ile arama kurtarma faaliyetlerinin, Türkiye ve KKTC tarafindan, koordineli bir sekilde ve karsilikli is birligi içinde, basari ile icra edilebilecegi ulusal ve uluslararasi kamuoyuna bir kez daha gösterilmistir. Arama kurtarma faaliyetlerinin esas ve öncelikli amaci hayat kurtarmaktir. Denizde ve karada zor durumda olan insanlara ulasmak ve yardim çagrilarina en kisa sürede reaksiyon göstermek insani bir zorunluluktur” seklinde konustu.

Kaynak: İHA