Israil'in BM Daimi Temsilcisi Erdan'dan Guterres'e Bir Kez Daha Istifa Çagrisi

Israil’in Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i bir kez daha istifa çagrisinda bulundu.

Israil'in BM Daimi Temsilcisi Erdan'dan Guterres'e Bir Kez Daha Istifa Çagrisi
Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün BM Güvenlik Konseyi’ndeki açiklamalarina Israil’in tepki göstermesini ardindan “yanlis anlasildigini” belirtmesi sonrasi Israil’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Guterres’e bir kez daha istifa çagrisinda bulundu. Erdan, "Genel Sekreterin dün söylediklerinden dolayi sözlerinden geri dönmemesi, özür bile dileyememesi BM’nin ayibidir. Istifa etmesi gerekir" dedi.

Guterres’in gerçekligi çarpittigini iddia eden Erdan, Guterres’i 7 Ekim’de baslayan saldirilardan Israil’i sorumlu tutmakla suçlayarak, herkesim Guterres’in sözlerinin Israil’in suçlu oldugunu gösterdigini çok iyi anladigini öne sürdü.

Guterres, söz konusu konusmasi hakkinda bugün yaptigi açiklamada, "Dün Güvenlik Konseyi’ndeki bazi açiklamalarimin sanki Hamas’in terör eylemlerini mesrulastiriyormus gibi yanlis yorumlanmasi karsisinda sok oldum” demisti.

Israil BM yetkililerine vize vermeyecek

Erdan yaptigi açiklamada, Guterres’in ifadeleri nedeniyle Israil’in BM yetkililerine vize vermeyecegini belirtmis, "BM Genel Sekreter Yardimcisi Martin Griffiths’in vizesini reddettik. Onlara bir ders vermenin zamani geldi” ifadelerini kullanmisti. Erdan, dün de Guterres’i istifaya çagirmisti.

Guterres ne demisti?

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün yaptigi konusmada, Hamas’in Israil’e yönelik saldirilarinin durup dururken baslamadiginin kabul edilmesinin önemli oldugunu belirterek, "Filistin halki 56 yildir bogucu bir isgale maruz kaliyor. Topraklarinin sürekli olarak yerlesim yerleri tarafindan yutuldugunu, ekonomilerinin tikandigini, insanlarinin yerinden edildigini ve evlerinin yikildigini gördüler. Içinde bulunduklari zor duruma siyasi bir çözüm bulma umutlari yok oluyor” ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA