Cumhuriyet'in 100. Yili Için Hazirlanan 'Mahsusa Trablusgarp' Dizisinin Ön Gösterimi Yapildi

TRT uluslararasi dijital platformu Tabii, Cumhuriyet’in 100. yili için hazirlanan “Mahsusa: Trablusgarp” dizisinin ön gösterimini gerçeklestirdi. Gösterime katilan Iletisim Baskani Fahrettin Altun, “Bu ortamda büyük ve güçlü Türkiye mazlumlarin yaninda zalimlere karsi büyük bir mücadele veriyor” dedi.

Cumhuriyet'in 100. Yili Için Hazirlanan 'Mahsusa Trablusgarp' Dizisinin Ön Gösterimi Yapildi
TRT uluslararasi dijital platformu Tabii, Cumhuriyet’in 100. yilini kutlanacagi 29 Ekim 2023’te orijinal yapimi olan “Mahsusa: Trablusgarb” dizisini yayinlayacak. Cumhuriyet’in 100. yilina özel olarak hazirlanan dizi, aralarinda o tarihlerde Kurmay Binbasi olan Enver Pasa ile Mustafa Kemal Atatürk’ün de oldugu Osmanli subaylarinin Trablusgarb’in Italya tarafindan isgaline karsi direnisini anlatiyor. Italya’nin 1911’deTrablusgarb’i isgal etmesine sessiz kalamayan bir avuç gönüllü Osmanli subayinin, Libyali Müslümanlarla ittifak ederek sergiledigi direnisin hikayesini anlatan Mahsusa dizisi, 3 sezon 26 bölüm olarak hazirlandi.

Dizinin senaryosunu Ozan Bodur ve Enes Sengönül yazarken dizinin yönetmen koltugunda Safak Bal oturuyor. Dizide Enver Pasa’yi Baran Akbulut, Mustafa Kemal Atatürk’ü Abdulbaki Çiftçi canlandiriyor. Oyuncu kadrosunda Ali Ersan Duru, Ugur Pektas, Kenan Çoban ve Öykü Çelik gibi isimler yer aliyor.

Ön gösterimde dizi hakkinda bilgi veren yapimci Ugur Veli, “Hem biz ‘Mahsusa’yi gerçeklestirdigimiz için heyecanliyiz. Hem de bu isin cumhuriyetimizin 100’üncü yilinda yayina giriyor olmasi bizim için ayri bir heyecan. Bütün kadromuzlar buradayiz ve 29 Ekim’de seyirci ile bulusmak için can atiyoruz. 3 yillik bir emek var. Çok uzun bir çekim süreci var. Dönemi ve Trablusgarp’i iyi hazirladigimizi düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

Iki yil önce yola çiktiklarini söyleyen yönetmen Safak Bal ise dizi hakkinda, “Mahsusa bir hayal projesiydi ve bugüne gelmek bizi çok heyecanlandirdi. Iki yil önce biz yola çiktik ve 2 yilda geldigimiz nokta ve geçtigimiz asamalar bizi her dakikasinda çok heyecanlandirdi. Cumhuriyetimizin 100’üncü yilinda, 29 Ekim’de böyle bir proje ile tabii ekranlarinda olmak bize ayri bir gurur verdi. Anlattigimiz hikaye bir kahramanlik destani, tarihimizin önemli destanlarindan bir tanesi ve tarihimizde iz birakmis önemli komutanlarimizin hikayesi” seklinde konustu.



"Türkiye’nin tarihi, bu aziz milletin tarihi aslinda birlik olmak üzerine yükselen bir mücadele ve zaferler tarihidir"

Ön gösterime katilan TRT Genel Müdür Mehmet Zahid Sobaci, dizi ve dijital platform Tabii hakkinda, “Cumhuriyetimizin 100. yilinda, Türkiye Yüzyili’nda, 29 Ekim’e sadece birkaç gün kalmisken, 29 Ekim’e özel olarak hazirladigimiz ‘Mahsusa’ dizimizin galasini sizlerle birlikte gerçeklestirmekten ve Türkiye’nin uluslararasi dijital platformu Tabii’de bu diziyi yayimlamaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Türkiye’nin tarihi, bu aziz milletin tarihi aslinda birlik olmak üzerine yükselen bir mücadele ve zaferler tarihidir. Bu millet hangi sart altinda olursa olsun mücadelesini hiçbir zaman birakmamistir. Bu anlamda hem cumhuriyetin 100 yillik serüveninin hem de bundan sonraki süreçte Türkiye Yüzyili’nin idrak edilmesi açisindan kiymetli bir proje oldugunu düsünüyorum. Çünkü bu proje içerisinde hem ulusal hem de uluslararasi kamuoyuna çok kiymetli bir mesaji içeriyor. Bu mesajda sudur aslinda, Türkiye’nin mücadelesi, yüzyillar boyunca ortaya koydugu irade aslinda hiçbir zaman sadece kendisi için olmamistir. Deyim yerindeyse yeralti kaynaklarini insanin ve insanligin üstünde tutan ve kendisi disindaki kisileri sömürülecek, yönetilecek, kölelestirilecek kitleler olarak gören bir zihniyete ve yaklasima iliskin mücadeledir Türkiye’nin mücadelesi” ifadelerine yer verdi.

TRT hakkinda yapilan elestirilere cevap veren Sobaci, “Bizde Türkiye’nin kamu yayincisi olarak bu mücadeleyi ve durusu Türkiye’nin tarihindeki sanli sayfalari ekrana getirmeyi öncelikli sorumlulugumuz ve borcumuz olarak biliyoruz. Biz bu borcu popülizme yaslanarak ifa etmiyoruz. Son dönemde medyada Israil-Filistin meselesi itibari ile yasanan insani dram nedeniyle sadece ve sadece bir tane konseri ile bir tarihe ertelemenin üzerinden, konuyu manipüle ederek TRT’ye durus ve cumhuriyet ögreten bir güruh peyda oldu. Ben simdi o peyda olan güruha bugün ve bundan sonrasi için TRT’nin kanallarini izlemeye davet ediyorum. Çünkü TRT 100. yila yarasir bir mahiyette tüm kanallari, radyolari ve dijital platformlari ile çok önemli içerikler üretti ve bu içerikler gerek ulusal ölçekte gerekirse uluslararasi ölçekte cumhuriyetimizin 100 yillik serüvenini ve bugün geldigi noktayi milletimize ve uluslararasi kamuoyuna anlatacak içerikler” seklinde konustu.



Ön gösterime katilan Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun dizi hakkinda, “Mahsusa projesinin ön gösteriminin yapildigi bugün Türkiye’nin esas itibariyle derin bir stratejik tarihinin oldugunu görme imkanina sahip olacagiz. Mahsusa Trablusgarp projesi tabii platformunun bir projesi ve bu nedenle bu platformun ne kadar degerli oldugunu vurgulamak istiyorum. Tabii bir dijital platform olarak sadece Türkiye’ye degil ayni zamanda bölgesine ve bütün dünyaya hitap eden nitelikli içerikler olusturmaya baslayan bir proje. Bu dizide aslinda bu cografyada uzun yillardir varlik ve adalet mücadelesi verdigimizi ortaya koyuyor. Trablusgarp savasi yillarina baktigimizda görüyoruz ki yine bir tarafta sömürenler ve sömürge siyaseti güdenler bir tarafta ise bu siyasete direnerek istiklalini muhafaza etmeye çalisan toplumlar var. Bu istiklalini muhafaza etmeye çalisan toplumlar bugün itibariyle Türkiye Cumhuriyetini kuran o iradenin de temsilcisi. Trablusgarp savasi yillarina baktigimizda oradaki iradenin Milli Mücadeleyi baslatan ve cumhuriyeti kuran irade oldugu çok net bir sekilde görüyoruz” ifadelerini kullandi.

“Bu cografyada zalimler asla kendilerine yer bulamayacaklar”

Bugünde cografya üzerine mücadelenin devam ettigini söyleyen Altun, “Bugün bu cografyada bir tarafta adalet mücadelesi verenleri bir tarafta yine varlik mücadelesi verenlerin yer aldigini öbür tarafta ise bu cografyanin insanini, kültürünü, bütün kaynaklarini sömürmeye çalisan sömürgecilerin oldugunu görüyoruz. Türkiye bugün bu ortamda çok serefli bir yerde, mazlumlarin yaninda durarak dünya sömürge siyasetine ve sistemine meydan okuyor. Cumhurbaskanimin Recep Tayyip Erdogan’in verdigi bu mücadele her seyden önce bir adalet mücadelesi. Biz bugün gerçekten çok özel bir dönemi yasiyoruz. Cumhuriyetin 100’üncü yilini sanla ve serefle kutluyoruz. Cumhuriyetin 100’üncü yili bizim için sadece bir takim anma programlari ile geçistirilecek bir sey degil. Cumhuriyetin 100’üncü yilini biz bir bölgesel güç ve küresel aktör olarak yasiyoruz. Içine kapatilmis küçük meselelerle ugrasan bir ülke olarak degil, büyük bir küresel oyuncu olarak yasiyoruz. Bugün gerçekten cografyamizda Israil’in Gazze’ye yaptigi saldirilarda gördügümüz üzere ciddi saldirilarla karsi karsiyayiz. Bu ortamda büyük ve güçlü Türkiye mazlumlarin yaninda zalimlere karsi büyük bir mücadele veriyor. Bugün sayin Cumhurbaskanimiz yaptigi konusmasinda bunu bir kez daha dünyaya ilan etti. Ne olursa olsun bu cografya haklilarin ve adaletten yana olanlarin cografyasidir. Bu cografyada zalimler asla kendilerine yer bulamayacaklar. Evet bir hak ve batil mücadelesinden bahsediyoruz. Bugün ön gösterimi yapilan bu projede ise ben bir hak-batil mücadelesinin bir sembolünün karsimiza çikacagini düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA