Çalismayan Emeklilere 5 Bin TL Ikramiye Ve Günlük Kiralanan Konutlarla Ilgili Teklif Kabul Edildi

Çalismayan emeklilere 5 bin TL ikramiye ve günlük kiralanan konutlarla ilgili teklif TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalasti.

TBMM Genel Kurulu’nda konutlarin turizm amaçli kiralanmasi ve bazi kanunlarda degisiklik yapilmasina dair kanun teklifi görüsmeleri düzenlendi ve teklif kabul edilerek yasalasti. Konutlarin turizm amaçli kiralanmasina iliskin genel esaslara, izin belgesi düzenlenmesine, idari yaptirimlara ve turizm amaçli kiralanan konutlarin tabi olacagi mevzuata iliskin hükümleri içeriyor. Teklif, konutlarin 100 günden az kiralananlari kapsiyor. Teklife göre, konutlarin turizm amaçli kiralanabilmesi için turizm amaçli kiralama sözlesmesi yapilmadan önce izin belgesi alinmasi gerekecek. Izin belgesi vermeye Bakanlik yetkili olacak ve bu yetkisini valilik vasitasiyla da kullanabilecek. Izin belgesi basvurularinda, turizm amaçli kiralama faaliyeti yürütülmesinin uygun görüldügüne iliskin izin belgesine konu bagimsiz bölümün bulundugu binanin tüm kat malikleri tarafindan oy birligiyle alinan kararin ibrazi zorunlu olacak. Üçten fazla bagimsiz bölümden olusan binalarda en fazla yüzde 25’i için ayni kiraya veren adina izin belgesi düzenlenebilecek.

Izin belgesini alma yükümlülügü, kiraya verene ait olacak. Turizm amaçli kiralama izin belgesi verilen konutlar hakkinda Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uygulanacak. Izin belgesi bulunmaksizin turizm amaçli kiralanan konutlari kiraya verenlere, kiralama yapilan her bir konut için 100 bin lira idari para cezasi uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek.

Kendi adina mesken olarak kullanmak amaciyla kiraladigi konutu, kendi nam ve hesabina turizm amaçli kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutlarin turizm amaçli kiralanmasina aracilik edenler hakkinda her bir sözlesme için 100 bin lira idari para cezasi verilecek. Kültür ve Turizm Bakanligina ayrilan döner sermaye tutari, 300 milyon liradan bir milyar 500 milyon liraya, Cumhurbaskani tarafindan artirilabilecek miktar ise 700 milyon liradan 2 milyar liraya çikariliyor.

Döner sermayenin kullanim alani genisletilerek, Döner Sermaye Isletmesi Merkezi Müdürlügünün sermayeyi kullanim alanina Turizmi Tesvik Kanunu kapsamindaki atik su aritma tesisi, kati atik bertaraf tesisi gibi altyapi tesisleri yapmak veya yaptirmak da dahil ediliyor.

Teklifle yetki alani genisletilen Döner Sermaye Isletmesi, Turizmi Tesvik Kanunu kapsaminda Bakanligin görev alanina giren atik su aritma tesisi, kati atik bertaraf tesislerini isletebilecek ve islettirebilecek.

Türkiye’ye yönelik tanitim faaliyetleri kapsaminda Türkiye algisinin tüm dünyada güçlü bir sekilde yönetilmesi ve dünyadaki turizm arzinin ve seyahat hareketlerinin ülkeye yönelmesini saglamak amaciyla, isletmelerle esitlik ve rekabet ilkeleri, tasidigi turizm potansiyeli, ülke imaji ve tanitimina saglayacagi katki dikkate alinarak ortak projeler gelistirmesi ve bu projelere destek saglamasina imkan saglaniyor.

Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansinin, kanunda belirtilen görevlerine iliskin mal ve hizmet alimlari Kamu Ihale Kanunu’na tabi olmayacak.

Çalismayan emeklilere bir defaya mahsus olarak 5 bin TL ödeme yapilacak. Türkiye Odalar, Borsalar ve Birlik Personeli Sigorta ve Emekli Sandigi Vakfina ödenmek üzere ayrilacak payin orani, yüzde 1’den yüzde 3’e yükseltilecek. Vakfa ayrilacak payi yüzde 6 oraninda artirmaya Birlik Genel Kurulu yetkili olacak.
Kaynak: İHA