Çalisma Ve Sosyal Güvenlik Bakani Isikhan 'Ittifak 8.7 Ulusal Stratejik Çalistayi'Na Katildi

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, “Zorla çalistirma ve insan ticareti bizim lügatimizde bulunmamaktadir. Toplumun tüm kesimlerinin ve bu alanin temelinde yer alan özel sektör isletmelerinin bu anlayisi sahiplenmesi ve tasin altina elini koymasi basariya ulasmanin temel anahtaridir” dedi.

Bakan Isikhan, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi ve Uluslararasi Çalisma Örgütü ortakliginda düzenlenen, “Ittifak 8.7 Ulusal Stratejik Çalistayi”na katildi.

Ittifak 8.7 Ulusal Stratejik Çalistayi’nda konusan Bakan Isikhan, Gazze’de Israil tarafindan hastaneler, okullar, ibadethaneler, masum ve savunmasiz sivillerin bulundugu her yerin hukuksuzca, acimasizca ve vahsice vuruldugunu söyledi.

Israil’in açikça bir soykirim suçu isledigini belirten Isikhan, "Cografya fark etmeksizin dünyadaki tüm halklar ve tüm insanlik bu vahsetin bir an önce son bulmasi yönünde her gün tepkisini ortaya koymaktadir” ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in riyasetinde Türkiye’nin bu acinin son bulmasi için insani yardim ve diplomatik temaslarla her türlü çözüm yoluna basvurdugunu söyleyen Isikhan, bu çabalarin bölgeye huzur gelene kadar devam edecegini belirterek, "Insani ve uluslararasi degerleri yok sayarak Filistin halkina yasatilan bu zulmü ve siddeti lanetliyor, mazlum ve masumlarin yaninda olmaya devam edecegimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi.

Türkiye Yüzyili’nda baris ve huzur iklimini tesisin en somut adiminin Türkiye’yi her bakimdan daha güçlü bir küresel aktör haline getirecek verimli çalismalara imza atmak olacagini vurgulayan Isikhan, “Bir taraftan Gazze’de çocuklarin yasama hakkini konusurken bir taraftan da bugün dünya çocuklarinin haklari içinde mücadele veren Ittifak 8.7 kapsaminda gerçeklestirdigimiz çalistayimiz da tam olarak böyle bir amaca hizmet etmektedir” seklinde konustu.

Cumhurbaskani Recep Tayip Erdogan’in ortaya koydugu Türkiye Yüzyili vizyonunun, çalistayin gelecek döneme iliskin iki temel hedefinden birisi oldugunu belirten Isikhan, “Digeri ise küresel ölçekte referans hedefi olan Birlesmis Milletler Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlaridir. Sürdürülebilir kalkinma amaçlarinin temel misyonu kimseyi geride birakmama yaklasimiyla 2030 hedeflerine ulasmaktir. Bizim de köklü sosyal devlet anlayisimizin temelinde her kesimin korundugu, gözetildigi ve gelecege güvenle baktigi bir sistem anlayisi yapmaktadir. Bu anlayisa uygun olarak 8. Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari da insana yakisir is ve ekonomik büyümeyi amaçlamaktadir. Bu kapsamdaki alt hedeflerimizden biri olan 8.7 hedefiyle daha spesifik olarak zorla çalistirma, modern kölelik, insan ticareti ve çocuk isçiliginin ortadan kaldirilmasi hedeflenmektedir” dedi.

Ülkenin gelecegi olan çocuklar için küresel politikalarin olusturulmasina ve uygulanmasina önemli katkilar sunabilecek bir rehber haline geldiklerini belirten Bakan Isikhan, “Türkiye’de bu birikimin olusmasinda Birlesmis Milletler Çocuk Haklari Sözlesmesi ile 138 ve 182 sayili ILO sözlesmelerine uyumlu olarak hazirlanan Çocuk Isçiligiyle Mücadele Ulusal Programimizin çok önemli bir yeri bulunmaktadir” ifadelerine yer verdi.

“Zorla çalistirma ve insan ticareti bizim lügatimizde bulunmamaktadir”

Insani odak alan ve gelecege yatirim yapan bir ülkede çocuk isçiligine müsamaha gösterilmeyecegini dile getiren Bakan Isikhan, “Zorla çalistirma ve insan ticareti bizim lügatimizde bulunmamaktadir. Dünya görüsü insani yasatmak üzerine insa edilmis bir medeniyetin mensuplari olarak insani kalkinma, temel insani haklar, emek ve hak kavramlari tüm çalismalarimizin odak noktasini olusturmaktadir” dedi.

Tüm diyalog mekanizmalarini bu kapsamda etkin sekilde sürdürdüklerini söyleyen Isikhan, uluslararasi norm ve standartlara uyumlu, yeniliklere açik, insana yakisir bir çalisma hayatinin özellikle çocuk isçiligi gibi insan haklarina aykiri bir durumun önlenmesinden geçtigini belirtti.

Avrupa Birligi’ndeki, firmalarin insan haklarini gözeten ve çevreye duyarli ticari faaliyetlerine yönelik yasa çalismalarini bakanliginin dikkatlice takip ettigini anlatan Isikhan, bu gelismelerin çalisma hayatinda insan haklarinin korunmasina yönelik özellikle özel sektöre önemli görev ve sorumluluklar yükledigini söyledi.



Insan haklarina saygili ve çocuk isçiliginin olmadigi bir çalisma hayatinin sadece devlet kurumlari üzerinden insa edilemeyecegini dile getiren Isikhan, "Toplumun tüm kesimlerinin ve bu alanin temelinde yer alan özel sektör isletmelerinin bu anlayisi sahiplenmesi ve tasin altina elini koymasi basariya ulasmanin temel anahtaridir” dedi.

Bakanlik olarak çalisma hayatinin tüm taraflari ve ilgili tüm kesimleriyle sosyal diyalog anlayisiyla çalismalari yürüttüklerini isaret eden Isikhan, çalisma hayatinin gelecegi adina en iyi sonucu ortaya koymak için tüm iletisim kanallarini açik tuttuklarini, sosyal diyalog mekanizmalarini ise etkin ve verimli bir sekilde kullandiklarini anlatti.

Çalisma barisinin ve endüstri iliskilerinin gelistirilmesi temel amaciyla olusturulan Üçlü Danisma Kurulunu 5 yil sonra Türkiye Yüzyili’nda sosyal diyalog gündemiyle yeniden topladiklarini hatirlatan Isikhan, “Yakin zamanda insallah Kamu Personeli Danisma Kurulu ve Çalisma Meclisimizi de çalisanlarimizin ve isverenlerimizin sorunlarini gündeme tasimak ve çözümler üretmek amaciyla bir araya getirecegiz. Bugün burada bizleri bir araya getiren yine çalisma hayatina ciddi etkileri olan insan haklari odakli konularin ortak akil ve istisare ile çözüme kavusturulmasi yönünde inancimiz tamdir. Bu anlayis çerçevesinde bugün çalisma hayatinda insan haklarinin korunmasi ve insana yakisir islerin tesvik edilmesi perspektifi konulari ele alinarak ulusal önceliklerimizi belirleyecek olan Ittifak 8.7 yol haritamizi insallah sizlerin destegiyle, katilimiyla olusturacagiz. Cumhuriyet’imizin 100. yilini idrak ettigimiz bu anlamli günlerde çalistaya ev sahipligi yapiyor olmanin da büyük bir memnuniyetini tasimaktayiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA