'Mustafa Kemal Yolu' Projesiyle, Atatürk'ün Çanakkale Muharebelerindeki Rolü Anlatilacak

Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi tarafindan hazirlanan ‘Mustafa Kemal Yolu’ projesinin lansmani gerçeklestirildi. ‘Mustafa Kemal Yolu’ projesiyle, Atatürk’ün Çanakkale Kara Muharebelerindeki rolünün anlatilmasi, savas alanlarinin kapali alanlardan çikarilarak ziyaretçilere açilmasi, tarihsel veriler dogrultusunda Mustafa Kemal Atatürk’ün, Çanakkale’ye intikalinden baslanarak kara muharebelerinde kullandigi yolda, ziyaret rotalari olusturularak Tarihi Alani’nin açik hava müzesine dönüstürülmesi hedefleniyor.

'Mustafa Kemal Yolu' Projesiyle, Atatürk'ün Çanakkale Muharebelerindeki Rolü Anlatilacak
Tarihin en kanli muharebelerinden birine sahne olan ve dünya harp tarihine geçen ‘Çanakkale Geçilmez’ destaninin yazildigi Çanakkale Savaslari’nin yasandigi Tarihi Gelibolu Yarimadasindaki Sehitler Abidesi, Seyit Onbasi Heykeli, 57’nci Piyade Alayi Sehitligi, Conkbayiri, Çanakkale Destani Tanitim Merkezi, Kilitbahir Kalesi, Bigali Kalesi ve Seddülbahir Kalesiyle her yil binlerce ziyaretçiye Çanakkale Ruhu’nu yasatmaya devam ediyor.

Adim atilan her noktasinda Çanakkale Savaslari’nin izlerinin görülmesi mümkün olan, açik hava müzesi niteligi tasiyan Tarihi Gelibolu Yarimadasi’nda, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi hayata geçirdigi ve geçirecegi yeni projelerle, Çanakkale Ruhu’nu ve Çanakkale Destani’ni daha fazla kisiye ulastirmayi hedefliyor. Bu çerçevede Tarihi Alan Baskanligi tarafindan Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Muharebelerindeki rolünün anlatilmasi için hayata geçirilecek olan ‘Mustafa Kemal Yolu’ projesinin lansmani Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi Kilye Idari Binasi’nda gerçeklestirildi.

Lansmana Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir ve çok sayida davetli katildi.

Saygi Durusunda bulunuldu. Istiklal Marsi okundu. Ardindan ’Mustafa Kemal Yolu’ projesinin yapilis asamalari sinevizyon gösterisiyle davetlilere izletildi.

Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, "Cumhuriyetimizin 100’üncü yilinda aslinda her seyin basladigi bu topraklarda çok önemli bir projenin pesine düstük. Cumhuriyetimizi kuran Kurtulus Savasimiza komuta eden ve Anafartalar’inda Muzaffer Komutani olan Çanakkale Kahramani Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu topraklarda daha iyi anlasilmasi için, Kara Muharebelerindeki rolünün daha iyi bilinmesi için ‘Mustafa Kemal Yolu’na arkadaslarimizla baslamaya karar verdik. Çok uzun çalismalar ortaya koyduk. Çok iyi insanlarla, çok yetkin sahislarla çalistik. Çok hummali tabiri caizse samanlikta igne aradik. Igne ile kuyu kazdik. Hiçbir istisnayi, hiçbir ufak detayi atlamadan yüzde yüz dogru olduguna inanmadigimiz bir seye baslamadan ‘Mustafa Kemal Yolu’nu proje olarak tamamladik. Cumhuriyeti’mizin 100’üncü yilinda çok anlamli bir çalisma olmustur. Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’ye gelip, savastigi, muharebe ettigi günlerde nerde konaklamissa, nerede askerlerini komuta etmisse, nerede; ‘düsmandan kaçilmaz, süngü tak yere yat’, deyip emir verdiginde; ‘kazandigimiz an o andir’ dediyse, nerede; ‘ben size savasmayi degil, ölmeyi emrediyorum’ dediyse iste o topraklari, o yerleri bulduk ve ‘Mustafa Kemal Yolu’ projesine dahil ettik. Istiyoruz ki, Çanakkale Tarihi Alana gelenler, bu topraklarin nasil vatan yapildigini, Cumhuriyetimize nasil kavustugumuz, Atatürk ve arkadaslarinin Mehmetçigin hangi sartlarda büyük zafere imza attiklarini daha iyi anlasinlar, Çanakkale Ruhu’nu cigerlerine teneffüs etsinler. ‘Çanakkale’yi Geçilmez’ yapanlara Cumhuriyeti kuranlara, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarina, kahraman Mehmetçige bin selam olsun. Allah onlardan razi olsun” dedi.

Konusmalarin ardindan Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir ve beraberindeki davetliler, Bigali Köyü’ndeki ‘Mustafa Kemal Yolu’ projesinin baslangiç noktasini gezip, yetkililerden bilgi aldilar.

‘Mustafa Kemal Yolu’ projesiyle, Atatürk’ün Çanakkale Kara Muharebelerindeki rolünün anlatilmasi, savas alanlarinin kapali alanlardan çikarilarak ziyaretçilere açilmasi, tarihsel veriler dogrultusunda Mustafa Kemal Atatürk’ün, Çanakkale’ye intikalinden baslanarak kara muharebelerinde kullandigi yolda, ziyaret rotalari olusturularak Tarihi Alani’nin açik hava müzesine dönüstürülmesi hedefleniyor.

‘Mustafa Kemal Yolu’, Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’ye ilk adim attigi 25 Subat 1915 tarihinden 18 Mart Zaferine dek 289 gün boyunca cephe ve karargah alanlari dahil tüm hareket alanini kapsiyor. Atatürk’ün 25 Subat 1915 tarihinde Çanakkale’ye gelip, 19. Tümen Karargahi’ni Maydos’ta kurmasiyla baslayan ve Bigali, Kemalyeri, 180 Rakimli Tepenin Güneyi, Düztepe’nin Güneyi ile Çamlitekke’de kurmus oldugu karargahlari izleyen rotayi canlandirmalar araciligi ile deneyimleme firsatini ziyaretçiye sunan proje, Mustafa Kemal’in Çanakkale savaslarindaki rolünü anlatarak, kara savaslarinin önemine dikkat çekiyor. Mustafa Kemal Yolu’nda çocuklar için özel alanlar tasarlanirken, konaklamali turlar içinde kamp alanlari olusturulacak. Çalismalarin büyük ölçüde tamamlandigi 17 kilometrelik yolun 2024 Ocak ayinda ziyarete açilmasi planlaniyor.
Kaynak: İHA