KKTC Cumhurbaskani Tatar, Israil'in Filistin'e Saldirilariyla Ilgili Olarak 'Soykirim' Ifadesi Kullandi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Israil’in Filistin’e yönelik gerçeklestirdigi saldirilarla ilgili olarak ‘soykirim’ ifadesi kullanarak, “Geçmiste Kibris’ta bizlerinde benzer durumlar yasadik ancak bizim en büyük sansimizin ana vatan Türkiye Cumhuriyeti’nin 1974 Kibris Baris Harekati ile Kibris’a müdahale edebilmesi oldu” dedi.

KKTC Cumhurbaskani Tatar, Israil'in Filistin'e Saldirilariyla Ilgili Olarak 'Soykirim' Ifadesi Kullandi
KKTC Cumhurbaskani Tatar, Afyonkarahisar’da gerçeklestirdigi temaslarin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Programi çerçevesinde üniversite ögrencisi gençlere yönelik verdigi konferansa deginen Cumhurbaskani Tatar, Kibris konusunda yeni politikalarinin federal temelli degil ancak iki devletli bir çözüm oldugunu dile getirdi. Cumhurbaskani Tatar, “Kibris’in geçmisini su anda içinde bulundugu kosullari, Kibris’in Türkiye Cumhuriyeti için önemini, Doga Akdeniz politikamizi ve su anda yeni siyasetimiz olan Kibris’ta artik federal temelli degil ancak iki devletli bir çözümle anlasmanin olabilecegini belirttik. Bütün bunlari da ifade ederken elbette Kibris Türk halkinin garantörünün ve Kibris’ta Türk askerinin varligi bizlerin orada baris ve güven içerisinde yasayabilmeleri fevkalade önemli. Bu kirmizi çizgilerimizden asla vazgeçmeyecegimizi ögrencilerimize anlattik” dedi.



“Bizim en büyük sansimizin ana vatan Türkiye Cumhuriyetiydi”

Israil’in Filistin’e yönelik gerçeklestirdigi saldirilar hakkinda gençlere bilgilendirme yaptigini belirten Cumhurbaskani Tatar sunlari söyledi:

“Israil’in masum Filistin’e yaptiklarini, saldirilarini bir soykirima dönüsen hadiseleri büyük bir endise ile izledigimizi ifade ettik. Geçen hafta burada yani Türkiye’de oldugu gibi Kibris’ta da 3 günlük bir yas ilan ettigimizi ve orada da tüm Filistin halkina Israil’in yaptiklarina karsin kararligimizi bildirdik. Geçmiste Kibris’ta bizlerinde benzer durumlar yasadigini ancak bizim en büyük sansimizin ana vatan Türkiye Cumhuriyeti’nin 1974 Kibris Baris Harekati ile Kibris’a müdahale edebilmesi ile bizim suanda varligimizi devam ettirebildigimizi paylastik gençlerimizle.”

“Kabloyla elektrigin getirilmesiyle enerji meselesine köklü bir çözüm bulmak için çalisiyoruz”

Açiklamasinda son olarak yavru vatan Kibris’in elektrik sorununa iliskin yapilan çalismalar hakkinda bilgiler veren Cumhurbaskani Tatar, “Bugün Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde bu bölgede her yil oldugu gibi muazzam bir küresel isinmayla karsi karsiyayiz. Bu da kurakligi bir bakima sik sik gündeme getiriyor. Biz yine Türkiye’mizin destegi ile Anamur’dan uzun yillar süren bir çalisma sonucu asma borularla Kibris’a su getirdik. Ve bu Anadolu suyu sürekli olarak Kibris’a Girne sahillerinden Geçitköy Baraji’na akmaktadir. 75 milyon metreküp su her yil kesintisiz akmaktadir. Simdi kabloyla elektrigin getirilmesine dolayisiyla enerji meselesine köklü bir çözüm bulmak için bunun çalismalari sürdürülmektedir” diye konustu.

Gerçeklestirilen basin toplantisinda Cumhurbaskani Tatar’a, Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yigitbasi ile Belediye Baskani Mehmet Zeybek de eslik etti.
Kaynak: İHA