'Kilikya'dan Cumhuriyet'e Kiyafet Sunumu Göz Kamastirdi

İçel Valiligi himayelerinde Cumhuriyetin 100. yilina özel gerçeklestirilen ’Kilikya’dan Cumhuriyet’e kiyafet sunumu ve sergisi büyük begeni kazandi. İçel Olgunlasma Enstitüsü tarafindan hazirlanan sunumda, özellikle Türk bayrakli elbiseler büyük ilgi gördü.

'Kilikya'dan Cumhuriyet'e Kiyafet Sunumu Göz Kamastirdi
İçel Valiligi himayesinden Cumhuriyet’in 100. yilina özel kiyafet sunumu ve sergi etkinligi düzenlendi.

Soli Pompeipolis Antik Kentinde yapilan etkinlige İçel Valisi Ali Hamza Pehlivan ve esi Yildiz Pehlivan, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Ercan Atasoy ile il protokol katildi.

Etkinlikte konusan Vali Pehlivan, Soli Pompeipolis Antik Kenti’nin hem İçel’in hem de Anadolu’nun en kadim tarihi mekanlarindan biri oldugunu belirterek, "Soli Pompeiopolis’te bugün Cumhuriyetimizin 100. kurulus yili kutlamalari çerçevesinde bir etkinlik düzenliyoruz. Bu etkinligimizi olgunlasma enstitümüzle birlikte yapiyoruz. Biliyorsunuz olgunlasma enstitüleri tarihi 80 yila kadar geçmise giden, ülkemizin geleneksel sanatlarin yasatilmasi alaninda en kapsamli, en güzel çalismalari yapan kurumlarindan bir tanesi. İçel’de 2010-2011 egitim ve ögretim sezonuyla birlikte Milli Egitim Bakanligimizin yurt genelinde himayesinde bulunan olgunlasma enstitüleri gibi, İçel Olgunlasma Enstitüsü de basta İçel ilimiz ve çevresindeki geleneksel sanatlarin tespiti, ortaya çikartilmasi ve yasatilmasi, bugünlere, yarinlara tasinmasi konusunda çok önemli faaliyetler yürütüyor. İçel ilimizle birlikte Nigde ilinin de yine sorumlulugu bu enstitümüzün bünyesinde bulunuyor. Olgunlasma enstitüleri belirli konularda uzmanlik alanlarina sahip. Bizim olgunlasma enstitümüz de igne oyasi, cam alti ve dokuma konusunda uzmanlasmis durumda. Bugün burada aylardir çalistiklari eserleri hem tablolari, hem giysi ve dokuma, isleme ve benzeri alanlardaki eserlerini sergiliyorlar, sergileyecekler" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yilini kutladiklarini kaydeden Pehlivan, "100.yil etkinlikleri gerçeklestiriyoruz. 29 Ekim’de de Cumhuriyet Bayramimizi kutlayacagiz. Cumhuriyet Bayramimizi elbette ki her yil coskuyla, heyecanla, gururla kutluyoruz. Bu yil 100. yil olmasi sebebiyle de ayri bir gurur, heyecan ve coskuyla elbette ki kutluyoruz. Hafta boyunca öncesinde de baslayan etkinlikler bu hafta boyunca da devam edecek. Bu çerçevede yaptigimiz etkinliklerden birisi de su anda gerçeklestirilen olgunlasma enstitümüzün faaliyetidir. Cumhuriyetimizin 100. yilina erismis olmanin mutlulugunu, gururunu yasadigimizi hep birlikte ifade ediyoruz. Bu vesileyle de Cumhuriyetimizin kurucusu basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz sehitlerimizi, gazilerimizi, aziz ecdadimizi rahmetle, minnetle yad ediyoruz. Bu yüzyilin arkasinda yüzyillar var. Yüzyillara, binlerce yila dayanan devlet, millet gelenegi var. Türkiye’mizin yeni yüzyilina Cumhurbaskanimizin ifadeleriyle Türkiye Yüzyilina hep birlikte adim atiyoruz. Bu adimi da bütün ülke genelinde oldugu gibi İçel ilimizde birlik, beraberlik içerisinde ayni duygulari paylasarak sanli bayragimizin gölgesinde milli, manevi degerlerimize hep birlikte sahip çikarak yapiyoruz" diye konustu.

Konusmalarin ardindan Kilikya’dan Cumhuriyet’e kiyafet sunumu yapildi. İçel Olgunlasma Enstitüsü tarafindan hazirlanan sunumda, 40 kiyafet sergilenirken, özellikle Türk bayrakli elbiseler izleyenlerin büyük ilgisini çekti.
Kaynak: İHA