Ukrayna'dan Ukrayna'ya Insani Destekleri Için Türk Halkina Tesekkür

TBMM Baskani Numan Kurtulmus, Çekya’nin baskenti Prag’da Ukrayna Meclis Baskani Ruslan Stefançuk ile bir araya geldi.

TBMM Baskani Numan Kurtulmus, Kirim Platformu 2’nci Parlamenter Zirvesi’ne katilmak üzere geldigi Çekya’nin baskenti Prag’da temaslarina devam ediyor. Kurtulmus, Ukrayna Meclis Baskani Ruslan Stefançuk ile bir araya geldi. Zirve kapsamindaki görüsmede, parlamentolar arasi iliskiler, Rusya-Ukrayna savasi ile bölgesel ve küresel güncel konular ele alindi.

Kurtulmus, görüsmede, Kirim Platformu’na önem verdiklerini belirterek, Tatar Türklerinin haklarinin korunmasinin Türkiye için öncelikli ve “milli dava” oldugunu belirtti.

Tatar Türklerinin tarih boyunca acilar çektigini ve bunlari gidermek için ilk günden beri çalistiklarini ifade eden Kurtulmus, Ukrayna yönetiminin Tatar Türklerine yönelik olumlu yaklasimlarini ve çalismalarini takdirle karsiladiklarini ifade etti.

Yakin zamanda kabul edilen “yerli halklar yasasi”nin önemli bir gelisme oldugunu belirten Kurtulmus, ayni zamanda Kirim Tatar Meclisinin de Ukrayna’da anayasal bir statü sahibi olmasini arzu ettiklerini bildirdi. TBMM Baskani Kurtulmus, Rusya-Ukrayna savasi süresince Türkiye’ye 1 milyon Ukrayna vatandasinin geldigini ve bunlarin dostça karsilandigini dile getirdi.

Savasindan basindan itibaren her iki ülkeyle de konusabilen tek ülkenin Türkiye oldugunu dile getiren Kurtulmus, Ukrayna’nin uluslararasi toplumca taninan sinirlar içindeki toprak bütünlügü ve egemenligi temelinde bir baris için çaba göstereceklerini söyledi.

Kurtulmus, Rusya-Ukrayna Savasi’nin büyüme ve yayilma tehlikesine de dikkati çekerek, bu savasin bir an önce son bulmasi temennisinde bulundu.

Kurtulmus, gida güvenligi, tahil koridoru ve esir degisimi konusunda bu zamana kadar olumlu sonuçlar elde edildigini, daha fazla müspet sonuca ulasmayi arzuladiklarini da kaydetti.

Parlamenter diplomasinin önemli bir vasita oldugunu ve bundan da yararlanarak yapici girisimlerde bulunabileceklerini belirten Kurtulmus, deprem nedeniyle ziyaretini gerçeklestiremeyen Ukrayna Meclis Baskani Stefançuk’u Türkiye’ye davet etti.

Ukrayna’dan Ukrayna’ya insani destekleri için Türk halkina tesekkür

Ukrayna Meclis Baskani Stefançuk ise Türkiye’nin, Kirim Platformu’nun baslangicindan bu yana bir parçasi olmasindan memnuniyet duyduklarini söyledi.

Rusya-Ukrayna Savasi’nda Ukrayna’ya insani destekleri için Türk halkina tesekkür eden Stefançuk, gida güvenligi konusunda Türkiye’nin verdigi destegin önemine isaret etti.

Yakin bir zamanda Holodomor felaketinin 70’nci yili dolayisiyla Ukrayna Meclisi’nde özel bir program yapilacagini aktaran Stefançuk, Kurtulmus’un bu programa davet etti.

Görüsmede, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Baskani ve AK Parti Ankara Milletvekili Yildirim Tugrul Türkes, AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cingi, CHP Eskisehir Milletvekili Utku Çakirözer ile Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bagis da yer aldi.
Kaynak: İHA