Siirt Fistik Ve Bittimindan Üretilecek Ürünler Orta Dogu Ve Avrupa Pazarina Girmeye Hazirlaniyor

Siirt Üniversitesi bünyesinde kimya laboratuvarinda fistik ve bittimdan üretilecek ürünlerin Orta Dogu ve Avrupa pazarinda yer almasi için çalismalar devam ediyor. Üniversite bünyesinde kimya laboratuvarlarinda üretilen ürünler, iç piyasanin yani sira yurt disina da satilmaya baslanacak.

Siirt Fistik Ve Bittimindan Üretilecek Ürünler Orta Dogu Ve Avrupa Pazarina Girmeye Hazirlaniyor
Özellikle Siirt’e özgü fistik ve bittimdan üretilen ürünlerin yurt disina ihraç edilecegini belirten Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Sindak, daha önce Libya’ya bazi ürünlerin ihracatinin yapildigini aktararak, su an Orta Dogu ülkelerine ve Avrupa’ya da pazarlamak için çalismalarin devam ettigini söyledi.



Üniversitenin tarim ve hayvancilikta ihtisas bir üniversite oldugunu ifade eden Rektör Sindak, "Bu çerçevede kimya mühendisligi laboratuvarlarinda su an üniversitemiz tarafindan üretilen fistik ve bittim ile ilgili ürün çalismalari bulunmaktadir. Daha önce Libya’ya ihracat yaptigimiz ürünleri, diger Orta Dogu ülkelerine ve Avrupa’ya da pazarlamak için çalismalarimiz devam ediyor. Su anda olusturulan ürünler 2,5 - 3 yildir süren bir çalismanin sonucudur. Bundan sonraki gelisim, yine ayni sekilde ve ayni hizla arkadaslarimizin gayretiyle devam edecektir. Laboratuvarda çalisan isçisinden akademisyenlere bütün arkadaslarima bu manada tesekkürlerimi sunuyorum. Bizim yurt disina gönderecegimiz bir gramlik malzeme veya ürünün manevi bir anlami vardir" dedi.

Bittim sabununu yapan ve farkli ürünler üzerinde çalismalarina devam eden Siirt Üniversitesi Kimya Mühendisligi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Baytar, bittim sabununun Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde özellikle Siirt’te bulunan bittim yagindan elde edilmekte oldugunu aktardi. Bittimin, fistigin asilanmamis hali oldugunu kaydeden Baytar, "Elde ettigimiz bittim sabunu saça ve cilde birçok faydasi bulunmaktadir. Saçi ve saç derisini besleme özelligi vardir. Özellikle kuru ciltlerin nemlendirilmesinde, egzama ve sivilcelere karsida kullanilmaktadir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA