ABD Baskani Biden'dan Filistin'e Insani Yardim Açiklamasi

ABD Baskani Joe Biden, Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi’nin Refah Sinir Kapisi’ni açmayi ve Gazze’ye insani yardim tasiyacak yaklasik 20 kamyonun geçisine izin vermeyi kabul ettigini açikladi.

Gazze sehrindeki Al Ahli Arab (Baptist) Hastanesi’ne gerçeklestirilen saldiri sonrasinda Israil’in baskenti Tel Aviv’i ziyaret eden ABD Baskani Joe Biden ülkesine dönüs yolunda Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi ile telefon görüsmesi gerçeklestirdi. Baskanlik uçagi Air Force One’in yakit ikmali için indigi Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nde gazetecilere açiklamalarda bulunan Biden, Sisi’nin Refah Sinir Kapisi’ni açmayi ve Gazze’ye insani yardim tasiyacak yaklasik 20 kamyonun geçisine izin vermeyi kabul ettigini açikladi.

Insani yardimlara Hamas’in el koymasi durumunda yardimlarin sona erecegini ifade eden Biden, ilk etapta çatismalar nedeniyle zarar gören yollarin onarilmasi gerektigini belirtti.

Biden, uzlasmaci bir tavir sergileyen Sisi’nin bu konuda övgüyü hak ettigini de sözlerine ekledi.

Beyaz Saray’dan açiklama

Biden - Sisi görüsmesi konusunda Beyaz Saray’dan yapilan yazili açiklamada ise taraflarin Gazze’ye insani yardim saglanmasina dönük çabalari ve yardimlarin sivil halka ulasmasini saglayacak mekanizmalari ele aldigi kaydedildi. "Iki lider, BM’nin insani yardim çagrisina acil ve etkili uluslararasi yanitin tesvik edilmesi için yakin isbirligi içinde çalisma konusunda mutabik kaldi" denilen açiklamada, Biden ve Sisi’nin "Ortadogu’da istikrarin korunmasi, çatismalarin tirmanmasinin önlenmesi ve bölgede kalici barisin saglanmasi gerektigi" konusunda da görüs birligine vardigi ifade edildi.

Israil’i ziyaret etmisti

ABD Baskani Biden, Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi, Ürdün Krali II. Abdullah ve Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas’in katilimiyla Ürdün’ün baskenti Amman’da yapilmasi planlanan 4’lü zirve, Gazze’deki hastaneye yönelik saldirinin ardindan iptal edilmisti. Gelisme üzerine Israil’in baskenti Tel Aviv’e giden Biden burada Israil Basbakani Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmisti. Biden, yüzlerce kisinin hayatini kaybettigi hastane saldirisi ile ilgili "Bunu siz degil diger taraf yapmis gibi görünüyor" yorumunda bulunmustu.
Kaynak: İHA