6. Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat Ve Spor Ödülleri Sahiplerini Buldu

Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Spor Ödülleri 6. kez sahiplerini buldu. Ödüller, bilim kategorisinde Prof. Dr. Ahmet Hacimüftüoglu’na, kültür kategorisinde Hüsamettin Elçi’ye, sanat kategorisinde Aysun Gültekin’e takdim edildi.

6. Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat Ve Spor Ödülleri Sahiplerini Buldu
Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçeklesen ödül töreni, Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen’in açis ve selamlama konusmasiyla basladi.

Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Spor Ödüllerinin tarihine deginerek söze baslayan Rektör Türkmen, ilk törenden bugüne kadar ödül alan degerli sahsiyetleri anarak ödüllerin sembolik degerine dikkat çekti. Rektör Türkmen, "Bayburt’un en önemli kültür mirasi olan Dede Korkut’u, insanliga kazandirmaya çalistigimiz degerlerle özdeslesen saygin isimleri taltif etmek için bir bellek olarak onurlandirmayi hedef kildik. Bilim, Kültür, Sanat ve Edebiyat kategorileriyle baslayan gelenegi son iki yildir, Türkiye’nin ilk spor bilimci Rektörü olmam münasebetiyle güncelledik ve edebiyat ile sanat kategorisini birlestirerek sporu kategoriler arasina ekledik. Çünkü spor; bilimin, kültürün ve sanatin sentezlendigi bir yasam pratigi olarak önemlidir." dedi.

Israil’in Filistin’de isledigi insanlik suçlarina da konusmasinda deginen Rektör Türkmen, Dede Korkutlarin miras biraktigi insanlik geleneginin bu mezalime karsi onurlu bir direnis seti olacagini söyledi.



Tören konusmalarini yapmak üzere kürsüyü tesrif eden Bayburt Belediye Baskani Hükmü Pekmezci ile Bayburt Valisi Mustafa Eldivan da Israil zulmünü kinadilar. Vali Eldivan, insanligin bu tarihsel esikte degerler kaybindan ya da degerler muhafazasindan yana olarak kritik bir sinav vermekte oldugunu belirtti.

Üniversitemizin Dede Korkut’un manevi mirasini yasatma çalismalarinin geleneksellesmesini takdir eden Belediye Baskani Pekmezci ile Vali Eldivan, ödül alacak isimlere tebriklerini bildirdiler.

Tören konusmalarinin ardindan ödül takdimine geçildi. Bilim ödülü; "Tibbî Farmakoloji, nörofarmakoloji, tibbî biyoteknoloji ve biyosensörler alanlarindaki çalismalariyla tip bilimi alan yazinina sundugu nitelikli katkilar ve ülkemizin uluslararasi bilim camiasindaki saygin temsilinde üstlendigi akademik misyon nedeniyle" Prof. Dr. Ahmet Hacimüftüoglu’na takdim edildi. Hacimüftüoglu ödül konusmasinda genç akademisyenlere seslenerek basari ile mesakkat arasindaki güçlü iliskiyi özetledi ve Israil’in sivil katliamini kinayarak sözlerini sonlandirdi.

Kültür Ödülü; "Türk sanat müzigi bestekâri, güfte yazari, hâttat ve sair kisiliginde temsil ettigi Bayburt kültür-sanat geleneginin degerler mirasini zenginlestiren özgün katkilari ve Türkiye’nin kültür ve turizm elçisi olarak üstlendigi diplomatik misyon nedeniyle" Hüsamettin Elçi’ye takdim edildi. Tesekkür konusmasinda Bayburt’un kültürel degerlerine vurgu yapan Elçi, bir siirini okuyarak konuklarin büyük alkislari esliginde konusmasini tamamladi.

Sanat ödülü; "Türk Halk Müziginin kültürel miras olarak yasatilmasi, icra edilmesi ve yeni nesillere aktarilmasi için TRT Sanatçisi kimligiyle gösterdigi üstün emekler ve Anadolu Medeniyetinin evrensellesme misyonunu sürdürecek olan yeni sanatçilarin yetisme sürecindeki ilham verici katkilari nedeniyle" Aysun Gültekin’e takdim edildi. Aysun Gültekin, tesekkür konusmasinda halk müziginin kültürün ve dilin korunmasindaki degerine vurgu yaparak ödül töreninin bu degerin korunmasi adina üstlendigi önemli role iliskin takdirlerini bildirdi.

Tören sonunda sanatçilar Kurban Çil ve Samet Erdal tarafindan sergilenen Dede Korkut ile Bamsi Beyrek performanslari, salondaki konuklar tarafindan uzun süre alkislandi.
Kaynak: İHA