Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Gökyüzünde Kurdugumuz Köprülerle Küresel Bir Havacilik Merkezi Olduk'

Istanbul Havalimani isletmecisi IGA’nin ev sahipliginde gerçeklestirilen 28. Routes World Havacilik Fuari’nda konusan Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, "Dünyada ulasamayacagimiz yer kalmayacak’ dedik ve çok sükür bu hedefimizi büyük oranda gerçeklestirdik. Gökyüzünde kurdugumuz köprülerle havacilik alaninda Avrasya bölgesinde lider, küresel bir havacilik merkezi olduk” dedi.

Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Gökyüzünde Kurdugumuz Köprülerle Küresel Bir Havacilik Merkezi Olduk'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Istanbul Havalimani isletmecisi IGA’nin ev sahipliginde Istanbul Fuar Merkezi’nde açilisi gerçeklestirilen 28. Routes World Fuari’nin açilisina katildi.

Bakan Uraloglu’na Istanbul Valisi Davut Gül, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu ve IGA Genel Müdürü Mehmet Kalyoncu eslik etti.

“Avrupa’nin baslangiç noktasi olarak çok etkili bir konumdadir”

Programda konusan Bakan Uraloglu, “Tarihi Ipek Yolu’nun devami olarak büyük öneme sahip olan Orta Koridor hattinin kilit ve Avrupa’nin baslangiç noktasi olarak çok etkili bir konumdadir. Dünyanin en önemli petrol ve dogalgaz rezervlerine sahip Arap Yarimadasi, Orta Dogu ve Hazar havzasinin da merkezi olmasiyla uluslararasi enerji koridorunun da tam ortasinda bulunmaktadir. Tarihte her zaman önemini sürdürmüs olan Türk bogazlarinin kontrolünü elinde tutan ülke olarak Akdeniz havzasi ve Karadeniz havzasindaki ülkelerin deniz ulasimi ve uluslararasi ticaret faaliyetleri açisindan da anahtar konumdadir. Tüm bunlarin yaninda 4 saatlik uçus süresiyle, yaklasik 1,5 milyar insanin yasadigi ve 10 trilyon dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkeye de ulasabilmektedir” dedi.



“Bu proje özellikle Kafkasya’daki normallesme için de hayati önem tasiyor”

Türkiye ile Azerbaycan arasindaki Zengezur Koridoru’ndan bahseden Bakan Uraloglu, “Son zamanlarda gündemimize aldigimiz çok önemli projeler de mevcut. Örnegin, Türkiye ile Azerbaycan arasinda dogrudan demiryolu ve kara yolu ulasimi saglayacak Zengezur Koridoru. Bu baglantinin hayata geçmesinin tüm Orta Koridor ülkeleri açisindan önemli bir adim olacagina inaniyorum. Bu proje özellikle Kafkasya’daki normallesme için de hayati önem tasiyor. Bu koridor kapsaminda hayata geçecek Kars-Nahcivan Demiryolu Projesi, tüm Avrupa’yi Nahçivan üzerinden Iran, Azerbaycan, Türkmenistan, Orta ve Güney Asya’ya baglayacak. Yine bir diger önemli projemizde Basra’dan Türkiye sinirina uzanan kara ve demiryolu ulastirma koridoru insasina yönelik ‘Kalkinma Yolu’. Kalkinma Yolu Projesi, özellikle Çin ve Hindistan gibi büyük ülkelerden Basra Körfezi üzerindeki FAW Limani’na gelen ham madde ve mallar için bir dagitim merkezi olarak çok önemli rol oynayacak” seklinde konustu.



“2002 yilinda 50 ülkeden 60 noktaya uçus gerçeklestirirken bugün 130 ülkede 343 noktaya ulastik”

Türkiye’nin havacilik alaninda gelisimini anlatan Bakan Uraloglu, “2002-2023 yillari arasinda 16,7 milyar dolar havacilik yatirimi gerçeklestirmis bulunuyoruz. Bu sayede; 2002 yilinda 2 merkezden 26 noktaya yapilan iç hat uçuslarimizi, bugün 7 merkezden 57 noktaya gerçeklestiriyoruz. 2002 yilinda 50 ülkeden 60 noktaya uçus gerçeklestirirken bugün 130 ülkede 343 noktaya ulastik. Hava Ulastirma Anlasmamiz bulunan ülke sayisini da 81’den 173’e yükselttik. Kisaca, ’Dünyada ulasamayacagimiz yer kalmayacak’ dedik ve çok sükür bu hedefimizi büyük oranda gerçeklestirdik. Gökyüzünde kurdugumuz köprülerle havacilik alaninda Avrasya bölgesinde lider, küresel bir havacilik merkezi olduk. 2018 yilinda hizmete açtigimiz Istanbul Havalimani ile birlikte bugün ülkemiz ve Istanbul, dünyanin en büyük küresel transit merkezlerinden biri haline gelmis durumdadir” ifadelerini kullandi.

“150 havayolu sirketine ve 350’nin üzerinde destinasyona uçus imkâni saglayacak”

Istanbul Havalimani’nin öneminden bahseden Bakan Uraloglu, “Istanbul Havalimani küresel bir aktarma merkezi olmanin ötesinde, dogrudan destinasyon olma ve özellikle düsük maliyetli olmasi nedeniyle havayolu sirketlerini cezbetmektedir. Buradaki slotlarin serbestligi ve bollugu havalimanimiza basta Türk Hava Yollari olmak üzere birçok hava yolunun gelmesine imkan sagliyor. Bu noktada yeni hava yolu sirketleriyle tanismak için Routes World büyük bir önem arz ediyor. Küresel planda iddiali havayolu sirketlerine faaliyet merkezi olarak hizmet edecek Istanbul Havalimani gibi bir üsse sahip olmak önemli bir avantajdir. Bu baglamda Türkiye’nin göklerdeki bayrak tasiyicisi ve yükselen degeri Türk Hava Yollari’nin daha da güçlenebilmesi için Istanbul Havalimani çok büyük bir sans olmustur. Tüm etaplari tamamlandiginda 150 havayolu sirketine ve 350’nin üzerinde destinasyona uçus imkâni saglayacak Istanbul Havalimanimiz ile birlikte Türk Hava Yollari dünyanin 1 numarali havayolu sirketi olma yolunda da emin adimlarla yürümektedir” diye konustu.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Istanbul Valisi Davut Gül ve Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu ile IGA standini ziyaret etti.
Kaynak: İHA