Uzm. Dr. Kiliç Açiklamasi '(Eris Varyanti) Kisisel Hijyene Dikkat Etmek En Önemli Korunma Yolu'

Medicana Saglik Grubu Enfeksiyon Hastaliklari Uzm. Dr. Gülay Kiliç, Eris varyantinda kisisel hijyene dikkat etmenin en önemli korunma yolu oldugunu kaydetti.

Uzm. Dr. Kiliç Açiklamasi '(Eris Varyanti) Kisisel Hijyene Dikkat Etmek En Önemli Korunma Yolu'
Medicana Saglik Grubu Enfeksiyon Hastaliklari Uzm. Dr. Gülay Kiliç, Eris varyantina iliskin açiklamalarda bulundu. Kiliç, Eris varyantinin hastalandirma özelligi düsük olmasina ragmen bulastirici etkisinin yüksek oldugunu söyledi.

Risk gruplarinin hastaneye yatis oraninda artis oldugunu belirten Kiliç, “Otoriteler henüz endise edici bir durumun söz konusu olmadigini, ölümlerde önemli artis olmadigini ifade etmektedir. Ancak daha kötü mutasyonlarin çikmamasi ve daha ciddi saglik sorunlari olusmamasi için tedbir alinmasi gerekmektedir” uyarisinda bulundu.

“Eris varyanti damlaciklar yoluyla bulasiyor”

Eris varyantinin tipki diger Covid-19 varyantlari gibi solunum damlaciklari yoluyla bulastigini belirten Kiliç, bu damlaciklarin kisinin hapsirmasi, öksürmesi veya konusmasi sirasinda havada salindigini belirtti.

Kiliç, “Damlaciklarin havada asili kalmasi ve klavye, kapi kollari, asansör dügmeleri gibi sik kullanilan yüzeylere dokunulduktan sonra el hijyenine dikkat edilmemesi ile virüs tekrar agiz-burun mukozasina yerlesir. Bu durumda da bulas devam edebilmektedir” dedi.



Eris varyantinin belirtileri

Uzm. Dr. Gülay Kiliç, Eris varyantinin diger varyantlarda oldugu gibi daha çok üst solunum yolu enfeksiyon bulgulari gösterdigini belirtti.

Eris varyantinin çogunlukla soguk alginligi gibi hafif semptomlar gösterse de özellikle 65 yas üzeri, bagisikligi baskilanmis veya kronik hastaligi olan kisilerde zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlari belirtileri de gösterebilecegini vurgulayan Kiliç, zatürre ve nefes darligi sikayetlerinin hastanin hastaneye yatmasina neden olabilecegini belirtti.

Enfeksiyon Hastaliklari Uzm. Dr. Gülay Kiliç, Eris varyantinda siklikla görülen semptomlari söyle siraladi:

“Bogaz agrisi veya bogazda yanma, ates, kuru öksürük, burun akintisi veya burun tikanikligi, bas agrisi, hapsirma, halsizlik ve yorgunluk, kas ve vücut agrilari, istahsizlik, nefes darligi, bulanti ve kusma, ishal, tat ve doku kaybi, deri döküntüsü, agiz mukozasinda aft ve ülserler, kizarmis ve agrili el veya ayak parmaklari, boguk bir ses, kasintili veya kirmizi gözler.”

“Kisisel hijyene dikkat etmek en önemli korunma yolu”

Dr. Kiliç, daha önceki Covid-19 varyantlarinda oldugu gibi Eris varyantinda da kisisel hijyene dikkat etmenin en önemli korunma yolu oldugunu belirtti.

Tüm solunum yolu enfeksiyonlarinda oldugu gibi Eris varyantindan korunmanin yönteminin de bilinçli maske kullanimi oldugunu belirten Kiliç, “Kapali, havalandirmasi iyi olmayan, kalabalik ve iki metre mesafeyi koruyamadigimiz okul, hastane, toplu tasima araçlari, toplanti salonlar, kalabalik isyerleri gibi mekanlarda mutlaka maske takilmalidir. Evde solunum yolu enfeksiyonu geçiren bireylerin mümkün oldugunca izole olmasi gerekmektedir” ifadelerini kullandi.

Ayrica Kiliç, Eris varyantindan korunmak için kisisel hijyene özen göstermenin, temas edilen yüzeylerin düzenli bir sekilde dezenfekte edilmesinin, bagisikligi güçlü tutmak için saglikli beslenme, bol su içmek ve yeterli uyumanin önemli oldugunu vurguladi. Kiliç, hasta oldugunu düsünen bireylerin baskalarina bulasi engellemek için evde kalmasi gerektiginin altini çizdi.

“Eris varyanti PCR testi ile önemli oranda tespit edilebiliyor”

Dr. Gülay Kiliç, Covid enfeksiyonunu dogrulamanin en kesin yolunun PCR testi yaptirmak oldugunu söyledi.

Eris varyantinin mevcut PCR testleri ile önemli oranda tespit edilebildigini belirten Kiliç, kullanim kolayligi ve hizli sonuç vermesi nedeniyle hizli antijen testlerinin de tercih edilebilecegini söyledi.



“Bu süreçte bol sivi tüketmeye ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir”

Bagisik sistemi zayif, kronik hastaligi olan ve yasli kisilerde varyantin etkilerinin daha siddetli görülebilecegini belirten Kiliç, “Özellikle alt solunum yolu semptomlari gerçeklestiginde, riskli grupta bulunan kisilerin yatarak tedavi edilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandi.

Hafif-orta semptomlarla hastaligi geçiren bireylerin diger solunum yolu enfeksiyonlarinda oldugu gibi evde dinlenmelerinin uygun olacagini belirten Kiliç, “Bu süreçte bol sivi tüketmeye ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Nefes darligi, 3 gün sonunda geçmeyen ates, koyu renk-kivamli balgam gelen öksürük ve artan sirt agrisi sikayetleri olan hastalarin hastaneye basvurmasi gerekmektedir” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA