Tromboz Hastaligi Kanserin Isareti Olabilir

Denizli Özel Egekent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Ihsan Alur, Tromboz hastaliginin kanser isareti olabilecegini belirterek; “Özellikle son 3 yilda koronavirüs pandemisine bagli olarak Tromboz vakalarinda artis gözlemlenmistir” dedi.

Tromboz Hastaligi Kanserin Isareti Olabilir


Denizli Özel Egekent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Ihsan Alur, 13 Ekim Dünya Tromboz Günü’nde topluma Trombozu hatirlatarak, Trombozdan korunma yollari hakkinda bilgi verdi. Op. Dr. Alur, “Kan hücrelerinin, damarlarin iç yüzeyine yapismasi ve kan akisinin önünde engel olusturarak damarlarin tikanmasina ‘Tromboz’ denir. Genellikle toplardamarlarda olusmakla beraber atardamarda da Tromboza rastlanmaktadir. Derin toplardamarlarda olusan Tromboza ‘Derin Ven Tromboz’, yüzeysel toplardamarlarda olusan Tromboza ise ‘Tromboflebit’ denir. En sik karsilasilan belirtilerin, ani bir sekilde baslayan bacakta sislik, kizariklik, hassasiyet, ciltte sicaklik artisi, yanma ve agridir. Bacaktaki sislik sebebiyle çap artisi olur, hareket esnasinda agri ve hassasiyet gelisir. Yürürken veya ayakta sabit dururken bacakta sislik ve agri daha da artar. Renkli doppler ultrason ile damar içindeki pihtinin görüntülenmesi ile kesin tani konulabilir” dedi.



“Kanser hastaligi baslangici olabiliyor”

Derin Ven Trombozu ya da Tromboflebiti tetikleyen durumlara deginen Op. Dr. Alur, “Bunlar uzun süre yogun bakimda yatma sonucu hareket kisitliligi olmasi, kalça kirigi ve protez gibi büyük ortopedik ameliyatlar, morbid obezite, ileri yas, kan yaglarinin yüksek olmasi, ileri evre kalp yetersizligi, aktif sigara içiciligi, özellikle akciger, karaciger, pankreas, kolon kanseri, meme ve prostat gibi kanser hastaligi varligi, kemoterapi tedavisi, kalici santral venöz kateterler, genetik pihtilasma bozukluklari ve hareketsiz yasam stili ve uzun süren uçak yolculugu sayilabilir. Bazen Derin Ven Trombozu ya da Tromboflebiti tetikleyen belki de tek neden kanser hastaligi baslangici olabilmektedir. Mesela hasta hekime ani baslayan bacak sisligi, agri sikayeti ile basvurur. Hekim fizik muayene yapar. Bacakta çap artisi, sislik, ödem veya hassasiyet tespit eder. Kanda pihtilasma testi (D-dimer) ister. Bir de renkli doppler ultrason görüntüleme yaptirir. Eger damar içerisinde pihti tespit edilirse Tromboz tanisi konur. Kan sulandirici ilaç tedavisi baslanir. Eger Trombozu açiklayacak bir neden yoksa ve beraberinde kanser belirtileri olan spontan kilo kaybi, halsizlik, yorgunluk, kan degerlerinin düsmesi, nedeni bilinmeyen ates, idrarda veya gaitada kan görülmesi gibi belirtiler varsa kanserden süphelenmek gerekir. Böyle hastalari ilgili bölümlere yönlendirmek ve bazi ileri tetkikleri yaptirmak gerekmektedir” ifadelerini kullandi.



“Son 3 yilda Tromboz vakalari artti”

Derin Ven Trombozundan korunmak için hareketli bir yasam tarzi olusturulmasi gerektiginin altini çizen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Ihsan Alur, su önerilerde bulundu:

“Dünya’da ve Türkiye’de ortalama insan ömrünün uzamasi, genç nüfusa oranla yasli nüfusun artmasi, kanser hastaliklarinin sikliginin artmasi, özellikle son 3 yilda koronavirüs pandemisine bagli olarak Tromboz vakalarinin artmasina sebep olmustur. Derin Ven Trombozundan korunmak için her gün düzenli olarak yürüyüs veya egzersiz yapmali, sigara içiyorsak sigarayi birakmali, yagli yemeklerden ve besinlerden uzak durmali, düzenli olarak saglik kontrolünden geçmeli, doktorumuzun tavsiyelerini uygulamaliyiz. Kisacasi, Tromboza karsi harekete geçmeli, sagligimizi önemsemeliyiz”
Kaynak: İHA