Diyarbakir'da Sobacilarda Kis Hazirligi Basladi

Diyarbakir’da hava sicakliklarinin düsmesiyle birlikte Sobacilar Çarsisi’nda esnaf, kis hazirliklarina basladi.

Diyarbakir'da Sobacilarda Kis Hazirligi Basladi
Kis mevsiminde isinmak için tercih edilen araçlardan birisi olan sobalar; kovali, firinli, tuglali çesitleri ve banyo kazanlari hava sicakliklarinin düsmesiyle birlikte sobacilarda yerini aldi.

Merkez Sur ilçesindeki Sobacilar Çarsisi’nda yaklasik 52 yildir baba meslegi olan soba ve kova imalati yapan 62 yasindaki Ramazan Munga, oglu ile birlikte soba yapimina basladiklarini söyledi.



100 yillik baba meslegini devraldiginin ve soba imalatina basladiklarini belirten Munga, “Babam Diyarbakir’da 100 yilin üzerinde; gayrimüslimlerden sonra Müslümanlarin içinde bu meslege baslayan ilk insandi. Babadan devam ediyoruz simdi. Su anda 62 yasindayim 52 yildir sobacilik mesleginin içindeyim. Benimle birlikte oglum da var onunla beraber devam ettiriyoruz” dedi.

Kis ayinin yaklasmasiyla birlikte islerinin açildigini, soba ve soba kovasi imalatina basladiklarini söyleyen Munga, “Su anda kis gelmek üzere, 6-7 ay önce is yoktu oturuyorduk. Simdi kis gelmek üzere sobayi az da olsa isteyen var ama bizim imalatimiz soba kovasi üzerine” diye konustu.

Sabahin erken saatlerinde isinin basina geçtigini belirten Munga, “Sabah saat 07.00’de dükkani açarim 07.30’da da isimin basina geçerim. Aksam ezanindan sonrada kapatip evimize gidiyoruz. Genelde 4’üncü, 5’inci ayda odunlu kapakli soba yapariz. Üstü döküm, içi kovali ve firinli sobalari da Bursa’dan Kayseri’den hazir aliriz. Kova, odun sobasi ve banyo kazanini kendimiz üretiyoruz. Ben ve oglum kovanin sekline göre günlük 150-200 kova çikarmaya çalisiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA