Baskent'te Basibos Köpekler 50'Den Fazla Küçükbas Hayvani Telef Etti

Ankara’nin Etimesgut ilçesi Asagiyurtçu Mahallesi’nde basibos onlarca köpek, küçükbas hayvan sürüsüne saldirdi. Sürü sahibi Haci Yalçin, köpeklerin telef ettigi hayvan sayisinin 50’den fazla oldugunu belirtti.

Baskent'te Basibos Köpekler 50'Den Fazla Küçükbas Hayvani Telef Etti
Etimesgut’ta bulunan Asagiyurtçu Mahallesi Yapracik mevkiinde basibos onlarca köpek koyun sürüsüne saldirdi. Sabaha karsi sürüye saldiran sokak köpekleri, hem sürünün çobanina hem de sürüye zarar vererek, 50’den fazla koyunu telef etti. Sürünün sahipleri Okan Yalçin ve Haci Yalçin, bölgede bulunan sakinlerin köpekleri beslemesinden ve sürekli olarak bölgeye birakilan köpeklerden dolayi sayilari her geçen gün artan sokak köpeklerinin sürekli olarak hayvanlara zarar verdigini ifade ederek, bu soruna bir çözüm bulunmasi için yetkilerden yardim istedi.

13 yildir Ankara’nin Etimesgut ilçesinde bulunan ve kalabalik bir köpek sürüsünün koyun sürüsüne saldirma anlarina sahitlik eden Ahmet Çabuk, “Sabah 7’de kalktigimda sitenin içerisinde bir koyun sürüsü gördüm ama sürünün orada durusu panik bir haldeydi. Dikkatimi çekti. Baktim ki 10’a yakin köpek 3 tane koyunu yiyorlardi. O arada ben hemen sopayi aldim, asagiya indim ve köpekleri kovaladim. Asagi inip baktigimda durum içler acisiydi, köpekler koyunlari parçalamislardi. Bir tane de oglak ölmüstü. Oglak yarali degildi, stresten ölmüs. Öncelikle köpekleri oradan uzaklastirdim. O arada baktim köpeklerden biri tekrar geldi. Koyunlardan birisinin durumu vahimdi. Bari hayvan ölmeden keseyim diye biçagi aldim indim ama kesmeye kiyamadim. Hayvanlari bir arada tutmaya çalisiyordum ki sürünün sahibiyle karsilastim. Beyefendi ‘O sürünün sahibi benim’ dedi.

Birlikte telef olan hayvanlari araca yükledik. 15 koyun yükledi araca. Ben hayvan haklarina karsi degilim fakat köpek hayvansa, koyun da hayvan, tavuk da hayvan. Onun hakkini kim koruyacak? Sahipsiz sokak köpegi denen bir kavrami kabul etmiyorum. Her hayvanin sahibi olmasi lazim. Bu hayvanlarda birileri tarafindan önceden sahiplenilmis, daha sonra yaslanmis veya büyümüsler diye sokaga atilmislar. Bakmasi zorlasinca getiriyorlar buralara birakiyorlar. Bu köpekler de burada koloni olusturdu. Çocuklarimiza zarar verebilirler. Buradaki hayvanseverler, ‘Onlar özgür, özgür yasayacak’ diyorlar. Tamam ama kardesim köpek özgür yasarken koyunlara zarar veriyorsa bunun bir çaresinin bulunmasi lazim. Bu hayvanlarin kisirlastirilmasi lazim. Hayvanlar sahipsizse belediye alacak, bunlari bakimevlerine koyacak. Buradaki hayvansever arkadaslarimiz oraya yemlerini götürsünler. Sadece benim sitemin etrafinda 20 tane basibos köpek var. Hem köpekleri düsünecegiz hem de koyunlari düsünecegiz. O zaman ben de getireyim aslan besleyeyim sokaga salayim, herkesi yesin. Yetkililerin bu duruma bir çözüm bulmasi lazim” ifadelerini kullandi.

“2 yillik kazancimiz bosa gitti”

Kendini bildiginden beri Asagiyurtçu Mahallesi’nde hayvancilik yaptigini anlatan Haci Yalçin isesabaha karsi 500 küçükbas hayvanin bulundugu sürüye saldiran sokak köpeklerinin 50’den fazla hayvani telef ettigini, telef olan hayvanlarin da hamile oldugunu belirtti.

Yalçin, ”Geçen yil da bu olaylar basimiza geliyordu ama 2-3 tane koyunumuz telef oluyordu. Onlara artik bir sekilde göz yumuyorduk. Dün gece sabaha karsi 20 tane köpegin sürüye saldirmasi sonucu 50 tane koyunumuz telef oldu. 2 yillik kazancimiz burada telef oldu. Bu saldiri bugün sürüye oldu ama insanlara da olabilir. Bu sadece hayvanlar için geçerli degil. Çocuklar okula gidiyorlar. Biz buranin yerlisi olarak burada yabanci olduk. Hayvanseverler köpeklere bakmak istiyorlarsa tamam baksinlar ama evlerinde ya da bir alan içerisinde baksinlar. TOKI konutlari 15 yildir var. 15 yildir da bu basimizda bir sorun. Biz bu TOKI’nin etrafina ne zaman gelsek hep bu sikintiyla karsilasiyoruz. Su an bilinen 50 tane kaybimiz var. Burada 500 tane hayvan var. Kaç tane eksik var daha bilmiyoruz ama 50 tane telef var. Hepsi de hamile, ocak ayinda bunlar yavru yapacak. 2 yillik kazancimiz bosa gitti. Buradaki bos köpeklere bir çare bulunmadiktan, biz telef verdikten sonra bu isi yapmanin bir mantigi yok. Ya bu köpekler sürüyü yesin ya da biz sürülerimizi satalim, burayi terk edelim. Bölgede 200 civarinda basibos saldirgan köpek var” dedi.



“1 milyon 500 bin liradan fazla zararim var”

Vatandaslara ve devlete bir fayda saglamak için ata meslegi olan hayvancilik meslegini icra ettigini, basibos köpeklerin saldirisi sonrasi 50’den fazla hayvanin telef oldugunu, telef olan hayvanlarin da hamile oldugunu belirten Okan Yalçin ise, ölen, kaybolan ve dogmak üzere olan yavrularla birlikte yaklasik 160 hayvanin telef oldugunu ve 1 buçuk milyon liradan fazla zarari oldugunun altini çizdi. Yalçin, yetkililerden yardim isteyerek sunlari kaydetti:

”Çobanimizin ve bizim buldugumuz yaklasik 60 küçükbas hayvanimizi kaybettik. Hala bulamadigimiz kayip hayvanlar var. Tahminimizce 80’e yakin kaybimiz var. Bizim çok zararimiz var. Biz üreticiyiz. Devletimize biraz da olsa faydamiz olsun diye kendimizi bildigimizden beri hayvancilik yapiyoruz. Köyümüz çok eski bir köy. Ata meslegini icra ediyoruz. Bütün sürümüz hamile. Hamile bir hayvanin degeri yaklasik 8 bin lira. Bizim ölüsünü bulabildigimiz ve yaralanan yaklasik 50 hayvanimiz var. Toplamda tahminimce 80 küçükbas hayvanimiz telef oldu. Hayvanlarimin hepsi hamileydi. Her birinin karninda bir tane de yavrusu olsa 160 hayvan eder. 160 küçükbas hayvanin degeri günümüz sartlarinda 1 buçuk milyon lirayi geçiyor. Benim zararimi kim karsilayacak. Benim 2 yillik emegim kayboldu gitti. Ayazini, sogunu, pisligini, çamurunu çekiyoruz. Bu sokak köpekleri geldi 1 gün içerisinde benim emegimi zayi etti. Yetkililerimize sesleniyoruz. Biz bu hayvanciligi nerede yapalim. Köpekler hayvanlara degil insanlara da saldirabilirdi. Bizim zararimiz çok büyük. Çok sayida yarali hayvanimiz var. Yarali hayvanlarimizi kesemiyoruz. Çünkü saldiran köpeklerde kuduz veya baska bir hastalik olabilir. Köpekler asili mi bilmiyoruz. Hayvan gözümün önünde can çekisiyor ama bir sey yapamiyoruz. Bize de yazik günah.”
Kaynak: İHA