Aydin Ticaret Borsasi Baskani Çondur Açiklamasi 'Pamuk Üreticisini Zorlu Bir Sezon Bekliyor'

Aydin Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Fevzi Çondur, hasat sezonu baslayan ’beyaz altin’ pamukta yasanan girdi maliyetlerini ve sezonu degerlendirdi.

Aydin Ticaret Borsasi Baskani Çondur Açiklamasi 'Pamuk Üreticisini Zorlu Bir Sezon Bekliyor'


Aydin Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Fevzi Çondur, katma degeri yüksek, sanayi sektörlerine girdi saglamasi nedeniyle stratejik bir ürün olan pamuk sezonuna iliskin degerlendirmede bulundu.

Üretim maliyetlerindeki artis ve yüksek enflasyondan dolayi pamuk üreticisinin zorlu bir üretim sezonu geçirdigini ifade eden Çondur, "Geçtigimiz yil ortalama maliyeti 13 Lira 25 kurus olan 1 kilogram kütlü pamuk, bu sene ortalama 22 lira civarina yükseldi. Ancak güncel pamuk piyasasina baktigimizda geçen yil 19 lira seviyesinde olan pamugun satisi suanda da 19 lira bandinda devam etmektedir. Yasanan yüksek maliyet tablosu karsisinda ne yazik ki sektörün yeni sezondan beklentisi kalmamistir" dedi.



Girdi maliyetleri, enerji fiyatlarindaki yükselmeler, finansmana erisimde sorun yasanmasi, isveren yükünün artmasi sonucunda tüm sektörde oldugu gibi iplik ve tekstil sanayisinde de sorun yasandigini ifade eden Çondur, "Suan da kredi faizleri yaklasik yüzde 40 ile yüzde 45 arasinda seyretmektedir. Artan faizler sonucunda sanayici, finansman maliyetini ham madde olarak kullandigi pamugun fiyatini yurt disi pamuk fiyatlarindan yaklasik yüzde 25 daha ucuza alarak uluslararasi piyasalarda rekabet etmeye çalismaktadir. Bu yüzden yurt disinda 56 lira seviyesinde islem gören pamuk, yurt içinde 44 lira civarinda islem görmektedir. Bu durum pamuk üretiminin devamliligini olumsuz etkilemekte ve Türk üreticisini zarara ugratmaktadir’ diye konustu.



Çondur, "6 Subat’ta yasanan depremde, Kahramanmaras ve Gaziantep’te bulunan fabrikalar hasar görmüs ve olumsuz maliyetler karsisinda bazi isletmeler faaliyetlerini sonlandirmistir. Bu durum ülkemizdeki pamuk tüketimini olumsuz etkilemistir. 2022-23 sezonunda 1 milyon ton olan üretimimizin, 2023-24 sezonunda 700 bin ton seviyelerine gerilemesi tahmin edilmektedir. 1 milyon 800 bin ton civarinda olan tüketimimiz de 1 milyon 200 bin ton seviyelerine gerilemis ve arada kalan rakamda ithalat yoluyla telafi edilmektedir" ifadelerini kullandi.

Üreticinin topladigi pamugu nakite çevirme yöneliminde olmasi ve piyasadaki daralmanin devam etmesi durumunda, pamuga olan talebin azalmasi ve pamugun deger kaybina ugramasindan dolayi sektörün endiselendigini ifade eden Çondur, "Sonuç olarak önümüzdeki yil pamuk üretiminde ciddi anlamda azalma görülebilir. Ülkemizde yaklasik 30 milyar dolarlik ihracat degerine sahip olan pamuk ve tekstil sektörü, ülkemize önemli bir katma deger saglamaktadir" dedi.



Üreticilerin zor sartlar altinda üretime devam ettigini ifade eden Çondur, devlet büyüklerinin üreticiye sahip çikmasini, üreticinin sektöre küsmesi noktasinda pamuk üretiminde ciddi düsüsler yasanacagini belirtti.

Çondur, pamukta ithalata gidilmesi durumunda ise ülkemiz pamuk üreticisinden ziyade yurt disindaki üreticilerin lehine bir durum ortaya çikacagini ifade etti.



1 lira 60 kurus olan destekleme miktarini degerlendiren Çondur, “Pamukta sürdürülebilir üretim için üreticilerimizin emeginin karsiligini almasini istiyoruz. Bu amaçla, hasat döneminde pamuk üreticilerimizin yurt içi ve yurt disi piyasalarinda yasanan fiyat dalgalanmalarindan olumsuz etkilenmemesi adina 1 lira 60 kurus olan destekleme fiyatinin artirilmasini talep ediyoruz" diye konustu.



Çondur konusmasinin sonunda, "Yeni sezonun pamuk üreticilerimize, çirçircimiza, sanayicimize ve ülkemize hayirli olmasini diliyor; bereketli bir hasat sezonu temenni ediyorum" dedi.

Kaynak: İHA