'Emekliye Tek Seferlik 5 Bin Liralik Ödeme' Düzenlemesi Plan Bütçe Komisyonu'nda Kabul Edildi

Konutlarin Turizm Amaçli Kiralanmasina ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi’ne ’emekliye tek seferlik 5 bin liralik ödeme’ düzenlemesi de önergeyle eklenerek, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

'Emekliye Tek Seferlik 5 Bin Liralik Ödeme' Düzenlemesi Plan Bütçe Komisyonu'nda Kabul Edildi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Konutlarin Turizm Amaçli Kiralanmasina ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi görüsülerek kabul edildi. AK Parti Milletvekili Mehmet Mus Baskanliginda toplanan komisyonda, emeklilere tek seferlik 5 bin liralik ödeme düzenlemesi önergesi de görüsülerek torba kanuna eklenmesine onay verildi.

Konutlarin Turizm Amaçli Kiralanmasina ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi ile konutlarin turizm amaçli kiralanmasina iliskin genel esaslara, izin belgesi düzenlenmesine, idari yaptirimlara ve turizm amaçli kiralanan konutlarin tabi olacagi mevzuata iliskin hükümleri kapsiyor. Tek seferde 100 günden fazla süreli yapilan kiralamalar ise teklifin kapsami disinda tutuluyor.

Konutlarin turizm amaçli kiralanabilmesi için turizm amaçli kiralama sözlesmesi yapilmadan önce izin belgesi alinmasi gerekecek. Ayrica Kültür ve Turizm Bakanliginca nitelikleri belirlenen plaket, turizm amaçli kiralama yapilan konutun girisine asilacak.

Turizm amaçli kiralamada tüm kat malikleri tarafindan oy birligiyle alinan kararin ibrazi zorunlu olacak

Izin belgesi vermeye Kültür ve Turizm Bakanligi yetkili olacak ve bu yetkisini valilik vasitasiyla da kullanabilecek. Belge ve plaket ücretleri Bakanlikça belirlenecek. Izin belgesi basvurularinda, turizm amaçli kiralama faaliyeti yürütülmesinin uygun görüldügüne iliskin izin belgesine konu bagimsiz bölümün bulundugu binanin tüm kat malikleri tarafindan oy birligiyle alinan kararin ibrazi zorunlu olacak. Birden fazla bagimsiz bölüm içeren binalardan olusan konut sitelerinde sadece turizm amaçli kiralama yapilan konutun bulundugu bina için bu fikra hükümleri aranacak, izin belgesi örnegi site yönetimine iletilecek.

Birden fazla bagimsiz bölüm içeren konut sitelerinde tüm kat malikleri tarafindan oy birligiyle alinan kararin ibrazi gerekecek

Üçten fazla bagimsiz bölümden olusan binalarda en fazla yüzde 25’i için ayni kiraya veren adina izin belgesi düzenlenebilecek. Ayni kiraya veren adina ayni binada belge düzenlemesine konu bagimsiz bölüm sayisinin besi geçmesi durumunda, basvuruda is yeri açma ve çalisma ruhsatinin, basvuruya konu binanin, birden fazla bagimsiz bölüm içeren binalardan olusan konut sitelerinde yer almasi durumunda tüm kat malikleri tarafindan oy birligiyle alinan kararin ibrazi gerekecek. Izin belgesini alma yükümlülügü, kiraya verene ait olacak. Kiraya veren haricinde turizm amaçli kiralama faaliyetinin yürütülmesi halinde bu kiralamalar, Seyahat Acentalari ve Seyahat Acentalari Birligi Kanunu uyarinca belgelendirilmis A grubu seyahat acentalari araciligiyla yapilabilecek.

Izin belgesi sahibi, gerçek kisi ise ölüm tarihinden itibaren 3 ay içerisinde mirasçilar tarafindan basvuruda bulunulmamasi veya tüzel kisi ise tüzel kisiliginin sona ermesi durumunda izin belgesi geçersiz hale gelecek. Ancak kullanicilarin haklari, sözlesme süresi sonuna kadar devam edecek. Izin belgesi sahibinden kiralanan konutun kullanicilar tarafindan kendi nam ve hesabina üçüncü kisilere kiralanmasi veya kendi adina mesken olarak kullanilmak amaciyla kiralanan konutun kiracisi tarafindan kendi nam ve hesabina turizm amaçli olarak üçüncü kisilere kiralanmasi yasak olacak. Ancak kullanici tüzel kisilerin turizm amaçli kiraladiklari konutu kendi personeline kullandirmasi, bu kapsam disinda tutulacak. Turizm amaçli kiralama izin belgesi verilen konutlar hakkinda Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uygulanacak. Bildirim yükümlülügü konusunda izin belgesi sahibi sorumlu kisi kabul edilecek. Izin belgesi sahibi ile kullanici arasinda yapilan sözlesme, sözlesmede belirtilen süre sonunda bitecek.

Turizm amaçli kiralanan konutlari izinsiz kiraya verenlere, her bir konut için 100 bin lira idari para cezasi uygulanacak

Teklifle, izinsiz kiralama faaliyeti yapanlara ve izin belgesi sahiplerine yönelik idari yaptirimlar da belirlendi. Buna göre, izin belgesi bulunmaksizin turizm amaçli kiralanan konutlari kiraya verenlere, kiralama yapilan her bir konut için 100 bin lira idari para cezasi uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi alinmaksizin turizm amaçli kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezasi uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük zaman taninacak. Izin belgesi sahibinden kiraladigi turizm amaçli konutu kendi nam ve hesabina üçüncü kisilere kiraya verenler hakkinda her bir sözlesme için 100 bin lira idari para cezasi uygulanacak. Kendi adina mesken olarak kullanmak amaciyla kiraladigi konutu, kendi nam ve hesabina turizm amaçli kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutlarin turizm amaçli kiralanmasina aracilik edenler hakkinda her bir sözlesme için 100 bin lira idari para cezasi verilecek.

Izinsiz kiralama faaliyetlerinin elektronik ticaretine ve tanitimina imkan saglayan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkinda Kanun’da tanimlanan araci hizmet saglayicilari hakkinda her bir konut için 100 bin lira idari para cezasi uygulanacak. Ihlalin gerçeklestigi yayin, kisim, bölüm ile ilgili olarak içerigin çikarilmasina veya erisimin engellenmesine karar verilecek ve bu karar uygulanmak üzere Erisim Saglayicilari Birligine gönderilecek. Ayrica, bu karara uyulmamasi halinde araci hizmet saglayicilar hakkinda her bir konut için 100 bin lira idari para cezasi uygulanacak.

30 gün içerisinde teslim edilmeyen eksik belgelere 50 bin lira idari para cezasi uygulanacak

Teklife göre, Kültür ve Turizm Bakanliginca istenilen bilgi ve belgelerin 30 gün içerisinde gönderilmemesi, eksik gönderilmesi, yaniltici bilgi veya belge verilmesi ile kiraya verenin miras disinda bir hukuki islemle degismesi ve bu degisikligin tapu siciline tescil tarihinden itibaren 30 gün içerisinde bildirilmemesi durumunda 50 bin lira idari para cezasi uygulanacak. Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi Hakkinda Kanun kapsaminda turizm payinin ödenmesine iliskin belgenin, Bakanlikça belirlenen süre içerisinde ibraz edilmemesi veya yapilacak denetimlerde bu belgenin sunulmamasi halinde de 50 bin lira idari para cezasi kesilecek.

Konutun yaniltici sekilde tanitilmasi halinde 100 bin lira ceza uygulanacak

Turizm amaçli kiralama yapilan konutun konum, nitelik ve fiziksel özelliklerine iliskin yazi, reklam, afis, brosür, sosyal medya, web sayfasi ve benzeri araçlarla kullaniciya yaniltici sekilde tanitilmasi veya taahhüt edilen kosullarin saglanmamasi veya turizm amaçli kiralama yapilan konutun sözlesmede belirtilen süreden daha kisa süreyle kullaniciya tahsis edilmesi hallerinde idari para cezasi 100 bin lira olacak. Turizm amaçli kiralama yapilan konutun, sözlesmeye uygun olarak kullaniciya teslim edilmemesi halinde 100 bin, verilen 15 günlük süre içinde alinan ödemenin iadesinin yapilmamasi durumunda 200 bin lira idari para cezasi uygulanacak.

Kapadokya Alani Hakkinda Kanun’da Anayasa Mahkemesinin kararina uygun olarak düzenleme yapilarak, idareye aktarilacak gelirler söyle siralaniyor:

"Genel bütçeden yapilacak hazine yardimlari,

Idareye kiralanan tasinmazlar ile idarenin mülkiyetindeki tasinmazlarin kiralanmasindan, isletilmesinden ve islettirilmesinden elde edilen gelirler,

Marka ve patent gelirleri, Kapadokya Alaninda Idareye yapilacak basvurular ve idarece sunulacak hizmetler karsiligi alinacak ücretler,

Kapadokya Alanindaki isletme ve faaliyet gelirleri,

Her türlü tanitim, basim ve yayin gelirleri,

Fikri mülkiyet haklarindan kaynakli gelirler,

Yurt içinden ve yurt disindan saglanacak yardim, bagislar ile sponsorluk gelirleri,

Idare gelirlerinin degerlendirilmesinden elde edilen gelirler."

Teklifte, Anayasa Mahkemesi karari dogrultusunda Kapadokya Alaninin tarihi ve kültürel degerleri ile jeolojik/jeomorfolojik dokusunun ve dogal kaynak degerlerinin korunmasina ve yasatilmasina yönelik alinan tedbirlere aykiri davranilmasi halinde uygulanacak idari para cezalarinin kapsami belirleniyor.

Buna göre, Kapadokya Alaninda izinsiz yeni yapi yapilmasi durumunda 304 bin lira ile 608 bin liraya kadar; izinsiz kaya oyma mekan yapilmasi durumunda 608 bin Türk lirasi; yapi sahibinin belirlenen süre içerisinde yapisini ruhsata uygun hale getirmemesi durumunda 380 bin lira ile 608 bin lira arasinda; peribacalarina izinsiz müdahaleler yapilmasi durumunda 608 bin lira; dogal dokuyu bozacak sekilde izinsiz tas, toprak, kum alinmasi durumunda 152 binden 608 bin liraya kadar, birinci ve ikinci derece arkeolojik ve dogal sit alanlarinda izinsiz yeni tarimsal alanlarin açilmasi durumunda 304 bin lira, su kuyusu, foseptik, su deposu, LPG deposu, enerji sistemleri uygulamalarinin izinsiz yapilmasi durumunda 152 bin liradan 304 bin liraya; gelir karsiligi yapilan izinsiz çekimler veya izinsiz materyal ile yapilan çekimlerde 16 bin lira, izinsiz etkinlik, festival, organizasyon faaliyetleri yapilmasi durumunda 16 bin lira idari para cezasi verilecek.

Emekliye bir defaya mahsus 5 bin lira ödeme düzenlemesi torba yasaya eklendi

Öte yandan emeklilere tek seferlik 5 bin liralik ödeme düzenlemesi de komisyonda görüsülerek torba yasaya ek madde olarak eklenmesi kabul edildi. Buna göre çalismayan emeklilere kasim ayinin ilk çeyreginde tek sefere mahsus olarak 5 bin lira ödeme yapilmasi, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek TBMM Genel Kurulu’nda degerlendirilecek. Yasa düzenlemesine göre hem emekli olup, hem fiilen çalismayi sürdürenlere ve ekim ayi içerisinde is akdini fesheden emeklilere ise ödeme yapilmayacak.

Torba yasanin 16 Ekim saat 17.00 a kadar muhalefet serhlerine verilmesine ve TBMM Genel Kurulu’nda degerlendirilmesini karar verildi.

Kaynak: İHA