Efeler'in Edebiyat Bayrami Üçüncü Gününde

Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay, hayata geçirdigi projeler ile kentte ilklere imza atmayi sürdürüyor. Sehrin ruhuna edebiyatin ayricalikli dünyasi ile dokunan 1.Efeler Kitap Günleri, vatandaslarin yogun katilimi ile devam ediyor.

Efeler'in Edebiyat Bayrami Üçüncü Gününde
Ülke genelinden 90 yayinevi ve farkli alanlardan 100 yazarin katilimiyla 10 gün sürecek edebiyat yolcugu, fuarin 3’üncü günü ile devam etti. Birbirinden kiymetli yazarlarin okurlarina imza dagittigi edebiyat festivalinde, Haydar Ergülen, Ceyhun Irgil, Suat Suna ve Metin Uca gibi usta isimler farkli konularda gerçeklestirdikleri söylesilerde katilimcilarla fikir alisverisinde bulundu.

Pinarbasi Mesire Alani’nin essiz dogasi ile kitaplarin ayricalikli dünyasinin bulustugu Pazar gününde su etkinlikler yer aldi.

Üçüncü gün, saat 10.00’da kitap stantlarinin ziyarete açilmasiyla basladi.

13.00-18.00 arasi 5 saat süren imza dagitiminda; Haydar Ergülen, Metin Uca, Suat Suna, Ceyhun Irgil, Ahmet Telli ve Özlem Sahin gibi isimlerin de aralarinda yer aldigi 19 yazar, okurlarina imza dagitti ve fotograf çekildi.

Türk siirinin önemli temsilcileri arasinda yer alan Haydar Ergülen, okurlariyla saat 14.00’te düzenlenen “Siirle Düsünmek” isimli söyleside bulustu. Siirin insan dogasiyla olan uyumundan bahseden Ergülen, “Roman ve öyküler insana daha uzaktir. Siir, insan ile iç içedir. Siir, diger türlere göre daha az okunur fakat en az onlar kadar hatta daha fazla insanin özündedir. Sadece yazan degil okuyan da sairdir. Benim siirlerim okuyanlarindir” dedi.

Günün 2’nci söylesisinde konusmaci koltugunda yer alan doktor, siyasetçi ve yazar Ceyhun Irgil, sözlerine Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay’a tesekkür ederek basladi.

Irgil, “Kitaplarla yazarin bulusmasi çok önemli. Bu konuda en çok çaba gösteren kurumlardan biri Efeler Belediyesi. Bu yüzden Baskan Atay ve ekibine tesekkür ederim” dedi.

Irgil daha sonra, “Babalar ve Çocuklar- Genç Cumhuriyet’in Vicdan Serüveni” isimli kitabinin konusunu anlatti. Irgil, Milli Mücadele Dönemi’ne karsi tavir sergileyen isimlerin yasamlarindan kesitler sundu ve bu kisilerin daha sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün girisimiyle affedildigini söyledi.

Irgil, “Milli Mücadele’ye karsi olanlarin ailesinden olanlar ilerleyen yillarda çok önemli görevlere getirildi.

Kimseye, senin ailen bu ülkeye düsmanlik etti denmeden sadece liyakat ön planda tutuldu. Mustafa Kemal çok barisçil bir liderdi” diye konustu.

Sanatçi Suat Suna ise 16.00’da düzenledigi “Müzik ve Edebiyat” isimli söyleside fuar konuklari ile bulustu. 10 gün boyunca sürecek olan fuarin uzunluguna dikkat çeken Suna, “Ülke genelinde kitap fuarlarina katiliyoruz. Bu kadar uzun süren kitap fuarina taniklik etmedim. Edebiyata verdigi kiymet nedeniyle Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay’i kutlarim. Sonraki döneminde de bu güzel organizasyonlari devam ettirmesini diliyorum.” Müzik ve yazarlik serüveninden bahseden Suna, “Kitap yazmak için önce okumak gerek. Okuduklarimizi da özümsemeliyiz. Hangi konuda yazilacagina karar verilmeli ve bilgi ve donanim duygularla birlestirilmeli” dedi.

Yazarliga nasil basladigini da ziyaretçilere anlatan Suna, “Ortaokulda siirler yaziyordum. Bu durum ögretmenlerimin de dikkatini çekiyordu. Daha sonra onlarin tavsiyesi ile liseler arasi sarki sözleri yazma yarismalarina katildim” ifadelerini kullandi. ‘Ihanet’ ismini verdigi yeni romani hakkinda da açiklamalarda bulunan Suna, “Macerali bir roman. Oldukça sürükleyici. Kendim de bu tarz romanlari okumayi seviyorum. Her sayfada bir sonraki sayfaya merak uyandirmali romanlar. Ihanet de böyle bir roman. Okumanizi tavsiye ederim” seklinde konustu.

“Metin Uca ile Atatürk’ün izinde, Geçmisten Gelecege” isimli söyleside Efeler halki ile bir araya gelen gazeteci-yazar ve sunucu Metin Uca, Kitap Kafelere övgüde bulundu. Uca, “300 bin nüfuslu bir ilçede 12 Kitap Kafe var. Bu muhtesem bir sey. Kitap okumanin insanlara çok önemli yeni bakis açilari kazandirdigi kanisindayim” dedi.

Kitaplarin insanlara hayaller asiladigini belirten Uca, “Benim hayatimi sinema ya da televizyon degil kitaplar yönlendirdi. Teknoloji gelismis olsa dahi kitabin yerini hiçbir sey tutmuyor. Görüyorsunuz yapay zekâ robotlari, kendisine sorulan sorulara ne kadar komik cevaplar veriyor. Tabii ki teknoloji gelistikçe bu cevaplar düzelecek fakat kitabin yerini yine de alamayacak. Ben dijitallesme konusunda basili kitaptan yanayim. Kitabi sayfasina dokunarak ve kokusunu içime çekerek okumaktan yanayim” diye konustu.

Uca, “Okuyan, risk alan, parçalari birlestiren ve zarafeti koruyan insanlar gelecegi insa ediyor. Bunlardan biri Mustafa Kemal Atatürk’tü. Cephaneye giden sandiklarin içinde silahlarla birlikte Çalikusu romani da vardi” sözleriyle okumanin öneminden söz etti.

Söylesilerin ardindan Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay, yazarlara çiçekler takdim etti. 1.Efeler Kitap Günleri, 8 Ekim Pazar gününe kadar Pinarbasi Mesire Alani’nda devam edecek.
Kaynak: İHA