Sibirya'dan Göç Eden Yesilbasli Ördekler Bayburt'u Sevdi

Sibirya ve Rusya’dan göç eden, türkülere konu olan yesilbasli ördekler, 10 yildir kis aylarinda Bayburt’tan geçen Çoruh Nehrini mesken tuttu. Bayburt’a gelen yesilbasli ördek sayisinda her geçen yil artis yasanirken, vatandaslar yemleme yaparak aç birakmiyor.

Sibirya'dan Göç Eden Yesilbasli Ördekler Bayburt'u Sevdi
Mescit Daglari’ndan dogan ve Türkiye’nin en hizli akan nehirlerinden olan Çoruh Nehri, kis aylarinin gelmesiyle birlikte yesilbas ördeklerin ugrak noktasi oldu. Ana vatani Asya, Kuzey Amerika, Kuzey Afrika olan bu ördekler, her sene Aralik ayinda Bayburt’a göç ederek Çoruh Nehri’ni mesken tutuyorlar. Nisan ayinin ortalarina dogru ise göçmen kuslar kategorisindeki yesilbas ördekler daha soguk yerlere göç etmek üzere Çoruh’u terk ediyorlar. Bayburt’un simgesi haline gelen yesilbas ördekler, Bayburtlu vatandaslarin nehre biraktigi yiyeceklerle besleniyorlar. Bayburtlularin ilgi odagi olan ördekler, Çoruh’un buz tutmus kisimlarinda suya dalip çikarak görenleri kendilerine hayran birakiyor. Ekmegini, yemini alip Çoruh’a kosan vatandaslar ise ördekleri besleyerek, keyifli vakit geçiriyorlar.

“Bayburt Belediyesi Çoruh’un misafir ördeklerini unutmuyor”

Bayburt Belediye Baskani Hükmü Pekmezci, yaklasik 10 yildir yesilbas ördeklerin Çoruh’a geldiklerini belirterek belediye olarak misafir ördekleri besleyip, unutmadiklarini söyledi.

Bayburtlularin da ördeklere yogun ilgi gösterdigini vurgulayan baskan Pekmezci, vatandaslar tarafindan ördeklerin benimsendigini ve beslendigini ifade ederek "Bayburt, 10 yila yakin bir zaman diliminde ördeklere ev sahipligi yapiyor. Özellikle Sibirya’dan, Rusya’dan, Kafkaslardan gelen bu ördeklerimiz buraya göçerek Çoruh’a akin ediyorlar. Bu hayvanlar burada artik her sene konuk olarak kaliyorlar. Bayburtlular bu hayvanlarimizi besliyorlar, Bayburt insaninin konukseverligini bir kez daha burada görmekteyiz. Yesilbas ördeklerimiz en güzel sekilde Çoruh’un sularinda yüzüyor, hayati fonksiyonlarini devam ettiriyorlar. Her geçen yil da sayilari artiyor çünkü gidenler bir dahaki sene baska dostlariyla, arkadaslariyla geliyorlar. Bayburt, sayilari gitgide artan bu ördekleri bagrina basiyor, sahipleniyor" dedi.

Yesilbas ördeklerin avlanmasinin yasak olduguna dikkat çeken Pekmezci, "Geçmis yillarda avlanma konusunda sikintilar vardi ama artik avcilarin bu hayvanlari avlanmalari tamamen yasak, ördeklerimiz Bayburtlularin korumasi altinda. Gördügünüz gibi ördekler burada huzurlu bir sekilde Çoruh’un sularinda yüzüyorlar, daha uzaklara gitme ihtiyaci hissetmiyorlar" ifadelerini kullandi.

“Hayvan sever vatandaslar gövel ördeklere gözü gibi bakiyorlar”

Çoruh Nehri’nin Kaleardi Mahallesi geçisini mesken tutan yesilbas ördekleri beslemeye gelen Bayburtlu hayvan sever Kemal Aydin, ördekleri beslemekten mutluluk duydugunu ifade ederek, "Yaklasik 10 yildir bu ördekler buraya geliyorlar. Firtinali bir günde buraya indiler ve buraya alistilar. Kisin da devamli gelirler. Cuma günleri burada bir sürü insan olur, ekmek atip, besleyerek ördekleri seyrediyorlar. Mahallemiz için çok güzel bir görüntü. Insallah duyarli vatandaslarimiz bunlari avlamazlar, ürkütmezler bu hayvanlar da her yil buraya gelirler. Bizler de ördeklerimizi seyretmekten, izlemekten mutlu oluyoruz" seklinde konustu.

Ördekleri beslemeye gelen bir diger vatandas Hikmet Azaphan da adeta Bayburt’un simgesi haline gelen yesilbas ördekleri çok sevdigini söyleyerek, "Ördeklerimiz buraya kis mevsiminde, sularin soguk oldugu zamanlarda geliyorlar. Rusya tarafinda sular isindigindan dolayi buraya göç ediyorlar. Ördekler Bayburt’u seçtiler yillardir da gitmiyorlar. Ördeklerimizi çok seviyoruz dogayi, nehrimizi güzellestiriyorlar. Çoruh Nehrimize daha farkli bir hava katiyorlar. Herkes ekmegini, yemini getirip atiyor, ördekleri besliyorlar" diye konustu.

Evdeki bayat ekmekleri çöpe atmayarak ördeklere getiren Rahmi Aydemir ise ekmekleri bu sekilde degerlendirdiklerini belirterek, "Severek besliyoruz ördekleri. Her kis gelirler. Her zaman gelip bu hayvanlari besliyoruz. Bayat ekmekleri aliyoruz, yem aliyoruz getirip buradan köprüden atip hayvanlari besleyip, gidiyoruz" sözlerini kullandi.
Kaynak: İHA