Havalarin Geç Sogumasi Balik Tezgahlarina Yansidi

Kocaeli’de havalarin geç sogumasi balik fiyatlarina da yansidi.

Havalarin Geç Sogumasi Balik Tezgahlarina Yansidi
Havalarin geç sogumasi balik tezgahlarini etkiledi. Sarikanat, çinekop ve barbun fiyatlari yaklasik iki kat artarken, balikçilar ise bu artisin geçici oldugunu, havalarin mevsim normallerine dönmesiyle fiyatlarin da düsecegini öngördü. Tezgahin en ucuzu kilosu 50 TL’ye satilan hamsi olurken, en pahalisi ise kilosu 500 TL’yi bulan fiyatiyla kalkan baligi oldu.

"Hava sartlari mevsim normallerinde gitmiyor, bir türlü istedigimiz yagislar gelmedi"

Fiyatlardaki artisi degerlendiren balikçi Ugur Beler, "Geçen haftaya göre baktigimizda balik piyasasinda biraz artis oldu. Hamsi yine 50-55 TL civarinda seyrediyor ama çinekop, sarikanat, barbun, tekir gibi baliklarda biraz yükselme var ama bu suni bir yükselme. Bunun hava sartlariyla ilgisi var. Hava sartlari mevsim normallerinde gitmiyor, bir türlü istedigimiz yagislar gelmedi. Balik hava ve suyla geliyor ve bununla da gidiyor. Tekrardan normal seviyesine düsecek, bolluk olacak ama geçen haftaya göre baktigimizda biraz yükselme var" dedi.



"Halkimiz insallah ucuz balik yiyecek"

Balik fiyatlarinin kisa zaman içinde normal seviyesine düsecegini öngören Beler, "Istavrit 90 TL civarinda, hamsi 50 TL çünkü Karadeniz de bol çikiyor. Sarikanat biraz yükseldi 180 TL oldu, geçen hafta 100 TL’ye satiliyordu. Çinekop biraz yükseldi 145 TL oldu, geçen hafta kilosu 75-80 TL’ye satiliyordu. Fiyatlar iki katina kadar yükseldi diyebiliriz. Mezgit normal seyrediyor, çok etkilenmedi. Iri havyarli Karadeniz mezgitleri 80 -90 TL civari, biraz orta boylarda 55-60 TL’ye düstü. Balik piyasasi hiçbir seyden etkilenmez, kendi piyasasini kendi belirler. Bol çiktiginda fiyati düser, az çiktiginda da fiyati yükselir. Suanda az çikan dönemlerdeyiz, o yüzden fiyatlari biraz yükseldi ama tekrardan bollasacak. Halkimiz insallah ucuz balik yiyecek" diye konustu.



"50 TL’ye de balik var 500 TL’ye de"

Beler, "Mesela çupra ve levrek var, kilosu 200 TL’ye geliyor. Iri boy barbunlar 250 TL’den gidiyor, orta boylar 150-130 TL civarinda satiliyor. Deniz levrekleri 300 TL kilosu ama bunlar olta baligi. Eskinanin kilosu 200 TL. Suanda en yüksegi kalkan. Her zamanda bulmuyoruz, o yüzden bugünde tezgaha koymadik. Suanda 50 TL’ye de balik var 500 TL’ye de. Mesela hamsi kilosu 50 TL, en pahali balik ise kalkan baligi kilosu 500 TL. Havalar istedigimiz sartlarda olursa balik fiyatlari da otomatikman düsüse geçecek" dedi.

Kaynak: İHA