ABD Temsilciler Meclisi Baskanlik Seçimlerinde Yeni Gelisme

ABD Temsilciler Meclisi baskanlik seçiminde 12. turda da sonuca ulasilamadi. Buna ragmen, Cumhuriyetçilerin çogunluk lideri Kevin McCarthy, 213 oy ile bugüne kadarki en büyük oy sayisini elde etti.

Yeterli çogunluga ulasilamadigi için 4 gündür süren ve ülkenin yasama organi kilitlenme noktasina getiren ABD Temsilciler Meclisi baskanlik seçimlerinde 12. tur oylamasinda da sonuç elde edilemedi. Cumhuriyetçilerin çogunlukta oldugu Temsilciler Meclisi’nde baskan seçimleri yine sonuçsuz kaldi. Cumhuriyetçilerin çogunluk lideri Kevin McCarthy, baskan seçilmek için yeterli destege ulasamadi. Buna ragmen, McCarthy 213 oy ile bugüne kadarki en fazla oy sayisina ulasirken, kendisine destek vermemekte israrci olan 7 Cumhuriyetçi vekil, tercihlerini Kevin Hern ve Jim Jordan’dan yana kullandi. 100 yildir ilk kez 4 gündür süren 12 turluk oylamada yeterli çogunluga ulasilamadigi için meclis baskani seçilemezken, baskanlik krizi nedeniyle ülkenin yasama organinin görevine baslayamamasi siyasi endiseleri artirdi.

Ara verilmisti

Seçimin 3. gününde devam eden 11. turda

Cumhuriyetçilerin çogunluk lideri Kevin McCarthy, baskan seçilmek için yeterli oy sayisina ulasamayarak 200 oyda kalmis, McCarthy’ye destek vermemeyi sürdüren 12 Cumhuriyetçi vekil, oylarini vekil Byron Donalds’tan yana kullanmisti. 7 Cumhuriyetçi vekil Kevin Hern’e oy verirken, 212 Demokrat üyenin tamaminin tercihi daha önceki gibi parti liderleri Hakeem Jeffries olmustu. Cumhuriyetçi Matt Gaetz, 11. tur oylamada da milletvekili olmamasina ragmen eski ABD Baskani Donald Trump’tan yana oy kullanirken, bir milletvekilinin ise oy vermemeyi tercih ettigi kamuoyuna yansimisti. 5 Ocak günü yerel saatle 20:00 siralarinda oturuma ara verilirken, 12. tura 6 Ocak’ta devam edilmesi karari alinmisti.
Kaynak: İHA