Uzmanlardan Uyari Açiklamasi 'Stres Uyurken Dis Kaybetmenize Neden Olabilir'

Dt. Tugçe Serdaroglu, çigneme disinda dislerin sikilmasi ya da gicirdatilmasi anlamina gelen bruksizm konusunda uyarida bulundu. Serdaroglu, “Bruksizm yüz ve çene agrisina, çenede kasilmaya, sertlesmeye ve bas agrilarina yol açabilir. Tedavi edilmediginde kalici dis hasarlarina, siddetli agri, gerginlik, hareket kisitliligi ve çigneme zorluguna yol açan temporomandibuler eklem sendromuna neden olabilir” dedi.

Uzmanlardan Uyari Açiklamasi 'Stres Uyurken Dis Kaybetmenize Neden Olabilir'
Uykuda görülen bruksizmin bir çesit uyku bozuklugu oldugunu söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Agiz ve Dis Sagligi Klinigi’nden Dt. Tugçe Serdaroglu, bruksizme yol açan faktörleri ve tedavi yöntemleri ile merak edilenleri anlatti.

Uyurken disiniz kirilabilir

Kisilerin uyanikken de bir takim belirtileri fark edebilecegine dikkat çeken Dt. Tugçe Serdaroglu, “Belirtiler arasinda yüz ve çene agrisi, çene hareketlerinde kisitlilik ve çene sertligi, çene hareketlerinde tiklama veya patlama benzeri ses duyulmasi, künt bas agrisi, dislerde hasar ve asinma, kirilmis ya da gömülmüs dolgular, çenede açilma kapanma hareketlerinden sorumlu eklemin (temporomandibuler eklem) hasarina bagli kulak agrilari vardir. Siddetli ve devamli agrilar, agrinin kaynaginin tespitini zorlastirabilir. Uyku esnasinda bruksizmi olan kisiler dis gicirdatma ya da sikma belirtilerini fark edemiyor olsa da yanlarindaki kisiler gicirdatma sesini fark edebilir” diye konustu.



Uyanikken dis sikmanin nedeni stres

Uyanikken görülen bruksizmin bilinçsiz bir aliskanlik oldugunu söyleyen Dt. Tugçe Serdaroglu, “Genellikle uyanikken görülen bruksizm dis gicirdatmaya sebep olmaz; fakat dis sikma ve çene eklem ve kaslarinda gerilme siddetlidir. Çene ve çevresinde agri, bas agrisi ve sertlik sik rastlanan belirtiler arasindadir. Uyku ve uyaniklik bruksizminde ortak görülen özellik, ikisinin de istemsiz olarak gerçeklesmesidir. Yogun stres altinda ve konsantrasyon halinde bruksizm riski yüksektir” ifadelerini kullandi.

Altta yatan hastaligin tedavi edilmesi gerekir

Dt. Tugçe Serdaroglu, bruksizmi önlemek için yapilmasi gerekenleri söyle anlatti:

“Alkol, sigara ve kafeinden mümkün oldugu kadar uzak durulmalidir. Dislerde asinma ve çene eklemlerinde yipranmayi önlemek amaciyla sakiz çignemeden kaçinilmasi gerekir. Siddetli agrilar ve kas kasilmalarini hafifletmek için hafif isi uygulanmalidir. Stresi azaltmak ya da stresi yönetebilme yollarini denemek gerekir. Gerekli görüldügü durumlarda destek almaktan çekinilmemelidir. Nefes egzersizleri gibi rahatlama teknikleri, reflü, uyku apnesi ya da epilepsi gibi baska tibbi durumlardan kaynakli bruksizmin önlenmesi için tek etkili yol ise altta yatan hastaligin tedavi edilmesi ya da semptomlarinin hafifletilmesine yönelik tedavi planlanmasidir.”

Tedavi yöntemleri

Dt. Tugçe Serdaroglu, bruksizm tedavi yöntemleri ile ilgili sunlari söyledi:

“Bruksizm tedavisi hastanin beklentisine, bruksizmin tipine ve hastaligin siddetine göre çesitlilik gösterir. Günümüzde pek çok tedavi stratejisi bulunmaktadir. Bruksizm tedavi yöntemleri baslica asagidaki gibi siralanabilir:

Dis sikma aparati, agiz splint (gece plagi): Bu tedavi yöntemleri dislerde ve çene ekleminde kenetlenmenin, dislerde gicirdatmanin neden oldugu hasari önlemek amaciyla dislerin ayrik tutulmasini saglamak için kullanilir. Üst ve alt dislere uygun olarak tasarlanirlar ve sert akrilik ya da yumusak plastik malzemeden üretilebilirler.

Ilaç tedavisi: Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar bruksizm ile baglantili agri ya da sisliklerin giderilmesinde, dis hekimi önerisiyle, tercih edilebilir. Bazi vakalarda kas gevsetmek amaciyla ilaç tedavisi de önerilebilir. Böylece çene kaslari dinlenmis ve gerginlik azaltilmis olur. Bu da semptomlarda gerileme saglar.

Biofeedback terapisi: Biofeedback, nefes alip verme, kalp atis hizi gibi vücutta istem disi kontrol mekanizmalarina sahip fonksiyonlarin kontrolünü ögretmeyi amaçlayan bir terapi türüdür. Biofeedback terapisi için yeterli düzeyde kanit yoktur; fakat semptomlarin iyilestigini gösteren vakalarin gösterildigi çalismalar mevcuttur.

Botoks: Siddetli bruksizm vakalarinda botoks enjeksiyonlari, uyku bruksizmine neden olan kaslarin felç olmasini ve dis gicirdatmanin önlenmesini saglayabilir. Botoks islemi kalici çözüm olusturmayacagindan, tekrar eden dozlar gerektirdiginden ve ekonomik bir seçenek olmadigindan çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasinda degildir.

Altta yatan nedene yönelik tedavi: Genellikle ruh sagligi bozuklugunun tedavisi bruksizm tedavisinde etkili olur. Konusma terapileri ve ilaç kombinasyonlari siklikla önerilir. Uyku apnesi gibi diger saglik problemlerinde ise problemin tedavisi, bruksizm tedavisinde kilit faktördür. Örnek olarak uyku apnesi olan kiside uyku bölünmelerini önlemek amaciyla sürekli pozitif hava yolu basinci makinesi kullanmak, verilebilir.

Tedavi edilmeyen bruksizm kalici dis hasarlarina neden olabilir!

Bruksizm uzun vadede hafif ya da siddetli hasarlara yol açabileceginin altini çizen Dt. Tugçe Serdaroglu, bruksizmin neden oldugu hasarlari söyle siraladi:

“Tedavi edilmeyen bruksizim, dis minesinde asinmaya ve tahrise bagli dis hassasiyetine, dis eti iltihabi ve dis eti kanamalarina, gevsek disler ve dislerin kalici kaybina, dis dolgusunda hasara, uçlari düzlesmis, kisa ya da kirik dislere, siddetli agri, gerginlik, hareket kisitliligi ve çigneme zorluguna yol açan temporomandibuler eklem sendromuna neden olabilmektedir.”
Kaynak: İHA