Kaldirik Bitkisinin Kanserle Mücadeleye Etkisi Arastirilacak

Saglik Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Dr. Ögr. Üyesi Fatma Cebeci’nin yürütücülügünü üstlendigi, “Kaldirik Bitkisinin (Trachystemon orientalis L.) Yenilebilir Kismindan Elde Edilen Ekstraktin Antikanser Özelliklerinin Arastirilmasi” baslikli proje, Türkiye Saglik Enstitüleri Baskanligi (TÜSEB) A Grubu Acil Ar-Ge Proje Çagrisi çerçevesinde desteklenmeye hak kazandi. Ögr. Gör. Dr. Demet Saylan’in arastirmaci olarak görev alacagi proje, 99.956,00 TL bütçeye sahip olacak.

Kaldirik Bitkisinin Kanserle Mücadeleye Etkisi Arastirilacak
Projenin Karadeniz bölgesinde sap kismi gida olarak tüketilen kaldirik bitkisinin (Trachystemon orientalis L.) anti-kanser ve anti-inflamatuar özelliklerini inceleyecegini söyleyen Cebeci, çalismada insan tüketimine uygun bu tibbi aromatik bitkinin insan sagligi üzerine etkilerini ortaya koyma hedefinde olduklarini belirtti.

Kanser üzerine alternatif ve bitkisel temelli yeni mücadele yaklasimlarina ihtiyacin arttigini kaydeden Cebeci, sagliga faydalari saptanan bitkilerin kansere karsi etkilerini arastirmanin önem arz ettigini dile getirdi. Çalisma sonuçlarinin kanserle mücadeleye katki üretecek bulgular içermesini umduklarini bildiren Cebeci, saygin bir kurumdan aldiklari destekle saglik alaninda çigir açici bir proje tasarimi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Proje ekibine tebriklerini ileten Rektör Prof. Mutlu Türkmen, "Saglik konusu her ne kadar küresel salgin odaginda yogunlasan bir meseleymis gibi algilansa da kanser çalismalarinin saglikli yasamin korunmasinda önemli bir rolü bulunuyor. Çok sayida kanser türünü meydana getiren karmasik yasam tarzlarini doganin sundugu çareler ile telafi etmeye yönelik emekler arasinda Üniversitemizden de katilim olmasi bizleri ziyadesiyle memnun etti. Saglik alaninda Türkiye’nin en saygin kuruluslari arasinda yer alan TÜSEB’in destegini almaya hak kazanan proje, Üniversitemizi küresel saglik sorunlarina çözüm arayan evrensel bir arastirma sahasi kiliyor. Proje ortaklarina bu evrensel vizyonlari için tesekkür eder, basarilar dilerim." ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA