Sünger Sehir Izmir Projesinin Ilk Kirsal Uygulamasi Küçük Menderes'te Basladi

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, kuraklik ve yoksullukla mücadele için hayata geçirilen Sünger Sehir Izmir projesinin ilk kirsal uygulamasi “Küçük Menderes Ovasi Yagmur Suyu Hasadi” çalismasini tanitti. Ödemis’te 2 bin su filtresi ve sarnici hibe edileceginin müjdesini veren Baskan Soyer, “Bu çerçeveli tarimsal yagmur suyu hasadi projesinin ülkemize yeniden bereket getirecegine inaniyorum” dedi.

Sünger Sehir Izmir Projesinin Ilk Kirsal Uygulamasi Küçük Menderes'te Basladi


Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in “Baska Bir Su Yönetimi Mümkün” vizyonuyla hazirlanan Sünger Sehir Izmir projesinin kirsal ayagi “Küçük Menderes Ovasi Yagmur Suyu Hasadi” çalismasi tanitildi. Ödemis Belediyesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen tanitim toplantisina Baskan Tunç Soyer, Izmir Köy Koop. Birligi Yönetim Kurulu Baskani Neptün Soyer ve kooperatif baskanlari, Ödemis Belediye Baskani Mehmet Eris ve esi Selma Eris, Beydag Belediye Baskani Feridun Yilmazlar, Torbali Belediye Baskani Mithat Tekin, Tire Belediye Baskani Atakan Duran’in esi Necibe Duran, Izmir Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mustafa Özuslu ve Izmir Büyüksehir Belediyesi bürokratlari, Izmir Ziraat Odasi Baskani Ibrahim Erdal, oda, birlik ve sivil toplum kurulusu baskanlari, meclis üyeleri, muhtarlar, çiftçiler katildi.



Tanitim töreninde iklim krizine karsi ortak mücadele çagrisi yapan Baskan Soyer, “Bu krizi biz kendimiz olusturduk. Doga kendini yenileyen bir sey. Ama biz dogaya o kadar ihanet ettik ki. Bugün dünyanin uzak cografyalarinda büyük felaketler görüyoruz. Iki sene önce Sigacik’ta tsunami yasadik. Iklim krizinin olusturdugu sonuçlar artik bütün dünyayi kucakliyor. Gezegenimiz hastalandi. Ama en çok kuraklikla kendini gösteriyor. Hasta bir gezegende kimsenin saglikli olmasina imkan yok. O zaman tedavi etmek için el birligi yapmamiz lazim. El ele verecegiz, bu sorunu çözmek için mücadele verecegiz” diye konustu.



“Iktidar iklim krizinin farkinda mi?”

Baskan Soyer, "Iktidar iklim krizinin farkinda mi?" diye sorarak “Farkinda olsaydi bizim bugün çirpindigimiz seyleri onlarin çok daha önceden uygulamasi gerekmez miydi? Ama tam tersini yaptilar. 2006 yilinda tohum kanunu çikardilar. Sizi uluslararasi tohum tekellerine mahkum birakacak bir kanun çikardilar. Yerli tohumu satilamaz hale getirdiler. Bu memlekette tarima verilen en büyük zararlardan biridir. 2016 yilinda 16 bin köyü kapattilar. O zaman siz köyleri kapatip mahalle haline getirirseniz, onun gelenegini görenegini, üretimini bitirirsiniz dedik. Tarim küçük üreticinin isi degildir dediler. Tarim büyük ölçekli sanayicilerin yapmasi gereken bir projedir dediler. Küçük üretici köyünü terk etsin, üretimden vazgeçsin, issiz ordusuna katilsin, ucuz isgücü haline gelsin. Bu memlekette küçük üretici üretmekten vazgeçerse bu memleket disa tâbi hale gelir” seklinde konustu.



“Sünger Sehrin ilk kirsal uygulamasini Ödemis’ten baslatiyoruz“

Yagmur toplayan sehirlerin dünyada birçok örnegi bulundugunu söyleyen Baskan Soyer, “Türkiye’deki ilk sünger sehir Izmir. Bunun için 5 bin yagmur suyu deposunu, yagmur suyu çatilardan toplansin diye hibe ediyoruz. 10 bin tane yagmur suyu bahçesi yapiyoruz. Onun da bitkilerini biz veriyoruz. Ilçelerimizde uygulamalar basladi.

2 bin su filtresi ve su sarnici için gereken ekipmani biz verecegiz. Öncelikle Ödemis’te Sünger Sehrin ilk kirsal uygulamasini Ödemis’ten baslatiyoruz. Yagmur suyunu toplamaya baslamamiz lazim. Yagmur suyunu yeniden yer altindaki rezervlerimizle bulusturmamiz lazim. O yüzden küçük bir müdahaleyle bunu yapabilecegimizi gördük. Ama sizin desteginize ihtiyacimiz var. Üreticimiz bu ise sahip çikmali. Siz sahip çikarsaniz olur. Bugün baslattigimiz bu çerçeveli tarimsal yagmur suyu hasadi projesinin ülkemize yeniden bereket getirecegine inaniyorum” dedi.

Kaynak: İHA