Ilk Uzay Para Tasarimi Türklerin Oldu

Tarihte Lidyalilar ilk parayi bulurken, Türkler de ilk uzay parasi tasarim tescillini alarak tarihe geçti.

Ilk Uzay Para Tasarimi Türklerin Oldu
Nft olarak tasarlanan bu para, dünyada tescil edilmis olan ilk dijital uzay para pirimi tasarimi oldu. Elon Musk’in kurucusu oldugu Space X, 2021 yilinin ikinci çeyreginde, Ay’in yörüngesine uydu yerlestirme ücreti olarak kripto para piyasasi birimi olarak Dogecoin’i kabul edecegini açiklamisti. Ancak dünyada henüz uzay faaliyetlerinde kullanilmak üzere tescil edilmis bir uzay para birimi bulunmamaktaydi.

Türk sirketi olan, uzay ve uydu sistemleri alanlarinda ilimsel, teknolojik ve hukuki çalismalar yapmak, projeler üretmek ve ulusal ve uluslararasi konferanslar, egitimler düzenlemek hedefiyle kurulan Özel bir Uluslararasi Uzay Arastirmalari Bilisim Danismanlik Firmasi, Space X’den önce davranarak ilk dijital uzay para birimi tasarimini çikardi. Sira Space Coin’in tasariminda ay yildiz ve Selçuklu yildizi figürler ile mitolojik unsurlar göze çarpan unsurlar oldu. Dünyada tescil edilmis olan ilk dijital uzay parasina Türkler imza atmis oldu.

Bu tasarimlarin uzayda mevcut olan uzay çöplerinin geri dönüsümü için kurulmasi planlanan Uzay Geri Dönüsüm Merkezi’nin projesinde kullanilmasi hedefliiyor.
Kaynak: İHA