Kis Gelmeden, Leylekler Geldi

Aydin’a bahar aylarinda gelen leylekler, havalarin iliman gitmesinin ardindan mevsimleri sasirarak kis ayinda göç ederek yuvalarina gelmeye basladi.

Kis Gelmeden, Leylekler Geldi


Baharin müjdecisi leylekler Aydin’a kis vakti geldi. Son yillarin en kurak dönemlerinden birini yasadigimiz bugünlerde, baharin müjdecisi leylekler erken göç ederek yuvalarina gelmeye basladi.

Ocak ayi içerisinde daha kisi tam olarak yasayamadan, bahar aylarinda gelmesi gereken leyleklerden ilki, Söke ilçesine bagli Gölbent köyüne geldi.

“Leylegi ihbar etti, bir çuval un kazandi”

Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi’nin geleneksel olarak her yil devam ettirdigi leylegi ilk görene bir çuval un kampanyasi köylerde heyecan olustururken, ilk ihbar Söke’deki okulda okuyan, okullarin tatil olmasi nedeniyle köye akrabasinin yanina gelen M. Enes Yelmer’den geldi. Enes, leylegin fotografini çekerek gördügüne dair belgeli ihbarini yapti. Ayni anda leylegi gören fakat telefonu olmadigindan çekim yapip haber veremeyen Hatice Tomruk’ta, köyde EKODOSD yetkililerine durumu anlatti. Tomruk’un da gördügü leylegi yetkililere haber vermesinden dolayi bir çuval un ona da verildi.



“Leylegi gördügüne çok sasirdi”

Akrabasinin yanina tatile geldiginde leylegi gören Yelmer, “ Bu sene leylek köyümüze geldi. Ben leylegi gelmesine çok sasirdim. Daha Subat ayina bile girmeden Ocak ayinda geldi. Bu durum hem beni sasirtti, hem de mutlu etti. Leylegi görünce hemen fotograflayip, EKODOSD’a gönderdim. Bana da bir çuval un hediye ettiler, kendilerine çok tesekkür ediyorum” dedi.



"Kis gelmedi, leylekler geldi"

EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü, “Dernek olarak leylekleri koruma ve izleme çalismasi yapiyoruz. Ayni zamanda yetkili kurumlarla birlikte halkalama çalismalari gerçeklestiriyoruz. Bu yil ne yazik ki daha kisa bile giremeden baharin müjdecisi leylekler geldi. Bu yil 24 Ocak’ta ilk kez Gölbent köyüne geldi. Gölbent köyünün çevresi tamamen sulak alanlarla çevrili. O yüzden leylegin burayi tercih ettigini tahmin ediyoruz. Biz ayni zamanda bütün leylek köylerinde farkindalik olusturmak için leylegi ilk görene bir çuval un bagisliyoruz. Bu yil da leylek haberi geldi bize ve leylegi iki kisinin gördügü söylendi. Biz de üyelerimizin destekleri ile iki kisiye de un çuvali verdik” diye konustu.

Kaynak: İHA