Çanakkale Domatesine Cografi Isaret

Çanakkale’de her yil 85 bin dekar alanda yaklasik 650 bin ton üretimi yapilan kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye’de meshur olan Çanakkale domatesi, cografi isaret tescili için askiya çikti.

Çanakkale Domatesine Cografi Isaret
Çanakkale Ticaret Borsasi tarafindan Çanakkale domatesi için 13 Ocak 2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna cografi isaret tescili basvurusu yapildi. Çanakkale domatesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan, incelenen basvurular arasina girdi. Aski sürecinde olan ve incelemelerin ardindan birkaç aylik sürecin sonunda her yil 85 bin dekar alanda yaklasik 650 bin ton üretimi yapilan kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye’de meshur olan Çanakkale domatesinin cografi isaret tescili almasi bekleniyor.

Çanakkale Domatesinin aski sürecinde oldugunu belirten Çanakkale Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Abdullah Deniz, “Çanakkale domatesinin cografi isaretinde son günlerine geldik. Aski süresi basladi.

Itirazlar olursa yazismalari gündeme gelecek. Eger böyle bir durum gerçeklesmez ise Mart ayinda Çanakkale domatesinin cografi isaretini almis olacagiz. Çanakkale domatesi Türkiye’de zaten bilinen bir domates. Havasiyla, topragiyla, Çanakkale domatesini kalitesiyle çok daha iyi yerlere getirecegiz. Tarim ve Orman Bakanligimiz, Il Tarim ve Orman Müdürlügümüz, Çanakkale Ticaret Borsasi olarak biz sahada çok büyük domatesin ekimini saglayarak daha asagiya çekilmesini degil de markalasip, üretim miktari neyse onu ekip, hem üreticimizin para kazanmasini hem de tüketicimizin saglikli bir ürün yemesini saglamak istiyoruz” dedi.

Çanakkale genelinde 85 bin dekar alanda yaklasik 650 bin yon domates üretimi yapildigina da dikkat çeken Baskan Abdullah Deniz, “Çanakkale’nin ayri bir özelligi var. Çanakkale Türkiye’nin önsözü olmasiyla beraber bugün yollariyla, köprüsüyle ekonomisini asan dünyaya sesini duyuracak illerden bir tanesidir. Biz 65 üründe söz sahibiyiz. Türkiye’nin yaklasik yüzde 5 ile yüzde 10’luk ürünlerini üretiyoruz. Bugün Çanakkale’ye gelip de zeytinyagini, zeytinini, kirazini, elmasini, Bayramiç beyazini, sütümüzle, peynirimizle kaliteli ürünler üretiyoruz. Insanlarin damak tadina bu ürünlerle hitap ediyoruz. Istanbul, Bursa, Izmir gibi sehirlere bu ürünlerimizle hitap ederek, ekonomik degerimizi alarak, Çanakkale’yi büyütmeye çalisiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA