Batman Sehit Senay Aybüke Yalçin Kütüphanesine Rekor Ziyaretçi

Batman Sehit Senay Aybüke Yalçin Il Halk Kütüphanesi, 2022 yilinda 1 milyon 569 bin 435 ile ziyaretçi agirlayarak dünyada ’taninmayi hak eden’ 32 kütüphane arasina girdi.

Batman Sehit Senay Aybüke Yalçin Kütüphanesine Rekor Ziyaretçi
Batman’da, 2022 yilinda en çok ziyaret edilen kütüphane, 1 milyon 569 bin 435 ile ziyaretçi ile kentte 2020’de kitap görünümünde insa edilen, dünyada ’taninmayi hak eden’ 32 kütüphane arasina giren ’Batman Sehit Senay Aybüke Yalçin Il Halk Kütüphanesi’ oldu. Batman’in Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017’de PKK’li teröristlerin saldirisi sonucu sehit olan müzik ögretmeni Senay Aybüke Yalçin’in isminin verildigi 4 katli kütüphane ziyaretçi akinina ugradi.

“Kütüphanemizde 70 bin kitap var”

2022 yilinda kütüphanede 1 milyon 569 bin 435 ile ziyaretçi agirladiklari bilgisini paylasan Batman Sehit Senay Aybüke Yalçin Il Halk Kütüphanesi Müdürü Derya Alapala, “2020 yilinda binamiza tasindik. O günden beri çok büyük ziyaretçi akinina ugruyoruz. Geçen sene Türkiye’deki bütün kütüphane arasinda en çok ziyaret edilen kütüphane seçildik. 1 milyon 569 bin 435 ziyaretçi sayisiyla birinci olduk. Daha önceki senelerde uluslararasi bir derecemiz var. Dünyadaki kütüphaneler arasinda ’taninmayi hak eden’ 32 kütüphane arasinda yer aldik. Yine Bakanligimiz ve kütüphaneciler dernegimiz tarafindan yilin kütüphanesi seçildik. Yani bol ödülü dereceli bir kütüphaneyiz" dedi.



"Günlük 5 bin civarinda kullaniciyi agirliyoruz

Kütüphanenin 8 bin 300 metre kare alana sahip oldugunu belirten Alapala, "Genis alanlarimiz, okuma alanlarimiz, çocuk bölümümüz, internet erisim bölümümüz, görme engeliler bölümümüz, atölyelerimiz ve kurslarimiz mevcuttur. Bu tür faaliyetlerimiz etkinliklerimiz kütüphanemizin kullanmasinda büyük önem tasiyor. Kütüphanemizde 70 bin kitap var. Bu sayi çok hareketlidir yeni kitap gelisi olur ve kitaplarin güncelligine veya yipranmisligina göre ayiklamadigimiz için bu sayi degisebilir. Günlük kullanici sayimiz ortalama 5 bin civarinda kullaniciyi agirliyoruz. Kitaplarimizi kullanicilarimiza ödünç veriyoruz onlardan iade aldiktan sonra kitap temizleme makinemizde mor ötesi isinlarla biz bu kitaplarin hijyenini saglayarak sonraki kullanicimiza hijyen bir kitap veriyoruz. Özelikle pandemi döneminde kitap yikama makinemizi çok iyi kulandik ve çok ise yaradi" diye konustu.



“Kütüphane ortamini çok güzel buluyorum”

Kütüphaneye gelen ögrencilerden Vesile Nur Özdemir, “Kütüphane ortamini çok güzel buluyorum. Çalisma ortami çok güzel kaliteli bir ortam gönül rahatligiyla burada derslerimize çalisa biliyoruz. Kütüphanede istedigimiz konuya kaynaklara rahat bir sekilde erisebiliyoruz” dedi.



“Üniversite hayallerimizi gerçeklestirmek için geliyoruz”

Lise Ögrencisi Atakan Küçükaslan ise, “Burada üniversite hayallerimizi gerçeklestirmek için geliyoruz. Üniversite sinavlarina hazirlanmak için kütüphanede çalisiyoruz. Kütüphane gerçekten çok yararli ortam 7’den 70’e herkesin gelebilecegi bir ortam var. Genellikle bilgisayari ders çalismak için kullaniyoruz. Bilgisayar’da yazilim gibi birçok programi ögrenme sansimiz oluyor. Kütüphane çok yararli bir ortam herkese tavsiye ederim ve herkesin de gelebilecegi bir ortamdir” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA