Yunanistan'da Muhalefetten Hükümete Dinleme Skandali Hakkinda Gensoru Önergesi

Yunanistan ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon-Ilerici Ittifak (SYRIZA) ülkenin gündemini mesgul eden dinleme skandalinin aydinlatilmasi amaci ile hükümete gensoru önergesi sundu.

Yunanistan'da Muhalefetten Hükümete Dinleme Skandali Hakkinda Gensoru Önergesi
Yunanistan’da casus yazilim "Predator" ile üst düzey isimlerin telefonlarinin dinlendigi yönündeki iddialarin ardindan ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon - Ilerici Ittifak (SYRIZA) harekete geçti. SYRIZA, ülkenin gündemini mesgul eden dinleme skandalinin aydinlatilmasi amaci ile hükümete gensoru önergesi sundu.

SYRIZA tarafindan yapilan açiklamada, “Ülkemiz demokrasiye kavustugundan bugüne en karanlik dönemden geçiyor. Siyasilerin, taninmis kisilerin, üst düzey hükümet yetkililerinin yani sira gazetecilerin de ulusal güvenlik gerekçesiyle Basbakanliga bagli EYP tarafindan izlendigi artik kanitlandi ve ayni kisilerin, casus yazilim kullanilarak takip edildigine dair de açik göstergeler var” denildi.

“Bireysel olarak basbakanin ve toplu olarak hükümetin sorumlulugu çok büyüktür, apaçiktir, nesneldir ve devredilemezdir”

Söz konusu telefon dinleme skandalinin ülke kurumlarina ve demokrasiye indirdigi agir darbenin tarihsel açidan emsalsiz olduguna vurgu yapilan açiklamada, “Bireysel olarak basbakanin ve toplu olarak hükümetin sorumlulugu çok büyüktür, apaçiktir, nesneldir ve devredilemezdir. Telefon dinleme skandalina, kademeli olarak ifsa edilmesinin ardindan, bunu örtbas etmeye yönelik siddetli girisim skandali, tüm hesap verme sorumlulugunun reddi, sorumlularin ve kurumsal saptirmanin faillerinin her ne pahasina olursa olsun korunmasi ve kurumsal saptirmanin skandali da eklenmistir” denildi.

“Bunca zaman sorumlulugu inkar eden Miçotakis, simdi kendi eylemlerinin kanitlariyla karsi karsiyadir”

Anayasal görevlerini yerine getiren, gerçegi ortaya çikarmak için sorusturmalar yürüten devlet görevlilerini sindirmeye çalismanin da skandalin bir diger boyutu olduguna dikkat çekilen açiklamada, “Ancak, bunca zaman sorumlulugu inkar eden Miçotakis, simdi kendi eylemlerinin kanitlariyla karsi karsiyadir. Anayasal düzenin, hukukun üstünlügünün ve devletin demokratik isleyisinin koydugu sinirlari sürekli olarak astigi ortadadir. Milli güvenligi baska çikarlar için araçsallastiranlarin ülke yönetiminde kalmasi, haklar, demokrasi ve ülke güvenligi açisindan tehlikelidir. Daha simdiden vatandasin güvenini kaybetmis, demokrasiyi bir an bile iktidarda kalamayacak kadar agir bir sekilde asagilamis olan bu iktidarin, esi görülmemis keyfi ve bencil yönetim anlayisi stratejik bir hatadir. Bu nedenlerle Hükümete karsi gensoru önergesi sunuyoruz” denildi.

SYRIZA lideri Alexis Çipras’in imzasi ile sunulan gensoru için hükümet kanadindan henüz açiklama yapilmadi.

Ne olmustu?

Yunanistan’da, dinleme skandalini ortaya çikaran Documento gazetesi, Yunanistan’in en önemli isimlerinin hükümet tarafindan casus yazilimlarla dinlendigi iddia etmisti. Yunanistan Iletisim Güvenligi ve Gizliligi Kurumu (ADAE) skandalla ilgili harekete geçmis, Yolsuzlukla Mücadele Savcisi Eleni Toulupaki imzasi ile ADAE’nin ülkede yasanan dinleme skandalinin aydinlatilmasi amaci ile özel ekip yetkilendirmisti. ADAE tarafindan kurulan özel ekipler esliginde polis tarafindan bir kisinin evine baskin düzenlenmis, ADAE yetkilileri ve polis baskent Atina’nin Glyfada semtindeki evde 2 saate yakin detayli arama yapmisti. Baskinda casus yazilim programlari ticareti yaptigi iddia edilen bir kisi gözaltina alinmis, evde bulunan dijital cihaz ve dokümanlara da el konulmustu.

Dinlendigi iddia edilen isimler arasinda, Yunanistan Ulusal Savunmasi Genelkurmay Baskani Konstantinos Floros, Korgeneral Charalampos Lalousis, Yunanistan’in eski Emniyet Müdürü Mihalis Karamalakis, Egitim ve Din Isleri Bakani Niki Kerameus, CNN Yunanistan’in ekonomi muhabirlerinden Thanasis Koukakis, Panhelenik Sosyalist Hareket Partisi (PASOK) Lideri Nikos Androulakis, Eski Yunanistan Basbakani Andonis Samaras, eski Bakanlar Mihalis Hrisohoidis, Olga Yerovasili, günümüz Disisleri Bakani Nikos Dendias, Kalkinma ve Yatirim Bakani Andonis Yeorgiadis, eski Saglik Bakani Vasilis Kikilias, Kathimerini Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Aleksis Papahelas, Savunma Bakan Yardimcisi Nikos Hardalias, Maliye Bakani Hristos Staikuras, Çalisma Bakani Kostis Hacidakis, bazi lokal idari birim yöneticileri ve bazi önemli is adamlar yer almisti.
Kaynak: İHA