MGK Bildirisi'nde NATO Vurgusu Açiklamasi Müttefiklik Hukukuna Uygun Hareket Etmeliler

Milli Güvenlik Kurulu sonrasi yapilan açiklamada, "Türkiye’nin NATO’nun açik kapi politikasini destekledigi, buna mukabil NATO Ittifaki’na katilmak isteyen devletlerin de müttefiklik hukukuna ve ruhuna uygun hareket etmeleri gerektiginin alti çizilmistir” denildi.



Milli Güvenlik Kurulu, yilin ilk toplantisini Bestepe’de gerçeklestirdi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan baskanliginda yaklasik 3 saat 40 dakika süren Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantisi sona erdi. Toplantinin ardindan yayinlanan bildiride 2022 yilinda milli güvenligimiz açisindan önem arz eden siyasi, askeri ve iktisadi gelismelerin tüm yönleriyle degerlendirildigi 2023 yilinda karsi karsiya kalinmasi muhtemel meseleler ile bu çerçevede yürütülecek faaliyetler ve alinacak tedbirlerin müzakere edildiginin alti çizildi. Bildiride, "Ihtiyaç duyuldugunda terörle mücadele için daha ileri adimlar atilabilecegine vurgu yapilirken, PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAS terör örgütleri basta olmak üzere, milli güvenligimize, birlik ve beraberligimiz ile bekamiza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karsi yurt içinde ve yurt disinda azim, kararlilik ve basariyla icra edilen operasyonlar hakkinda kurula bilgi sunulmustur. Ihtiyaç duyulmasi halinde daha ileri adimlarin atilacagi, bunun için gereken iradenin ve hazirliklarin tam oldugu kaydedilmistir. PKK/KCK-PYD/YPG, terör örgütünün ve destekçilerinin, Suriye halkinin baris, huzur ve refaha kavusmasinin önündeki en büyük engeli teskil ettigi; terör örgütlerinin tamamen bertaraf edilerek Suriye’nin toprak bütünlügünü ve egemenligini esas alan kapsayici ve bütüncül bir çözüme ulasilmasinin, kalici barisa giden yolu açacagi belirtilmistir" ifadelerine yer verildi.



Yunanistan’in sürdürdügü kiskirtici eylem ve söylemleri ile silahlanma gayretlerinin, bölgedeki gerilimi artirmanin ötesinde bir fayda saglamayacagi belirtilen bildiride, "Türkiye’nin milli güvenligini ve menfaatlerini hedef alan herhangi bir oldubittiye hiçbir surette müsaade edilmeyecegi hususu, bir kez daha kuvvetle vurgulanmistir" denildi.

MGK Bildirisi’nde NATO’ya katilmak isteyen devletlerin de müttefiklik hukukuna ve ruhuna uygun hareket etmeleri gerektigine vurgu yapilirken, "Türkiye’nin NATO’nun açik kapi politikasini destekledigi, buna mukabil NATO Ittifaki’na katilmak isteyen devletlerin de müttefiklik hukukuna ve ruhuna uygun hareket etmeleri gerektiginin alti çizilmistir. PKK/KCK-PYD/YPG ile FETÖ basta olmak üzere terör örgütleri ile mücadele konusundaki mutabakat zaptindan kaynaklanan yükümlülüklerini somut adimlarla bir an evvel yerine getirmelerinin zaruri oldugu ifade edilmistir" açiklamasi yapildi.

Islam karsiti irkçiligin bir tezahürü olan ve milyarlarca insanin kutsal degerlerini hedef alan menfur saldirilarin siddetle kinandigi belirtilirken bildiride su ifadelere yer verildi:

"Din, vicdan ve düsünce hürriyeti gibi degerleri temellerinden sarsan, demokrasi ve ifade özgürlügü ile de izah edilemeyecek eylemleri tesvik ve himaye edenlerin, insan haklarini hiçe sayan bu nefret suçuna ortak olduklari hatirlatilmistir."
Kaynak: İHA