70 Ülkenin Müslüman Dini Liderlerinden Kur'an-I Kerim Saldirilarina Karsi Ortak Tepki

Kur’an-i Kerim saldirilariyla ilgili acil bir sekilde toplanan 70 ülkenin Müslüman dini liderlerinin ortak bildirgesini okuyan Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, tüm Müslümanlarin Islam’a ve kutsal degerlerine yönelik saldirilara karsi hep birlikte hareket edecegini belirterek, Müslümanlarin haklarini, inançlarini ve evrensel degerlerini hukuk disi yollara basvurmadan basiret ve ferasetle savunmayi sürdüreceklerini vurguladi.

70 Ülkenin Müslüman Dini Liderlerinden Kur'an-I Kerim Saldirilarina Karsi Ortak Tepki
Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Isveç ve Hollanda’da Kur’an-i Kerim’e yönelik yapilan saldirilara iliskin Islam ülkeleri basta olmak üzere toplam 70 ülkenin dini temsilcilerini acil toplantiya çagirdi. 70 ülkeden 130 temsilcinin katildigi, yaklasik 4 saat süren “Isveç’te Kur’an-i Kerim’e Karsi Islenen Nefret Suçuna Dair Çevrimiçi Acil Dünya Müslüman Dini Liderler Toplantisi”nin ardindan ortak bildirge hazirlandi. Bildirgeyi okuyan Erbas, Isveç’te Kur’an-i Kerim’e yapilan davranisin inanca, hukuka ve evrensel degerlere karsi islenmis bir insanlik suçu oldugunu kaydederek, “Bu menfur tavri siddetle reddediyor ve lanetliyoruz. Söz konusu insanlik disi eyleme müsaade edilmesi, hatta polis nezaretinde gerçeklestirilmesi ise utanç verici bir sorumsuzluktur. Bir dinin kutsal kitabina saldiracak kadar saygisiz ve pervasiz bir zihniyetin varligi, insan haklari ve hukukun üstünlügü gibi degerlerden ne kadar uzaklasildiginin açik bir göstergesidir. Inançlara ve kutsallara saldirilarin siradan hale geldigi bir yerde özgürlük söylemi ve demokrasi iddiasinin iki yüzlülük ve çifte standarttan baska bir sey olmadigi açiktir” dedi.



“Tüm bunlar Müslümanlar tarafindan hayret ve endiseyle takip edilmektedir”

Bazi Avrupa ülkelerinin son zamanlarda temel insan haklari ve özgürlükler alaninda yasadigi çeliskiler ile travmalarin kaygi verici oldugunu vurgulayan Erbas, “Zira söz ve eylemleri ile sürekli Müslümanlari hedef alan ve Islam’in aydinlik yüzünü karalamaya çalisan birtakim basin-yayin organlari, kisiler ve örgütlerin varligi öne çikmakta, Müslümanlarin inançlarini, kutsallarini, ibadet mekanlarini hedef alan irkçi saldiri ve tecavüzler günden güne artmaktadir. Tüm bunlar Müslümanlar tarafindan hayret ve endiseyle takip edilmektedir" dedi.



“Tüm insanlari Kur’an-i Kerim’i okumaya, anlamaya ve faydalanmaya davet ediyorum”

Kur’an-i Kerim’in insanlik için önemine dikkati çeken Erbas, söyle devam etti:

“Bir kez daha ilan ediyoruz ki, Islam, bütün insanlar için can, mal, akil, nesil ve din özgürlügünü temin eden baris ve merhamet dinidir. Kur’an-i Kerim; getirdigi ilkelerle dünyada huzur ve barisi, adaleti, temel hak ve hürriyetlerin dokunulmazligini ögreten kutsal bir kitaptir. Dolayisiyla Müslümanlar, dünyadaki herkesin onurlu, özgür ve insanca bir hayat yasama hakkini savunmayi ve bu ugurda çalismayi, inançlarinin geregi bir sorumluluk olarak görmektedirler. Böyle bir inanca düsmanlik yapmak, süphesiz insanligin müsterek ve aydinlik gelecegine yapilmis bir suikasttir. Zira Kur’an-i Kerim bütün insanlarin kitabidir. Tekrar ediyorum, Kur’an-i Kerim bütün insanliga gönderilmis bir kitaptir. Hangi inançtan, hangi dinden olursa olsun tüm insanlari Kur’an-i Kerim’i okumaya, anlamaya ve faydalanmaya davet ediyorum.”

“Islam’a ve Müslümanlara yönelik düsmanca tavirlar, ardinda kirli çikar iliskileri ve irkçilik barindiran ciddi bir insan haklari sorunudur” diyen Erbas, bu sorunun çözülmemesine tepki göstererek, “Yetkililerin, bu sorunu çözmek yerine duyarsiz kalmasi, siyasi malzeme olarak kullanmasi ve düsmanca tavirlari desteklemeyi tercih etmesi ise tam bir akil tutulmasidir. Zira bu çirkin ve ikiyüzlü politika, bulundugu cografyanin baris ve huzurunu da olumsuz etkileyecek, bir arada yasama imkanini da gölgeleyecektir” açiklamasini yapti.

“Tüm din ve inanç mensuplarinin tepki göstermesi bir insanlik vazifesidir”

Kur’an’a karsi yapilan saygisizliga tepki gösteren farkli inanç ve düsünce mensuplarinin varliginin takdire sayan oldugunu kaydeden Erbas, “Ayni sekilde Avrupa’da hukuka ve insan haklarina inanan, inanca saygiyi ve toplumsal barisi önemseyen tüm entelektüellerin, akademisyenlerin, aktivistlerin, sivil toplum kuruluslarinin, medya mensuplarinin ve akliselim insanlarin kutsallara yapilan bu açik saldirilara, hak ihlallerine ve Islam düsmanligi endüstrisine karsi tepki göstermesi ve inisiyatif almasi gerekir. Insana ve inanca deger veren tüm din ve inanç mensuplarinin ayni sekilde tepki göstermesi bir insanlik vazifesidir. Aksi halde söz konusu kisi, grup ve kurumlar, Müslümanlar ve tüm dünya halklari nezdinde inandiriciligini yitireceklerdir” diye konustu.



“Müslümanlar Islam’a ve kutsal degerlerine yönelik saldirilara karsi hep birlikte hareket edecek”

Islam’a karsi saldirilara karsi ortak tavir alinacagini bildiren Erbas, sunlari kaydetti:

“Insani degerleri ve ahlaki erdemleri hiçe sayan, Islam’a ve Müslümanlara karsi düsmanliktan vazgeçmeyen bu sorunlu zihniyetle mücadelede geç kalinirsa menfur ve melun saldirilarin artarak devam edecegi görülmektedir. Bunun için dünyadaki tüm Müslümanlar Islam’a ve kutsal degerlerine yönelik saldirilara karsi hep birlikte hareket edecek ve en güzel cevabi verecektir. Ayrica Islam’in en dogru sekilde taninmasina yönelik gayretler daha da güçlendirilecektir.”

“Müslümanlar asla hukuk disi yollara basvurmayacak”

Erbas, iyilik ve barisin kazanacaginin altini çizerek, “Müslümanlar, her zaman ve her yerde Islam’in hak ve adalet anlayisini, sevgi ve baris yüklü ilkelerini, Kur’an-i Kerim’in esenlik dolu mesajlarini, Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in çaglar üstü örnekligini ve üstün ahlaki vasiflarini teblig ve temsil etmeye, söz konusu degerleri insanliga sunmak için özveriyle, fedakarlikla, is birligi içinde çalismaya devam edeceklerdir. Birtakim sistematik tahrikler ve saldirilar karsisinda asla hukuk disi yollara basvurmayacak; haklarini, inançlarini ve evrensel degerlerini basiret ve ferasetle savunmayi sürdüreceklerdir. Inaniyoruz ki, insaf, vicdan, hukuk galip gelecek, iyilik ve baris kazanacaktir” dedi.

Ayrica 70 ülkenin Müslüman dini liderlerinin toplantisinin sonuç bildirgesi, Türkçe’nin yaninda Ingilizce, Fransizca ve Arapça dillerinde de hazirlandi.
Kaynak: İHA