ABD Açiklamasi 'Kuzey Kore Wagner Araciligiyla Rusya'ya Silah Destegini Sürdürüyor'

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby, Kuzey Kore’nin Rus parali asker sirketi Wagner araciligiyla Ukrayna savasi için Rusya’ya silah saglamaya devam ettigini belirterek sevkiyata iliskin uydu fotograflarini kamuoyuyla paylasti. Kirby, sevkiyatin Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarinin ihlali oldugunu söyledi.

ABD Açiklamasi 'Kuzey Kore Wagner Araciligiyla Rusya'ya Silah Destegini Sürdürüyor'
Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilarinda yaklasik 11 ay geride kaldi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby, Kuzey Kore’nin Ukrayna’daki savas için Rusya’ya silah saglamaya devam ettigini belirtti.

Pyongyang yönetiminin Moskova’ya desteginin Rusya merkezli bir sirket olan ve Ukrayna’daki farkli savas bölgelerinde paramiliter güç olarak yer aldigi bilinen Wagner grubu üzerinden gerçeklestirildigini kaydeden Kirby, "Kuzey Kore’nin eylemlerini açikça kiniyor ve Wagner’e bu teslimatlari derhal durdurmaya çagiriyoruz" dedi.

Kirby, "Daha önce de belirttigimiz gibi Kuzey Kore’den silah sevkiyati Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi kararlarina aykiridir. Bu nedenle bu ihlallerle ilgili bilgileri bugün Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore Yaptirimlar Komitesi uzmanlar paneliyle paylasiyoruz" ifadelerini kullandi. Kirby, "Wagner’e teslim edilen malzeme miktarinin Ukrayna’daki savasin dinamiklerini degistirmedigini degerlendirsek de Kuzey Kore’nin silah teslimatlarinin devam etmesini bekliyoruz" seklinde konustu.



Fotograf paylasti

Kuzey Kore’nin geçtigimiz yil Wagner grubuna Ukrayna’da kullanilmak üzere silah sevkiyati yaptigini gösteren uydu fotograflarini kamuoyuyla paylasan Kirby, fotograflarin Kuzey Kore’den gönderilen silahlarin trenlerle Rusya’ya ulastirildigini kanitladigini öne sürdü. Kirby, ABD Hazine Bakanligi’nin Wagner grubunu "uluslararasi suç örgütü" olarak tanimlayacagini ve önümüzdeki hafta gruba yönelik yeni yaptirimlar uygulayacagini da aktardi.

ABD suçlamis, Kuzey Kore reddetmisti

Kirby geçtigimiz Kasim ayinda yaptigi açiklamada, Kuzey Kore’yi Moskova’nin Ukrayna’daki savasini desteklemek için Rusya’ya gizlice çok sayida top mermisi saglamakla suçlamisti. Kuzey Kore Savunma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada ise ABD’nin Kuzey Kore ile Rusya arasinda silah alisverisi olduguna dair temelsiz bir dedikodu yaydigi savunularak, "ABD’nin bu tür hareketlerini, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’ye karsi dayanaksiz yaptirim kararlarina basvurmasini saglayarak uluslararasi arenada Kuzey Kore’nin imajini zedelemeye yönelik düsmanca girisimlerin bir parçasi olarak görüyoruz. Rusya ile hiçbir zaman silah alisverisi yapmadigimizi ve gelecekte de böyle bir planimizin bulunmadigini bir kez daha yineliyoruz" ifadelerine yer verilmisti.
Kaynak: İHA