Yalanci Bahara Aldanan Findik Için Üreticilere Sigorta Uyarisi

Hava sicakliklarinin mevsim normallerinin üzerinde geçmesi findik üreticilerini tedirgin ederken, yasanabilecek zirai don riskine karsi tarim sigortasi uyarilarinda bulunuldu.

Yalanci Bahara Aldanan Findik Için Üreticilere Sigorta Uyarisi
Giresun Ziraat Odalari Il Koordinasyon Kurulu Baskani ve Kesap Ziraat Odasi Baskani Abdullah Sahin, yasanan iklim degisikliklerinin findik için büyük bir tehlike arz ettigini, sicakliklarin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin üreticiler açisindan iyi olmadigini belirtti.

Sahin yaptigi açiklamada, ‘’Bu yil sicakliklar mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor hatta son 30 yilin en kurak ocak ayini yasiyoruz. Soguk geçmesi beklenen kis aylarinda adeta yalanci bir bahar yasiyoruz. Bu durum findikta püs ve olgunlasmanin daha erken tarihte olusmasina neden oluyor. Normalde mart ayinin ortalarinda gerçeklesen dogum islemi, bu yil mevsim normallerinin üzerinde yasanan sicakliklar nedeniyle neredeyse kis ortasinda yasanacak gibi görülüyor. Yasanan sicakliklar normal degil. Bu zamanda kar yagisiyla toprak su, findikta soguklanma ihtiyacini karsilamasi gerekirdi. Ancak görülüyor ki yalanci bahara aldanan findikta karanfiller erken açti bu da risk demektir” dedi.

Kis ortasinda açan karanfillerin hem rekolteyi hem de randimani etkileyecegini de belirten Sahin, “Findigin döllenebilmesi için erkek ve disi organlarin ayni dönemde olgunlasarak açmasi gerekmektedir. Bu zamanda açan karanfiller zirai don olmasa bile yeterince tozlasma olmadigi için döllenemeyecektir ve bu da findigin iyi olgunlasmamasi yani randiman kaybi anlamina gelmektedir. Diger taraftan ise zirai don tehlikesi bulunmaktadir. Sayet mart ayinda sicakliklar mevsim normallerine dönerse, findikta don riski oldukça yüksek. Bu nedenle üreticilerimiz devlet destekli bitkisel ürün sigortasini kesinlikle yaptirmalilar. Bu sekilde yasanabilecek olasi don tehlikesine karsi üreticilerimiz kendilerini güvence altina alabilirler" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA