Tarihi Vaniköy Camii, Küllerinden Yeniden Dogmaya Hazirlaniyor

2020 yilinda çikan yanginda büyük bir kismi yanan tarihi Vaniköy Camii, küllerinden yeniden dogmaya hazirlaniyor. ‘Sehre Vefa’ misyonu ile restorasyonu üstlenilen Vaniköy Camii, kapilarini açmak için gün sayiyor. Yanginda büyük bir kismi yanan tarihi caminin aslina en uygun sekilde gerçeklestirilen restorasyonunun yüzde 90’i tamamlandi.

Tarihi Vaniköy Camii, Küllerinden Yeniden Dogmaya Hazirlaniyor


Bogaz’in incisi olarak nitelendirilen yali camilerinden, 2020’de yanginda büyük bir kismi yanan 358 yillik Vaniköy Camii’nde, 18 ay önce baslatilan restorasyon çalismalarinda sona gelindi. Yaklasik iki yil önce yasanan yanginda büyük bir kismi yanan tarihi caminin restorasyonunun yüzde 90’i tamamlandi. Küllerinden yeniden dogmak için gün sayan Vaniköy Camii, yapilan titiz çalismalar ile aslina uygun olarak ihya ediliyor. Yangin enkazindan çikan tahrip olmus ahsaplar da peyzaj alaninda aydinlatma olarak kullanilirken bazi parçalar Hünkar Kasri’nda sergilenecek. Tarihi Vaniköy Camii’nin açilisi ile birlikte üst katinda bin 600 kitaplik Istanbul ile ilgili nadide kitaplarin bulundugunu bir kütüphane de hizmete girecek. Caminin önümüzdeki ay hizmete açilmasi planlaniyor.

Kalyon Vakfi ile Istanbul Vakiflar 2’nci Bölge Müdürlügü ve Mehmed Vanî Vakfi arasinda imzalanan “Restorasyon Protokolü” çerçevesinde yenileme çalismalarinda sona yaklasilan Vaniköy Camii’nde düzenlenen basin toplantisinda konusan Kalyon Vakfi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, “Kalyon Vakfi olarak bizim yasadigimiz yerlere, özellikle bizim bugün mukimi oldugumuz Üsküdar’imiza kazandirabilecegimiz eserler bizi çok mutlu eden, motive eden, memnun eden bir yaklasim. Bu yaklasimimizi biz ‘sehre vefa’ çerçevesinde ele aliyoruz. Mukimi oldugumuz, içerisinde ticari faaliyetlerimizi sürdürdügümüz bölgelere sorumluluk duygusu besliyoruz. Bu sorumlulugumuzu en çok ihtiyaç duyulan alanlarda ortaya koyarak sehrimizin essiz önemli mekanlarini daha nitelikli bir halde halka kazandirmak bizim çok büyük bir mutlulugumuz ve amacimiz. Bu noktada bugüne kadar yaptigimiz birçok aslina ihya projesi oldu fakat Vaniköy Camii Istanbul’da 11 yali camiden biri olmasi hasebiyle ve 358 yildir hayatta olan bir yapi olmasi hasebiyle bizde çok ayri bir yeri var” dedi.



Mehmet Kalyoncu, “Bu caminin ihyasina talip oldugumuz günden beri yaklasik 50 kisi burada bugüne yeniden yapilanmasini tasidi. Yüzde 90’i tamamladigimiz yeniden yapilanma çalismasinda sonlara yaklastik. Insallah önümüzdeki ay hizmete açacagiz. Burada camimizi aslina en uygun hale getirmek bizim en önemli amaçlarimizdan biriydi. Müellifimiz ve danismanimiz Hilmi Senalp’in çok kiymetli katkilariyla çok örnek bir yeniden yapilanma sürecini ortaya koyduk. Önümüzdeki ay Istanbullular ile insallah bu sevinci paylasiyor olacagiz. Camilerin bizdeki yeri aslinda çok önemli, camiler sadece ibadet mekani olmakla kalmayip bulundugu bölgenin sakinlerine de bir çok manada ev sahipligi yapan mekanlar. Bu yüzden biz bir kütüphaneyi de Vaniköy Camii ile birlikte hayata geçiyoruz. Istanbul ile ilgili çok nadide eserlerin oldugu yaklasik bin 600 kitaplik çok butik özel bir kütüphane Vaniköy Camii ile birlikte hayat bulacak insallah.

Bir yandan da deniz kiyisi olmakla beraber arkada da genis bir yesil alani var bu caminin. Bu noktada da Türkiye’nin en iyi peyzaj tasarimcilarindan birisiyle çalisarak camimizin açik alanlarini da yesil alanlarini da yilin her döneminde kullanilabilecek bir alana dönüstürdük. Burada çamlar Dursunbey’den mermerler Marmara Adasi’ndan, yerel malzemenin kullanildigi çok nitelikli bir üretim ortaya konuluyor. Bizim için en önemlilerinden birisi de su aslinda, tarihi mirasina sahip çikma anlayisina özellikle gençlere asilamak bunu sevdirmek. Bu noktada projenin ihya sürecinin bir belgeselini yapiyoruz. Belgesel Türkiye’deki en iyi belgesel yapimcilarindan birinin elinden çikacak ve sunuculugunu da Yetkin Dikinciler yapacak” dedi.

Kaynak: İHA