Trabzon'un Baligi Orta Ve Bati Karadeniz'den

Dogu Karadeniz Bölgesi’nde balik avinin bu sezon yok denecek kadar az olmasi nedeniyle Trabzon Balik Hali’ne baliklar Orta ve Bati Karadeniz kiyi seridindeki sehirlerin yani sira agirlikli olarak Samsun ve Sinop taraflarindan geliyor. Balik tezgahlari zengin çesitliligi ile dikkat çekerken, 16 çesit baligin bulundugu tezgahlarda mezgit, sargan ve çinekop en pahali balik olarak satiliyor.

Trabzon'un Baligi Orta Ve Bati Karadeniz'den
Trabzon’un Moloz mevkiindeki balik tezgahlarindaki zengin çesitlilik vatandasin yüzünü güldürüyor. 16 çesit baligin satildigi tezgahlarda vatandaslar en çok ilgiyi hamsiye gösteriyor. Son zamanlarda Samsun taraflarinda avlanan hamsinin 50 TL’den satisa sunuldugu tezgahlarda sargan ve çinekop ise 100 TL’den satiliyor. 1 Eylül itibariyle balikçilarinin denize açilmasiyla tezgahlardaki yerine kaptirmayan istavrit 70-75 TL, mezgit ise iriligine göre 50-100 TL’den satisa sunuluyor.

10 yildir balikçilik yapan Ali Kahvecioglu, kentteki baligin Samsun’dan geldigini belirterek, “Dogu Karadeniz’de balik yok. Samsun tarafindan balik geliyor. Hamside yavas yavas kendini kesiyor. Ama Allah bollugu vermis. Fiyatlar yüksek. Balikçilar fiyatlardaki yüksekligi mazota bagliyorlar. Tezgahlarda en yüksek fiyat sargan ve mezgitte. Mezgitin kilosu 100 liradan gidiyor. Hamsi ise 50-60 TL arasinda satiliyor” dedi.

Geçen yila göre bu yilin bol ve bereketli geçtigini dile getiren Mehmetcan Örseloglu ise, “Tezgahlardaki balik resitali fena degil. Biraz hamside git gel oluyor. Geçen seneye göre bu sene bol ve bereketli geçiyor. Tezgahlarda 16 çesit balik satiliyor. Fiyatlarda baligin incelik boyutuna göre degisiyor. Fiyatlar çok yüksek degil. 30-50 TL arasinda fiyatlar gidip geliyor. Vatandas iri hamsiyi bekliyor daha ucuz olmasini bekliyor. Ancak mazot fiyatlarinin yüksek olmasi, denizlerde baligin az olmasi nedeniyle fiyatlar vatandasa yüksek geliyor. Ayrica hamsi sadece Türkiye’de satilmiyor. Tutulan balik ihracat ediliyor. Sezonun kapanmasi yaklasik 2,5 ay kaldi vatandas bu sürede hosuna gittigi hamsiyi alip dolabina koymali. Zamani geçiyor. Sargan suanda az çiktigi için 100 TL civarinda satiliyor. 10 gün önce 50-60 TL arasinda satiliyordu. Bu sene sezon açildigi günden itibaren istavrit hiç kesilmedi. Bol ve bereketli sezonun favorisi istavrit oldu” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA